Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοινώνει την συγκρότηση ειδικών αντιαρματικών μονάδων. Θα σταλούν εκεί όπου υπάρχει υποψία ότι θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα τανκς, που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από το ΝΑΤΟ. Ποιες μεθόδους και μέσα αντιαρματικής άμυνας διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις;
Αναφέρει η ρωσική Vzglyad:
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την δημιουργία ομάδων για την αντιμετώπιση δυτικών αρμάτων μάχης. Σχετική εντολή εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Yunus-Bek Yevkurov.
Στις αρχές Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι τα πρώτα άρματα μάχης Leopard και Challenger βρίσκονταν ήδη στην Ουκρανία. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μέτρησε ότι από τις αρχές Απριλίου, η Ουκρανία είχε λάβει μόνο το 19 τοις εκατό όλων των αρμάτων μάχης που είχε υποσχεθεί η Δύση. Από τα 293 άρματα μάχης που δεσμεύτηκαν, τα 57 παραδόθηκαν στο Κίεβο, με 43 Leopards να προμηθεύονται από την Γερμανία, την Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Νορβηγία και την Πορτογαλία. Η Μεγάλη Βρετανία έστειλε 14 άρματα μάχης Challenger 2.
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ, η πύλη Lenta.ru σημείωσε ότι τα αμερικανικά M1A2 Abrams, τα British Challenger 2 και τα γερμανικά Leopard 2 είναι σοβαρές μηχανές μάχης. Είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες συσκευές παρατήρησης και συστήματα ελέγχου πυρός και διαθέτουν σημαντική θωράκιση και ικανότητα επιβίωσης.
Την ίδια ώρα όμως, η φήμη των δυτικών μηχανών έχει πληγεί. Η χρήση τους από την Τουρκία στην Συρία ήταν αρνητική διαφήμιση για τα τανκς Leopard. Οι πρώτες αναφορές για απώλειες εμφανίστηκαν μόλις λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της αποστολής τους.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, είχαν χάσει πάνω από 80 άρματα μάχης Abrams στα δύο χρόνια του πολέμου στο Ιράκ. Επιπλέον, τα αμερικανικά τανκς είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα της Γερμανίας, δύσκολα επισκευάζονται και συντηρούνται και καταναλώνουν πολλά καύσιμα. Τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger είναι σημαντικά πιο αργά από τα αμερικανικά και τα γερμανικά. Είναι επίσης τα βαρύτερα τανκς του ΝΑΤΟ, με βάρος έως και 75 τόνους ανάλογα με την έκδοση. Δεν αντέχει κάθε γέφυρα μια τέτοια μάζα.
(…)
Σε απάντηση στην απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, η ρωσική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζεται να παράγει περίπου 1.500 τεθωρακισμένα οχήματα φέτος, δίνοντας στη Δύση μια ισχυρή θωρακισμένη γροθιά. Η αύξηση της παραγωγής εγχώριων αρμάτων μάχης είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό, καθήκον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό να ενταθεί το έργο των αντιαρματικών μονάδων με βάση τα δεδομένα για τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία των δυτικών μηχανών.
Ο Vasily Kashin, επικεφαλής του Κέντρου Σύνθετης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Έρευνας στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας, δήλωσε στην εφημερίδα Vsglyad :
«Υποψιάζομαι ότι οι ομάδες που δημιούργησε το Υπουργείο Άμυνας για την αντιμετώπιση των δυτικών αρμάτων θα αποτελούνται από τους καλύτερα εξοπλισμένους σχηματισμούς με τα πιο σύγχρονα αντιαρματικά μέσα. Οι καλύτεροι αντιαρματικοί σχηματισμοί μας θα σταλούν εκεί όπου βρίσκονται τα πιο σύγχρονα εχθρικά άρματα μάχης.
Αυτή τη στιγμή, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δέχονται πολλούς τύπους δυτικών αρμάτων μάχης ταυτόχρονα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι σχετικά ξεπερασμένα, όπως το Leopard 2A4, ενώ άλλα είναι αρκετά σύγχρονα και καλύτερα από οτιδήποτε είχε ο εχθρός πριν. Μπορεί να είναι ακόμα και καλύτερα από αυτό που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις μας στο μέτωπο».
Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ανάλυσης, Στρατηγικών και Τεχνολογιών Σεργκέι Ντενισέντσεφ σημείωσε ότι τα πιο αποτελεσματικά αντιαρματικά μέσα είναι οι νάρκες και το πυροβολικό, που μπορούν να επιτεθούν σε άρματα μάχης ενώ βρίσκονται σε χώρους στάσης.
Συμπλήρωσε:
«Επιπλέον, οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι, ειδικά οι αεροεκτοξευόμενοι, τα drones, οι αντιαρματικοί πύραυλοι πεζικού και τέλος τα ίδια τα άρματα μάχης έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα».
«Για να σταματήσει μια επίθεση που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες τανκς, όλα τα μέσα που αναφέρονται πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός οργανωμένου αμυντικού συστήματος που χρησιμοποιεί αντιαρματικές παγίδες», είπε ο Ντενισέντσεφ.
Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον ρωσικών θέσεων στις περιφέρειες Zaporozhye και Kherson. Καθοριστικό ρόλο παίζουν τα τανκς, τα οποία αποτελούν την κύρια ώθηση των χερσαίων δυνάμεων σε όλα τα κράτη για περίπου έναν αιώνα. Η ουκρανική ηγεσία μίλησε επανειλημμένα για την ανάγκη σχηματισμού μεγάλων τεθωρακισμένων σχηματισμών που αποτελούνται από εκατοντάδες οχήματα. Προφανώς, οι νέες ειδικές μονάδες του ρωσικού στρατού σχηματίζονται για την καταπολέμησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου