«Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε εις το ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες»
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να μπει σύντομα σε νέα φάση με αποτέλεσμα τόσο η Μόσχα όσο και η κυβέρνηση στο Κίεβο να προετοιμάζονται όπως μπορούν καλύτερα, μαζεύοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικωφ φτάνει σήμερα στην Αθήνα όπου θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα η τελετή υποδοχής του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα γίνει στις 13:00
Το Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα ενδιαφέρεται για αρκετά οπλικά συστήματα που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο και βέβαια για βαρέα άρματα μάχης «Leopard 2A6». Υπήρξαν μάλιστα σχετικά πρόσφατα και αναφορές στον Τύπο για χρηματοδότηση αυτής της μεταφοράς ελληνικών οπλικών συστημάτων σε ουκρανικά χέρια, ωστόσο αυτό φαίνεται πως απέχει παρασάγγας από την στάση που είναι διατυπωμένη από την Αθήνα.
Σε αυτή αναφέρθηκε χθες το απόγευμα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜοΑ) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO) εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (Υπηρεσία NCIA) όσον αφορά στη συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR Activities)»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν σαφής: «Δεν θα στείλει η Ελλάδα “Leopard” 2A6 στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Έχει στείλει κάποια BΜP, πρέπει να στείλει και κάποια άλλα. Έχει στείλει πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων. Αν έχουμε δυνατότητες από το πλεόνασμα θα συνδράμουμε, γιατί από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι συνδράμουμε κάθε αγώνα κατά κάθε αναθεωρητισμού. Κι αναρωτιέμαι αν αυτό είναι επ’ ωφελεία ή απέναντι στις εθνικές θέσεις, μάλλον είμαι πλήρως συνειδητοποιημένος ότι είναι υπέρ των εθνικών θέσεων σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, ασφαλώς και σε αυτόν του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο σε αυτόν, είμαστε απέναντι. Αν κάποιος άλλος έχει κάποιο πρόβλημα να βγει να πει ότι δεν πρέπει να είμαστε απέναντι στον α’ ή το β’ αναθεωρητισμό αλλά να το σχετικοποιούμε λίγο. Είναι απόλυτη θέση και είναι απόλυτα επωφελής εθνική θέση.
Τώρα, από εκεί και πέρα αύριο έρχεται ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας για επίσκεψη. Φαντάζομαι ότι θα γίνει πολλή συζήτηση, πολύ σπέκουλα, πολλές αναλύσεις για το τι έρχεται να ζητήσει, αμάν, θα δώσουμε και αεροσκάφη, θα δώσουμε και τους S-300, θα δώσουμε το ένα, θα δώσουμε και το άλλο, θα οργιάσουν οι φήμες. Η θέση μας είναι από την πρώτη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη. Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε εις το ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες δεδομένων των δικών μας εθνικών προκλήσεων ασφαλείας. Κι αν τα πράγματα βαίνουν κάπου καλύτερα, όσον αφορά στη διμερή σχέση με την Τουρκία, εν τούτοις ο σχεδιασμός μας ως προς αυτό είναι πάγιος και δεδομένος και δεν αλλάζει. Τώρα, από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε, αλλά μέχρι εκεί»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου