Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Σουδάν: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους – Σε εξέλιξη ο Eπαναπατρισμός των πρώτων Ελλήνων


 Χρήστος Μαζανίτης

Με επικεφαλής για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί.

Εκεί όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πρώτοι Έλληνες που απελευθερώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις από την κόλαση του εμφυλίου του Σουδάν.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος παρέμεινε για περίπου 3 ώρες στο αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό και άλλες προετοιμασίες, μιας κι ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και οι 2 τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Τα ξημερώματα έφτασαν και πάλι στο αεροδρόμιο του Ασουάν, στην Νότια Αίγυπτο, όπου η αποστολή έπρεπε να μείνει για να ξεκουραστούν οι πιλότοι.

Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναπατρισμού των ομογενών, με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει πίσω στο Ασουάν. Ο υφυπουργός θα παραμείνει εκεί μέχρι την τελική ολοκλήρωση της αποστολής και την απομάκρυνση και του τελευταίου Έλληνα.

Ταυτόχρονα, δεύτερο C-27J πετάει για την Νότια Αίγυπτο, όπου βρίσκεται το C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να υπάρχει η κάλυψη των αναγκών για την μεταφορά του συνόλου των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, που προσπαθούν να δραπετεύσουν από το φλεγόμενο Σουδάν.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 Έλληνες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι. Η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη κι υπάρχει αγωνία γι’ αρκετούς με τους οποίους δεν υπάρχει επαφή.

Αργά το βράδυ, μετά την επιστροφή από το Λουξεμβούργο και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου το θέμα του Σουδάν ήταν ψηλά στην ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

Ήδη, σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών έχει επικοινωνήσει με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Ιταλία (σ.σ. οι δύο χώρες που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους πρώτους 23 Έλληνες) καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις