Γιώργος Μοτσάκος
Ν. Παναγιωτόπουλος: Ειλημμένη απόφαση τα F-35 που θα διασυνδεθούν με Φρεγάτες FDI και επίγεια συστήματα
Νέα αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο Live News και τον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο, για το τι ακριβώς θα αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ λίγα χρόνια, εκτός και αν κάποιοι εντός επιχειρήσουν να ακυρώσουν αυτό το τρομερό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα μαχητικά F-35 που θα αποκτήσουμε, (είναι ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ) θα διασυνδεθούν με τις υπερσύγχρονες ελληνικές μονάδες επιφανείας, ειδικά με τις γαλλικής κατασκευής Φρεγάτες FDI, αλλά και με επίγεια συστήματα όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι PATRIOT, και άλλα χερσαία όπλα.
Μιλάμε για μια κινούμενη “καταιγίδα” οπλικών συστημάτων, η παρουσία της οποίας θα διαλύσει κάθε τουρκικό κυρίως σχέδιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τα μαχητικά 5η γενιάς F-35, όταν και εφόσον ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο, θα προκαλέσουν 5 φορές μεγαλύτερη αύξηση αποτελεσματικότητας, πυρός και επίδειξης δύναμης, από τα F-4 PHANTOM, όταν αυτά είχαν ενταχθεί ολοκαίνουργια το 1973 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αόρατα τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά, θα αποτελούν ουσιαστικά ένα “εναέριο αρχηγείο” κατάδειξης στόχων και εξουδετέρωσης μονάδων επιφανείας και χερσαίων στόχων, σε συνεργασία και με τον ελληνικό στόλο των UCAV, τα οποία εκτιμάται ότι θα “γεμίσουν” το οπλοστάσιο μας.
Περιττό να αναφέρουμε ότι με αυτό το αεροσκάφος στην δύναμη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Τουρκία δεν θα απολέσει την όποια ισχυρή αριθμητική παρουσία είχε στο Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αυτόν ακόμα τον έλεγχο του τουρκικού εναερίου χώρου, αφού εμείς θα “μπορούμε να έρθουμε βράδυ ξαφνικά”, χωρίς να μας πάρει κανένας είδηση.
Επίσης με την δυνατότητα των πυραύλων τύπου BVR του αεροσκάφους διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται η απόσταση από την οποία θα δύνανται οι Έλληνες πιλότοι να “κλειδώνουν” τους Τούρκους πιλότους, σε αποστάσεις πραγματικά εξωπραγματικές για την ιστορία της χώρας μας.
Το ύψος πτήσης του F-35 σε συνδυασμό και με την συνεργασία της χώρας μας με την Γαλλία σε δορυφορικό πρόγραμμα παρακολούθησης της γης, θα μας δώσει απίστευτες δυνατότητες σε οποιαδήποτε αναμέτρηση με οποιονδήποτε αντίπαλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι το όραμα για τα επόμενα 5-8 χρόνια σε συνδυασμό με την απόκτηση Κορβετών με δυνατότητες τεράστιες σε σχέση με τις παλαιότερες Φρεγάτες μας.
Η Εθνική μας άμυνα, είναι πέρα και πάνω από οποιασδήποτε κομματικές και ιδεολογικές συγκρούσεις ή αγκυλώσεις και έτσι οφείλουν να συμπεριφέρονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ενόψει εκλογών.
Αυτό το αναφέρουμε διότι ακούγεται περί επαναδιαπραγμάτευσης αμυντικών συμφωνιών, (Γαλλία-ΗΠΑ), οι οποίες συνδέονται με στρατηγικές συμφωνίες αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής.
Η αμυντική πολιτική της χώρας μας, οφείλει κάποια στιγμή να είναι ενιαία και να έχει συνέχεια και κυρίως συνέπεια, για να αρχίσουν να μας παίρνουν στα σοβαρά, όλοι οι σύμμαχοι και κυρίως οι εχθροί μας.
Κομμάτι της συνέντευξης του Υπουργού Άμυνας:
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια αυτής της προσπάθειας είναι τα F-35. Θα πάρουμε τα F-35; Θα προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και πότε θα υλοποιηθεί αν είναι να υλοποιηθεί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ασφαλώς και θα πάρουμε τα F-35. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση και όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Επειδή είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη. Αυτό είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Δεν είναι τόσο τα οπλικά του συστήματα, αυτά λίγο πολύ είναι τα ίδια με τα αεροσκάφη τα 4ης γενιάς, όσο η δυνατότητα διασύνδεσης και διάχυσης της πληροφορίας για να κάνει την αποστολή πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Εφόσον κυλήσει η διαδικασία, γιατί έχει και αρκετή διαδικασία όπως ξέρετε αυτή η πρόσκτηση, αναμένομε τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν γύρω στο 2028- 2029, επομένως έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και πάμε για μία Μοίρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε για μία Μοίρα, 20 με 24 αεροσκάφη. Παράλληλα όμως θα πρέπει σε επίπεδο υποδομών η Πολεμική Αεροπορία να τις αναπτύξει για να μπορεί να υποδεχθεί και να υποστηρίξει αυτά τα αεροσκάφη..
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα έχουμε κάποιο μέρος στην παραγωγή των αεροσκαφών;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι δύσκολο γιατί ήδη έχουν επιλεγεί τα κράτη, τα οποία έχουν και τις δυνατότητες άλλωστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα συμπαραγωγής.
Θέλουμε όμως εν τούτοις -και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό με κάθε σαφήνεια- την εμπλοκή σε κάποιο επίπεδο παραγωγής έργου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Από την άλλη, δεν θέλουμε τα όποια προγράμματα προσφέρει η εταιρεία, να αποτελέσουν ένα «καπέλο» στον τελικό λογαριασμό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχει αναλυτική παράθεση πού θα πάνε αυτά τα λεφτά, σε τι ακριβώς έργα. Ακριβώς, όχι τάξη μεγέθους!
Άρα προσπαθούμε στην τελική μας απόφαση να τηρήσουμε αυτές τις ισορροπίες. Η τελική απόφαση θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό", κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου