Μεγάλα κοιτάσματα υδριτών έχει κοντά στα Ίμια και σε άλλα σημεία-Για αυτό οι Τούρκοι μιλούν για ελληνικά νησιά με “απροσδιόριστο καθεστώς” μέσω του Μ.Τσαβούσογλου εν μέσω προεκλογικής περιόδου
Οαπόστρατος Υποναύαρχος Cihat Yaycı αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης δράσης της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για το αποθεματικό των υδριτών, που βρίσκεται εκεί, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 544 χρόνια.
Αναφερόμενος ο ίδιος αρχικά στο δυναμικό ένυδρου αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αναλάβουν δράση λέγοντας: «Μην παραδοθείτε στους αδαείς», στοχοποιώντας την Ελλάδα.
“Οι υδρίτες, θεωρούνται η πηγή ενέργειας του μέλλοντος στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο', τόνισε ο ίδιος.
"Οι υδρίτες είναι παγωμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο”, τόνισε ο Γιατσί υπογραμμίζοντας ότι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις ανάγκες 544 ετών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο.
«Μην παραδίδετε τον πλούτο της επόμενης γενιάς στους αδαείς, και μην λέτε : «Θα τα πάω καλά με τους Έλληνες, δεν θα αντιμετωπίσω την ΕΕ». Είναι τόσο ξεκάθαρο. Μην παραδίδετε τον πλούτο της επόμενης γενιάς στον άπιστο Έλληνα.
Φυσικά, υπάρχει μια πολύ οδυνηρή κατάσταση εδώ. Λυπάμαι πολύ. Από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, δεν ξεπεράσαμε τον χάρτη της Σεβίλλης, με τον οποίο οι Έλληνες φυλάκισαν τον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλώ τις αρχές να δράσουν. Η Τουρκία είναι μια χώρα που στην θάλασσα έχει πλούσια κοιτάσματα υδριτών.
Οι υδρίτες αερίων θα μπορούσαν να είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος λόγω του μεγάλου όγκου μεθανίου που περιέχουν. Υπό τυπικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, 1 m3 ένυδρου αερίου περιέχει 164 m3 αερίου και 0,8 m3 νερού”, κατάληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Ο Τούρκος εν αποστρατεία ναύαρχος ουσιαστικά μας προαναγγέλλει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει επίσης να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, επικαλύπτοντας την Ελλάδα και τα σχέδια της Κύπρου στην περιοχή.
Οι γεωλογικές ενδείξεις, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι σαφείς ως προς τον προσδιορισμό της γεωλογικής υφής στην περιοχή, που επιτρέπει στους ειδικούς να μιλούν με βεβαιότητα για το μεγαλύτερο κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στο γεωγραφικό τόξο «Ιόνιο Πέλαγος - Λιβυκό Πέλαγος - θάλασσα της Κύπρου» .
Τούρκος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης ,Δρ. Γκουρκάν Κουμπάρογλου αποκαλύπτει με επιστημονικά στοιχεία γιατί η Άγκυρα έχει λυσσάξει με το Καστελόριζο.
«Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη ,Ρω) βρίσκεται πολύ κοντά σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Κόλπο της Αττάλειας ως τον Κόλπο της Φοινίκης και νοτιο-ανατολικά του νησιού βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας υποθαλάσσια όρη λάσπης με υδρίτες εγκλωβισμένου μεθανίου» ,δηλαδή το 70% και 90% του φυσικού αερίου, είχε δηλώσει ο Τούρκος καθηγητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak.
Το ζήτημα αφορά την ξεκάθαρη προσπάθεια σύγκρουσης της Τουρκίας με την Ελλάδα με αφορμή την ενέργεια, την οποία τόσο απεγνωσμένα αποζητά το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε εγρήγορση και πάλι.
Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου