Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Έλληνες και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα τουρκικά Bayraktar για την Ουκρανία;

 


Αραγε, όταν προ ημερών ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας βρέθηκε στην Αθήνα και συμπεριφερόταν μέσα στο υπουργείο σαν να ήταν χωράφι του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του είπε να ξεχάσει τα «όνειρα» για «δωρεά» οπλισμού και πυρομαχικών από την Ελλάδα, εάν το Κίεβο επιδιώκει να παίρνει τουρκικά Bayraktar, πληρωμένα από τους Ελληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους, μέσω του ευρω-ταμείου για την Ουκρανία;

Οχι τίποτε άλλο, αλλά στις Βρυξέλλες δίδεται μάχη για να μην περάσει η «γραμμή» όσων επιδιώκουν να … ξηλώνεται η ΕΕ για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που στη συνέχεια θα δίδονται στην Ουκρανία. Κοντολογίς, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να «επιδοτούν» την τουρκική πολεμική βιομηχανία. Πόσο μάλλον, όταν επί σειρά ετών καθημερινώς τουρκικά UAV παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, με εξαίρεση την τελευταία περίοδο λόγω της «διπλωματίας των σεισμών».

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου -και το γεγονός ότι αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως κάνει χρόνια τώρα- ο ίδιος μάλλον χάϊδεψε τον Ουκρανό ομόλογό του, Αλεξέι Ρέσνικοφ. Εξάλλου, η Ελλάδα έδωσε αβλεπί την συγκατάθεσή της στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την χρηματοδότηση οπλισμού και πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Υποπτες μεθοδεύσεις

Οι φόβοι για τέτοιου είδους περίεργες μεθοδεύσεις δεν είναι θεωρητικοί. Η «ιστορική συμφωνία», όπως αναφέρει ο ιστότοπος, Politico, της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς οπλισμού – πυρομαχικών «έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω φόβων ότι το Κίεβο εξαντλεί τα αποθέματά του σε οβίδες».

Παρά ταύτα, συνεχίζει, «αν και πέρασαν δύο εβδομάδες αφότου η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της».

Ειδικότερα, προσθέτει το Politico, «υπάρχει έντονη διαμάχη επί του σχεδίου. Οι πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν μπόρεσαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο». Θεωρείται πιθανόν ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η διάσταση απόψεων, σημειώνει η ιστοσελίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, «έγκειται στο αν αυτές οι συμβάσεις για αγορές όπλων θα δοθούν αποκλειστικά σε εταιρείες της ΕΕ ή θα είναι ανοιχτές και σε τρίτους (!). Η Γαλλία, προσθέτει, πιέζει να μείνει το χρήμα που θα δώσει η ΕΕ εντός των ορίων της ΕΕ». Δηλαδή, να πάρουν τις δουλειές ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος,σημειώνει το Politico, «έχουν υποστηρίξει το Παρίσι. Μια κίνηση που ορισμένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι έχει να κάνει με την Τουρκία και την επιθυμία των δύο χωρών να μην ανατεθούν «δουλειές» σε Τούρκους κατασκευαστές».

Από την πίσω πόρτα η Τουρκία

Ουσιαστικά, υπάρχουν έντονες υποψίες ότι κάποιοι ευρωπαϊκοί, ΝΑΤΟϊκοί και υπερατλαντικοί «κύκλοι» μεθοδεύουν την είσοδο της τουρκικής βιομηχανίας UAV από την πίσω πόρτα, ούτως ώστε τον «λογαριασμό» για την ενίσχυση της Ουκρανίας να τον πληρώσει η ΕΕ μέσω του «ευρω-ταμείου αμυνας» για την Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν κλείσει συμφωνίες αγοράς Bayraktar. Μεταξύ άλλων, η Πολωνία σφοδρή υπέρμαχος της συνέχισης του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Η σχέση εξάρτησης του Κιέβου από την Βαρσοβία είναι θεαματική.

Ως γνωστόν, τα ταμεία της Ουκρανίας, εξαιτίας του πολέμου, είναι άδεια, και ο εξοπλισμός της χώρας χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εως τώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία πουλάει UAV στην Ουκρανία κατόπιν διμερών συμφωνιών και «τυπικώς» πληρώνει γι’ αυτά το Κίεβο (αν και ουδείς πιστεύει αυτή την εκδοχή).

Ο Ερντογάν «Ρόμποκοπ»

Αξιον υπενθύμισης είναι, επίσης, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε παρασημοφορήσει στο Κίεβο τον επικεφαλής της τουρκικής βιομηχανίας, Bayker, που παράγει τα Bayraktar.

Οι σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας – Ουκρανίας αναπτύσσονται θεαματικά εδώ και χρόνια. Ακόμα περισσότερο, με το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε η τροφοδοσία της Ουκρανίας με τουρκικά UAV εντάθηκε.

Μάλιστα, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, το Bayraktar μετετράπη σε ένα από τα σύμβολα του πολέμου κατά της Ρωσίας και των στενών σχέσεων Κιέβου – Άγκυρας. Σε σημείο, μάλιστα, να αποθεώνεται ο Ταγίπ Ερντογάν και σε μερικές περιπτώσεις να έχουν γεμίσει πόλεις της Ουκρανίας με αφίσες του, οι οποίες τον παρουσιάζουν ως … «Ρόμποκοπ» στο πλευρό της Ουκρανίας.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα από τα πολλά παράδοξα αυτού του πολέμου. Τη στιγμή που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις Δυτικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ο Τ.Ερντογάν έχει ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και λειτουργεί ουσιαστικά ως ο μοναδικός ηγέτης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που διατηρεί γέφυρες με τη Μόσχα, το Κίεβο σπεύδει να τον αποθεώνει.

Χρυσές δουλειές

Στο μεταξύ, χρυσές δουλειές κάνει η Τουρκία με σειρά χωρών. Να σημειωθεί ότι συμφωνίες για αγορές τουρκικών UAV έχουν κλείσει και αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ παρόμοιους στόχους έχουν και βαλκανικές χώρες. Τουρκικά UAV χρησιμοποιούνται και από τους Αζέρους εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Καθοριστική για τα τουρκικά drones είναι, επίσης, η τεχνολογική συμβολή «συμμάχων» μας, όπως των Αμερικανών, των Καναδών, των Γερμανών, των Βρετανών, κ.α.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει χρυσές δουλειές με την Ουκρανία, αφού εξαιτίας των πολλών καταρρίψεων των τουρκικών UAV από τις ρωσικές δυνάμεις, απαιτείται η αναπλήρωσή τους. Σε σημείο, μάλιστα, να φημολογείται πως η Τουρκία δεν προλαβαίνει καν τις ουκρανικές παραγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις