Μια απάντηση των γυναικών της «Gen Z» στην υπερσεξουαλικότητα της εποχής και την αντιμετώπισή τους ως «αντικείμενα»
Ένα νέο κύμα στα social media έχει τραβήξει τα βλέμματα, προκαλώντας πολλές συζητήσεις.
Πρόκειται για την οικειοθελή αποχή από το σεξ, ένα «ταξίδι στην αγαμία», όπως το αποκαλούν. Γυναίκες της «Gen Z», αυτές δηλαδή που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2010, φαίνεται πως επανεξετάζουν τη σεξουαλική τους ζωή εν μέσω μιας ανεξέλεγκτης υπερπροβολής της σεξουαλικότητας – στα όρια της πορνογραφίας – στην ψυχαγωγία αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.Με τις σεξουαλικές επαφές και τις σχέσεις να χάνουν σταδιακά την ουσία τους, το νέο κίνημα γυναικών αποφασίζει να βγάζει εκτός το σεξ. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα κίνημα ενάντια στο περιστασιακό και «φτηνό» σεξ, μια απόρριψη των ανδρών που αντιλαμβάνονται τις γυναίκες απλά ως αντικείμενο για σεξουαλική ικανοποίηση. Για άλλες γυναίκες αποτελεί επίσης και μια διέξοδο από κακές σχέσεις.
Η ιδέα για μια περίοδο αγαμίας κερδίζει μέρα με τη μέρα έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλές από τις νεαρές γυναίκες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως νέες «Λυσιστράτες» δηλώνουν πως νιώθουν πολύ καλύτερα. «Η αγαμία είναι κάτι σαν επιστροφή στη θηλυκότητα, την τρυφερότητα και τη φροντίδα που πολλές γυναίκες δεν ένιωθαν στις σχέσεις τους», δήλωσε στο Insider η Sabrina Flores, σύμβουλος γυναικών οι οποίες έχουν εμπλακεί σε τραυματικές σχέσεις. «Δεν είναι μόνο μια πλήρης ανάκτηση της σωματικής αυτονομίας, αλλά και σεξουαλικής αυτονομίας».
Το κίνημα #celibacyjourney έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια προβολές στο Tik Tok με πολλές γυναίκες να αναρτούν βίντεο σχετικά με την εμπειρία της αποχής τους από το σεξ, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και πλήθος σχολίων. Αν και στη συζήτηση συμμετέχουν και ορισμένοι άνδρες, η πλειονότητα των αναρτήσεων φαίνεται πως είναι από νεαρές γυναίκες, ετεροφυλόφιλες, που συχνά αναδεικνύουν τα προβλήματα της πατριαρχίας και του μισογυνισμού στη σεξουαλικότητάς τους, υπογραμμίζει η Flores.
Τέσσερις γυναίκες της «Gen Z» που συμμετέχουν στο κίνημα και μίλησαν στο Insider, υπογράμμισαν πως η επιλογή τους δεν προήλθε από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, αλλά από την επιθυμία τους να επανεκτιμήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Άλλες πάλι γυναίκες δήλωσαν πως απείχαν από το σεξ μέχρι να βιώσουν ξανά την επιθυμία και την οικειότητα.
Ωστόσο μια μερίδα ειδικών εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αποχή από το σεξ. Σε δηλώσεις στο Insider υποστήριξαν πως η μακροχρόνια αγαμία μπορεί να μην είναι ο πιο κατάλληλος για την ψυχική υγεία τρόπος ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες. Ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στην αγαμία επειδή το σεξ που κάνουν τους προκαλεί εν τέλει αρνητικά συναισθήματα ή προσπαθούν να αποφύγουν τον πόνο από την απώλεια μιας σχέσης. Όμως αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια λάθος επιλογή και εν τέλει χάνεται η δυνατότητα για την εύρεση ενός νέου καταλληλότερου συντρόφου.
Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι ειδικοί δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να νιώθουμε καλά, αλλά αυτή η υπερβολική εστίαση αγνοεί πως ακόμη και οι οδυνηρές πτυχές αποτελούν μέρος της ζωής και εντάσσονται στο φάσμα των συναισθημάτων.
Οι ίδιες οι γυναίκες πάντως που συμμετείχαν στο κίνημα δήλωσαν πως η εμπειρία της αποχής έχει αλλάξει οπτική τους για το σεξ. «Επιτέλους έφτασα σε ένα σημείο όπου έλεγα ότι έπαψα να είμαι παιχνίδι. Μπορώ να επιλέξω να μη δώσω το σώμα μου σε κάποιον», τόνισε μια εξ αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταίες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως παρά την υπερπροβολή του σεξ και της σεξουαλικότητας, οι νέοι 18 έως 23 ετών έχουν πολύ λιγότερες περιστασιακές ερωτικές επαφές σε σχέση με τους ανθρώπους ίδιας ηλικίας πριν από μια δεκαετία. Οι μελέτες αναφέρουν πως τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να αποδίδονται στην μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και στην αύξηση του χρόνου που αφιερώνουν οι νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για τις νεαρές γυναίκες που συμμετέχουν στο κίνημα αποχής από το σεξ, η απόφασή τους, δηλώνουν πως συνδέεται άμεσα με μια αντίδραση στην υπερσεξουαλικότητα που τους έχει επιβληθεί και την υποτίμηση που αισθάνονται ως άνθρωποι από τους άνδρες. Όπως τονίζουν επιδίωξή τους ασφαλώς και δεν είναι να τερματίσουν οριστικά την ερωτική τους ζωή, αλλά να απομακρυνθούν από μια συνθήκη που τους έχει εξαντλήσει συναισθηματικά. Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν καλύτερα όρια για τον σεβασμό των δικών τους σωμάτων. Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν καλύτερα όρια για τον σεβασμό των δικών τους σωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου