Σάββατο 8 Απριλίου 2023

JP Morgan: «Έρχονται μαύρα σύννεφα για την οικονομία» – Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει με τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες Το φιάσκο της εξαγοράς της τράπεζας Frank


 O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Νταίμον σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN, προειδοποίησε ότι «μαύρα σύννεφα» συσσωρεύονται πάνω από την οικονομία καθλως η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα φέρουν ύφεση.

Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κατάρρευση της SVB, ο Ντίμον είπε ότι ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές, η πρόσφατη αναταραχή γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «ένα ακόμα βάρος στη ζυγαριά» προς την ύφεση.

«Βλέπουμε τον κόσμο να περιορίζει τον δανεισμό, και να αποσύρεται λίγο». Αν και το τραπεζικό χάος δεν θα «οδηγήσει απαραίτητα σε ύφεση», είπε, «είναι υφεσιακό».

Υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας μπροστά για την οικονομία, εκτίμησε ο CEO της JP Morgan. Το τρέχον καθεστώς αυστηροποίησης της Fed, καθώς και ο υψηλότερος πληθωρισμός σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που βλέπει για την οικονομία.

Κατά τον Ντίμον, δεν είναι σαφές εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει ακόμα το πλήγμα της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης.

«Ελπίζω ότι θα επιλυθεί, ξέρετε, μάλλον σύντομα», είπε.

Ο Ντίμον είπε ότι δεν γνωρίζει εάν περισσότερες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν φέτος, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η αναταραχή δεν μοιάζει σε τίποτα με την οικονομική κρίση του 2008. Το 2008, είπε «εκατοντάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν εκτεθειμένες. Σήμερα δεν το έχουμε αυτό».

Δεν έχουμε τεράστια προβλήματα ούτε στις αγορές στεγαστικών δανείων μας, πρόσθεσε. «Δεν είναι κάτι τέτοιο. Και το αμερικανικό κοινό δεν πρέπει να το σκέφτεται αυτό».

Ωστόσο, είπε ο Ντίμον, είναι ΟΚ να αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν. «Η αποτυχία είναι ΟΚ», είπε. «Απλώς δεν θέλεις αυτό να πάρει τη μορφή ντόμινο».

Ο Ντίμον προειδοποίησε ότι οι περιφερειακές τράπεζες – και οι Αμερικανοί καταναλωτές – θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερα [επιτόκια] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το κύμα».

Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, είπε, τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – και οι τράπεζες που επενδύουν σε ομόλογα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυτή τη δυνατότητα.

Όλα αυτά που είπε ο CEO της JPMorgan θα ήταν πιο καθησυχαστικά αν η ίδια η τράπεζά του δεν είχε αγοράσει περιφερειακή τράπεζα η οποία αποδείχτηκε πως ήταν παρόμοιας «υφής» με τις Silicon Valley Bank και της Signature Bank που κατέρρευσαν.

Δηλαδή, η ίδια η JPMorgan, o τεράστιος αυτός τραπεζικός κολοσσός εξαργόρασε την τράπεζα Frank, η οποία από άποψη ενεργητικού ήταν επί της ουσίας ένα άδειο «κέλυφος».

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών έχουν τεθεί ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) που διεξήγαγε η JP Morgan αναφορικά με τις εξαγορές που πραγματοποίησε τη διετία 2021/22. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η περίπτωση της εξαγοράς της νεοφυούς τράπεζας Frank, μια συμφωνία αξίας 175 εκατ. δολαρίων την οποία η ίδια η τράπεζα την έχει χαρακτηρίσει ως «φιάσκο».

 Η Office of the Comptroller of the Currency (OCC), η οποία εποπτεύει τις τράπεζες στις ΗΠΑ, έχει προγραμματίσει ειδικό έλεγχο στις συμφωνίες που έχει κάνει η JPMorgan, εξαγοράζοντας μικρές εταιρείες σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Πώς εξαπατήθηκε η JP Morgan με την εξαγορά ελπιδοφόρας startup

Οι συμφωνίες της JPMorgan περιλαμβάνουν 80 αγορές και στρατηγικές επενδύσεις το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Η δραστηριότητα της τράπεζες επιταχύνθηκε δραματικά μετά τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου Τζέιμι Ντίμον τον Ιανουάριο του 2021 ότι η τράπεζα «δεν πρέπει να φοβάται πολύ» τις εντεινόμενες απειλές από τις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τη στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών της τράπεζας.

Μία από αυτές τις συμφωνίες ήταν η απόκτηση της τράπεζας Frank η οποία παρείχε δάνεια σε φοιτητές. Η εν λόγω τράπεζα τον καιρό που εξαγοράσθηκε από την αμερικανική τράπεζα υποστήριζε ότι είχε 4,25 εκατ. χρήστες, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια κατόπιν εορτής ότι οι χρήστες ήταν μόλις 300.000.

Ποιος γνωρίζει πραγματικά στις ΗΠΑ, ποια τράπεζα έχει πραγματικούς ισολογισμούς και ποια όχι, μετά από αυτό που έκανε η τράπεζα Frank;

Η JP Morgan έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά της ιδρύτριας Τσάρλι Τζάβις, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη τραπεζικής απάτης μεταξύ άλλων. Από την εξαγορά η Τζάρβις επρόκειτο να κερδίσει 45 εκατ. δολάρια.

Οι συμφωνίες περιλάμβαναν επίσης την αγορά του blog τροφίμων The Infatuation και του ταξιδιωτικού πρακτορείου πολυτελών ταξιδιών Frosch, καθώς και το πλειοψηφικό πακέτο στον βραχίονα πληρωμών της Volkswagen, όπως και το μειοψηφικό πακέτο στη ψηφιακή τράπεζα C6 της Βραζιλίας.

Οι κατηγορίες έρχονται τέσσερις μήνες αφότου η JPMorgan κατέθεσε αγωγή κατά της Τζάβις. Η ίδια επρόκειτο να βγάλει 45 εκατ. δολάρια από την πώληση της εταιρείας, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Το χρονικό της απάτης με τη Frank

Η Τζάβις ίδρυσε την Frank το 2017 με σκοπό να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε φοιτητές. Η JP Morgan ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Frank τον Σεπτέμβριο του 2021, αγοράζοντάς την μέσω του τμήματος λιανικής τραπεζικής της τράπεζας. Στόχος της εξαγοράς αυτής ήταν το άνοιγμα της αμερικανικής τράπεζας στους καταναλωτές μικρότερης ηλικίας.

Βάσει του κατηγορητηρίου, η Τζάβις παραπλάνησε επανειλημμένα την JP Morgan πληρώνοντας έναν καθηγητή για να κατασκευάσει τις πληροφορίες που απαιτούνταν για να κλείσει η συμφωνία ενώ κατέβαλε και 105.000 δολάρια για μια λίστα εκατομμυρίων φοιτητών.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, όταν η JP Morgan προσπάθησε να προσδιορίσει γιατί τα email που έστελνε στους πελάτες της Frank δεν διαβάζονταν. Η εσωτερική της έρευνα αποκάλυψε αυτό που οι αρχές ισχυρίζονται επί του παρόντος ότι ήταν ένα πολύμηνο σχέδιο κατασκευής δεδομένων.

Η εξαγορά της Frank ύψους 175 εκατ. δολαρίων δεν θεωρείται σημαντική για μια τράπεζα με ενεργητικό περί των 2 τρισ. δολαρίων και με κέρδη άνω των 37 δισ. δολαρίων πέρυσι. Ωστόσο, έχει πλέον αναδειχθεί ως μία από τις πιο διαβόητες συμφωνίες που έχει κάνει η JPMorgan εδώ και χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις