Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Παγκόσμια κατακραυγή για την «μαύρη Κλεοπάτρα» του Νetflix: Η πλατφόρμα έκλεισε τα σχόλια για να γλιτώσει το «κράξιμο» - Είναι το δεύτερο ιστορικό ατόπημα μετά τον «μαύρο Αχιλλέα» που γύρισε μαζί με το BBC


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Το Netflix αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο νέο τρέιλερ της Queen Cleopatra μετά από τεράστιες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και για να αποφύγει το δημόσιο «κράξιμο» αφού

στο ρόλο της Ελληνίδας βασίλισσας είχε την «φαεινή» ιδέα να τοποθετήσει μία μαύρη γυναίκα.

Πριν σκεφτεί κανείς οτιδήποτε… νοσηρό, το πρόβλημα δεν είναι όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, το χρώμα της νεαρής γυναίκας αλλά η παραποίηση της Ιστορίας.

Διότι απλούστατα η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα και λευκή.

Είναι σαν να γύριζαν το «last dance» με τον Michael Jordan και στην θέση του να έβαζαν έναν ξανθό λευκό.

Η σειρά προκάλεσε τέτοια κύματα αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που το Netflix αναγκάστηκε να αφαιρέσει εντελώς την επιλογή των ανθρώπων να σχολιάζουν, με λίγα λόγια τους απαγόρεψε να πουν την γνώμη τους για το δημιούργημά τους.

Η αιτία ήταν η επιλογή της νεαρής μαύρης ηθοποιού, Αντέλ Τζέιμς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που σαφώς σε άλλες ταινίες ή ντοκιμαντέρ, η κοπέλα μπορεί να ταιριάζει «γάντι», όχι όμως εδώ.

Οι σχολιαστές κατηγορούν ευθέως το Netflix ότι παραποιεί την Ιστορία κάτι που όντως κάνει.

Θα πει κάποιος τότε οι αμερικανικές σειρές «Hercules» και «Xena the warrior princess», τι έκαναν; Το ίδιο ακριβώς, παραποιούσαν την Ιστορία εμφανίζοντας τον Ηρακλή στην ίδια χρονική περίοδο με τον… Ιούλιο Καίσαρα.

Ή τον Ηρακλή που ήταν μυθολογικό πρόσωπο χιλιετιών προ Χριστού με την Ζήνα που επί της ουσίας ήταν υποτίθεται η βασίλισσα Ζηνοβία της Παλμύρας που την έτρεμαν ακόμα και οι Ρωμαίοι.

Από τότε ξεκίνησαν αυτά τα ιστορικά αίσχη για χάρη της τηλεθέασης λες και η πραγματική Ιστορία και Μυθολογία δεν έχουν αρκετά εντυπωσιακές ιστορίες να διηγηθούν.

Η Ζηνοβία ήταν η βασίλισσα μιας ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία (αραμαϊκά: Znwoya Bat Zabbai). Η ίδια πάντως πίστευε ότι ήταν Ελληνίδα.

Γεννημένη στην Παλμύρα, η Ζηνοβία ήταν μια μελαχρινή γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, σαγηνευτική, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη, ένα πλάσμα ακαταμάχητα χαρισματικό. Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της – μιλούσε ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους. Ήταν επιρρεπής στις απολαύσεις των αισθήσεων, αγαπούσε το θέατρο και παρακολουθούσε τα θεάματα στο ελληνικό θέατρο της πόλης.

Η Ζηνοβία ονειρευόταν να κάνει την πρωτεύουσά της Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό, αλλά και πνευματικό κέντρο. Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267-272 μ.Χ.), κατόρθωσε να μετατρέψει την υποτελή στη Ρώμη πολιτεία της σε ανεξάρτητο βασίλειο και την Παλμύρα σε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής.

Πάντως σίγουρα δεν συναντήθηκε ούτε με τον Ηρακλή όπως και ούτε με τον Ιούλιο Καίσαρα.

Φυσικά το Netflix το κάνει αυτό για εμπορικούς λόγους καθώς είναι της μόδας στην σημερινή εποχή όλα να εντάσσονται στο πλαίσιο της «πολιτικής ορθότητας» ασχέτως αν αυτή παραβιάζει τους κανόνες της κοινής λογικής.

Παρόλο που η σειρά ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμη, είναι εμφανές από το trailer ότι η μονάρχης παρουσιάζεται ως μια μαύρη γυναίκα, πιθανώς με «παρεξηγημένη καταγωγή». Ένα από τα πρόσωπα που μιλούν στο σύντομο κλιπ αναφέρει: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει, “δεν με νοιάζει τι διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη”».

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους, ο δικηγόρος Μαχμούντ Αλ-Σεμάρι από την Αίγυπτο κατήγγειλε τη διάσημη πλατφόρμα streaming, ζητώντας την απενεργοποίηση της σειράς κι υποστηρίζοντας πως προσπαθεί να διαγράψει την αιγυπτιακή ιστορία.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Cairo24», ο Αλ-Σεμάρι σκοπεύει να λάβει όλα τα νομικά μέτρα κατά των υπεύθυνων, προκειμένου «να σταματήσει τη συμμετοχή του Netflix σε ένα “τέτοιο έγκλημα”».

Στην ανακοίνωση που έκανε, αναφέρει: «Σημειώθηκε πως την τελευταία περίοδο η πλατφόρμα του Netflix μεταδίδει οπτικό υλικό και περιεχόμενο που παραβιάζει τον έλεγχο περιεχομένου των μέσων, που έχουμε συνηθίσει στις αραβικές και ανατολικές κοινωνίες σε όλες τις χώρες του Αραβική και ισλαμική περιοχή, καθώς τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει αυτή η πλατφόρμα έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της ισλαμικής και κυρίως, αιγυπτιακής κουλτούρας».

Στη συνέχεια, εξηγεί πως το Netflix «πάτησε στο γεγονός» ότι οι Αιγύπτιοι της εποχής είχαν σκούρο μεσογειακό δέρμα και μετέδωσε λανθασμένα την εντύπωση πως η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν επίσης μαύρη.

Ωστόσο, τονίζει πως θα κάνει ότι μπορεί «για να μην προωθηθεί αυτή η αφροκεντρική ιδεολογία που διαδίδεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαστρεβλώνει τον πολιτισμό και την ιστορία της Αιγύπτου».

Ο κορυφαίος αρχαιολόγος, ο Ζαχί Χαγουάς. Μιλώντας στην εφημερίδα «al-Masry al-Youm», δήλωσε: «Όλα αυτά είναι εντελώς ψεύτικα. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, δηλαδή ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη».

Εξήγησε μάλιστα, πως οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που ήταν γνωστό ότι ήταν μαύροι ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας».

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, εμφανίστηκε μια νέα αίτηση στο Change.org που ζητούσε να ακυρωθεί το ντοκιμαντέρ, μετά από αυτή την «παραποίηση της ιστορίας».

Πάνω από 85.000 άτομα από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν υπογραφές σε μόλις δύο ημέρες. Ωστόσο, η πλατφόρμα τελικά, την αφαίρεσε για παραβίαση των όρων χρήσης της.

Με λίγα λόγια ότι θέλουν κάνουν.

H πρωταγωνίστρια, Αντέλ Τζέιμς δεν άφησε τα σχόλια που ακούγονται για την επιλογή της αναπάντητα. Με μία ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε από όσους «προσβάλλονται» από την ερμηνεία της να μη δουν το ντοκιμαντέρ και να πάψουν να σχολιάζουν.

Για το ότι παραποιείται η Ιστορία ποσώς την ενδιαφέρει.

Το «Queen Cleopatra» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 10 Μαΐου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι η Αντέλ Τζέιμς, ο Κρεγκ Ράσελ και η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, της οποίας παραγωγή αποτελεί το ντοκιμαντέρ.

Αντιδράσεις και για την Γκαλ Γκαντότ ως Κλεοπάτρα

Το ωραίο σε όλα αυτά είναι ότι αντέδρασαν οι Αιγύπτιοι. Στην Ελλάδα δεν κουνήθηκε φύλλο…

Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο ιστορικό ατόπημα του Netflix μετά από αυτό που είχε διαπράξει και το 2017 με τον… μαύρο Αχιλλέα!

Να θυμίσουμε επίσης ότι προ έξι ετών, η NetFlix η αμερικανική συνδρομητική τηλεόραση οι υπηρεσίες της οποίας παρέχονται σε όλες τις χώρες σχεδόν, αποφάσισε μαζί με το BBC σε μια σειρά με αντικείμενο τον Τρωικό πόλεμο να παρουσιάσει τον Αχιλλέα ως… μαύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις