Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Μόσχα: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας έτοιμες για χρήση πυρηνικών όπλων – Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στους Iskander-M» - Νέα προειδοποίηση από Μόσχα σε Ουάσιγκτον: «Υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης


 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν εκπαιδεύσει στρατιώτες από τη σύμμαχο χώρα, τη Λευκορωσία, στη χρήση τακτικών πυρηνικών πυραύλων, πριν από τη σχεδιαζόμενη εγκατάστασή τους στη γειτονική τους χώρα.

Οι Λευκορώσοι στρατιώτες επέδειξαν καλά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει την εκπαίδευση σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας. Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς ένα σύστημα πυραύλων τύπου Iskander-M. Οι πύραυλοι μπορούν να φέρουν τόσο συμβατική γόμωση όπως επίσης και πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ, το οποίο πρόσφατα δέχθηκε τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η εκπαίδευση στα όπλα έχει ξεκινήσει από τις 3 Απριλίου, βάσει της ανακοίνωσης του Πούτιν. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες μελέτησαν λεπτομερώς τα ζητήματα αποθήκευσης και της χρήσης των εκρηκτικών μηχανισμών για τους πυραύλους. Έγινε επίσης δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, όπως φαίνεται στο βίντεο.


Νωρίτερα η  Μόσχα είχε προειδοποιήσει  ευθέως τον Λευκό Οίκο  και τον  Αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας  ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου «αυξάνεται σταθερά» καθώς οι εντάσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία μεταξύ των δύο εθνών συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να σταματήσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές τους δυνάμεις με τη Ρωσία, μετά την άρνηση της Μόσχας να το πράξει, ως απάντηση στην αναστολή της συμμετοχής της στη συνθήκη New START.

Ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η μοίρα της συνθήκης START μπορεί να είναι ένα «προκαταρκτικό συμπέρασμα» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ακολουθούν την τρέχουσα πορεία αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία.

Πρόσθεσε περαιτέρω,

«Η πιο οξεία απειλή σήμερα συνδέεται με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων».

Η START (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων) είναι μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Υπεγράφη τον Απρίλιο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011, αντικαθιστώντας τη συνθήκη START I που είχε λήξει.

Η συνθήκη περιορίζει τον αριθμό των αναπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να έχει κάθε χώρα σε 1.550 και τον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων εκτόξευσης σε 700.

Σύμφωνα με τον Yermakov, η πιθανή εμπλοκή της Δύσης στην παγκόσμια επέκταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος υπονομεύει τη στρατηγική σταθερότητα με τη Μόσχα, καθώς και το Πεκίνο.

Αυτό το σύστημα σχεδιάστηκε αρχικά για να παρέχει προστασία από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τις πυρηνικές της δυνάμεις.

Η σχέση Ρωσίας-Κίνας από την άλλη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «στρατηγική εταιρική σχέση» που γίνεται όλο και πιο στενή τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο χώρες μοιράζονται μια παρόμοια κοσμοθεωρία που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και επιδιώκει να αντισταθμίσει την αμερικανική επιρροή. Έχουν επίσης ενισχύσει τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα και η τεχνολογία.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς τους, με κοινές ασκήσεις και πωλήσεις όπλων. Αύξησαν επίσης την οικονομική τους συνεργασία, με τη Ρωσία να προμηθεύει την Κίνα με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλους φυσικούς πόρους, ενώ η Κίνα έχει επενδύσει πολλά σε ρωσικές υποδομές και τεχνολογία.

Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ρωσίας ρίχνουν φως στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η οποία επιδεινώνεται από το 2014 μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν νέο γύρο κούρσας εξοπλισμών, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν νέα πυρηνικά όπλα και συστήματα παράδοσης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), η οποία υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης το 1987 για την εξάλειψη των πυρηνικών και των συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους εκτόξευσης.

Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται, οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας κούρσας εξοπλισμών και ακόμη και πυρηνικής σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο και οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις