«Έμαθα ότι η κόρη μου σκοτώθηκε στα Τέμπη με τον χειρότερο τρόπο. Με ανάρτηση ενημερώθηκα για το δυστύχημα, δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου, δεν μας συλλυπήθηκαν» είπε μιλώντας στον Focus FM 103.6 και στην εκπομπή «Κόντρα στο Σύστημα» με τον Σερέτη Γρηγόρη μητέρα που έχασε το παιδί της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
«Το κράτος είναι ανύπαρκτο και το ποιο συγκλονιστικό είναι αυτό που έγινε χθες με το ακαταδίωκτο. Πρόκειται για την απόλυτη χυδαιότητα έπρεπε να είναι υπόλογοι και προφυλακιστέοι όλοι βουλευτές, υπουργοί που ευθύνονται. Έπρεπε να είναι υπόλογοι και προφυλακιστέοι αντί να βάζουν υποψηφιότητα» τόνισε επίσης.
Γ.Σ: Θα θέλατε, με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε, να περιγράψετε, όλο αυτό που ζήσατε και συνεχίζετε να ζείτε;
«Κοιτάξτε, εγώ έμαθα με τον πιο άσχημο τρόπο ότι έχασα την κόρη μου σε ένα δυστύχημα με τρένα, το οποίο μου είναι ακόμη και σήμερα δύσκολο να αντιληφθώ το πώς συνέβη. Δηλαδή δε μπορώ να κατανοήσω το πώς συνέβη».
Γ.Σ: Αν επιτρέπεται, σε ποιο βαγόνι ήταν;
«Δε γνωρίζουμε, αλλά προφανώς ήταν στο δεύτερο».
Γ.Σ: Πως ακριβώς ενημερωθήκατε για το περιστατικό;
«Ενημερώθηκα από μια ανάρτηση στο Facebook, ενώ περίμενα την κόρη μου, γιατί δε βλέπω τηλεόραση, οπότε δυστυχώς δε μπορούσα να το μάθω από εκεί. Το έμαθα από μία ανάρτηση που ανέβασε μια φίλη στο Facebook».
Γ.Σ: Ποια ήταν η αντίδρασή σας εκείνη τη στιγμή; Πώς νιώσατε;
«Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματά μου είναι όπως σε κάθε άνθρωπο που πεθαίνει το παιδί του».
Γ.Σ: Δεχτήκατε κάποια ψυχολογική υποστήριξη, κάποιο ενδιαφέρον από το κράτος;
«Όχι, το κράτος συνεχίζει να δείχνει ότι είναι εντελώς αναίσθητο και ανεπαρκές ακόμη και σήμερα».
Γ.Σ: Η εταιρεία, ο ΟΣΕ επικοινώνησε μαζί σας;
«Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου, ακόμη και σήμερα».
Γ.Σ: Είναι συγκλονιστικό αυτό που μας λέτε.
«Να σας πω ποιο είναι το πιο συγκλονιστικό; Αυτό που είδα για το ακαταδίωκτο χθες. Συγκλονιστικό είναι ότι δεν έχει γίνει από τη Βουλή, από τους βουλευτές που πληρώνονται ότι θα έπρεπε να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και όλοι οι βουλευτές που εμπλέκονται σε αυτό να είναι αυτή τη στιγμή υπόλογοι και προφυλακιστέοι αντί να βάζουν υποφηφιότητα (σ.σ. στις εκλογές). Αυτό είναι το τραγικό».
Γ.Σ: Σίγουρα είναι τραγική αυτή η τροπολογία και βλέπετε και το πώς λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι.
«Σαφώς, εγώ το βλέπω, εσείς το βλέπετε. Το θέμα είναι να το δούνε όλοι. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξει. Αν δεν απαιτούμε τίποτα, δε πρόκειται να αλλάξει κάτι που βολεύει κάποιους. Μόνο αν απαιτήσουμε και διεκδικήσουμε μπορούμε να αλλάξουμε. Τώρα ήταν το δικό μου παιδί, αύριο θα είναι το παιδί κάποιου άλλου, δυστυχώς».
Γ.Σ: Απ’ όσο γνωρίζω έχετε κινηθεί νομικά, έτσι;
«Φυσικά έχω κινηθεί νομικά».
Γ.Σ: Θεωρείτε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει περίπτωση να δικαιωθείτε;
«Όχι, αλλά ελπίζω ότι θα δικαιωθώ στο εξωτερικό».
Γ.Σ: Τι ακριβώς ζητάτε με την προσφυγή σας στη Δικαιοσύνη;
«Τη δικαίωση ζητάω βέβαια, αυτά που σας είπα προηγουμένως».
Γ.Σ: Η δικαίωση είναι να μπούνε φυλακή αυτοί που είναι υπεύθυνοι;
«Ακριβώς!Αυτοί που από τόσα χρόνια αποφάσιζαν ότι αντί να πάρουν τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα “ρίξουν” στον ΟΣΕ ως όφειλαν, τα τσέπωσαν και πληρώναμε πρόστιμα. Εγώ, κ. Σερέτη έχω πληρώσει πρόστιμο μη ασφάλειας λειτουργίας των τρένων στο οποία σκοτώθηκε η κόρη μου. Το καταλαβαίνετε αυτό; Το ίδιο και οι υπόλοιποι. Εμπιστευόμαστε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν τα ανεκδιήγητα, τα ακατανόητα. Θέλω να πω ότι είμαστε Ουγκάντα και θα προσβάλλω την Ουγκάντα. Θέλω να πω ότι είμαστε κάτι μοναδικό σε όλο τον πλανήτη. Αυτά».
Γ.Σ: Σίγουρα έχετε ακούσει από όλα τα μέσα Ενημέρωσης και γενικά από τα κοινωνικά δίκτυα ότι αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν και επιρρίπτουν ευθύνες στο σταθμάρχη είτε στον κλειδούχο, είτε σε κάποιο άλλο παράγοντα. Ποιος πιστεύετε εσείς ότι ευθύνετε για αυτό το δυστύχημα;
«Κοιτάξτε να σας πω λιγάκι. Το ότι προσπαθούν όλοι να ρίξουν τις ευθύνες σε έναν ανεπαρκή υπάλληλο εμένα δε με καλύπτει. Ο υπάλληλος ήταν αυτός που ήταν. Εντάξει; Θα μπορούσε να είχε πάθει και μια ανακοπή και να μη μπορούσε να κάνει τίποτε. Ο υπάλληλος και οι άλλοι δύο που προσπαθούν φυσικά θα έχουν τις ευθύνες τους, αλλά δεν ευθύνονται για τη μείωση του προσωπικού, δεν ευθύνονται για το ότι καταργήθηκαν κάποιες πολύ σημαντικές θέσεις στον ΟΣΕ που ήταν για την ασφάλεια, δεν οφείλονται στο ότι δεν υπήρχε ο αυτοματισμός και όλα τα προβλεπόμενα; Ευθύνονται οι τρεις για όλο αυτό; Εμένα εκεί είναι το θέμα μου. Ότι εκείνοι που ευθύνονται προσπαθούν να γλιτώσουν και είναι τόσο σίγουροι ότι θα γλιτώσουν που συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έχει γίνει τίποτα».
Γ.Σ: Παράλληλα, βλέπετε τα κόμματα να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον
«Δε θα σχολιάσω καν. Είναι τραγελαφικό. Για εμένα και οι 300, από τη στιγμή που είδα πως αντέδρασαν σε αυτό το γεγονός και πώς σιγοντάρουν στην συγκάλυψη, είναι όλοι το ίδιο.Δε με νοιάζει που ήταν ο Μητσοτάκης. Θα μπορούσε να είναι ο Τσίπρας, 4 χρόνια πριν τι έκανε; Ή ακόμα πιο πίσω, στο ΠΑΣΟΚ. Ευθύνονται όλοι για μένα».
Γ.Σ: Και μετά από τριάντα μέρες, λοιπόν, βλέπετε ότι άλλοι αυτοί που κλαίγανε και δίνανε την παράστασή τους σήμερα χαμογελάνε και τρέχουν να μαζέψουν ψήφους. Πώς νιώθετε για αυτό;
«Σας είπα πως νιώθω για αυτό. Νιώθω πραγματικά λύπηση. Δηλαδή με αυτό που κάνουνε πραγματικά με βοηθάνε ώστε να συντηρούνε την οργή μου τόσο έντονη και το αίσθημα δικαίωσης, ώστε όσα χρόνια και αν περάσουν, να είμαι από πίσω τους και να τους κυνηγάω».
Γ.Σ: Όλα αυτά όμως έχουν και έξοδα…
Ότι χρειαστεί.
Γ.Σ: Πως το έχετε στο μυαλό σας; Μέχρι που θέλετε να φτάσετε;
«Μέχρι εκεί που μπορώ, όπου μπορώ, στην Ευρώπη μιλάω. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή ζω σε μια χώρατης Ευρώπης και αντί να κάθομαι να πενθώ και να ασχολούμαι με το παιδί μου που έχασα, κάθομαι το μισό χρόνο να κλαίω και τον άλλο μισό να μιλάω με δικηγόρους για το πως μπορώ να δικαιωθώ. Είναι τραγικό».
Γ.Σ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Για μένα είναι όλοι εγκληματίες.
«Φυσικά όλοι. Όποιος αναλάμβανε την εξουσία δεν άλλαζε την κατάσταση και μόνο και μόνο από σεβασμό στον πολίτη που τον ψήφισε. Είναι αδιανόητο».
Γ.Σ: Επίσης το ότι δε σας έχει προσεγγίσει κανένας από αυτούς να σας μιλήσει για το πως θα κινηθεί, τι θα κάνει είναι επίσης τραγικό.
«Φυσικά. Δε θα έπρεπε να σταλεί μια επιστολή από το γραφείο του Υπουργού ή της ΠτΔ, συλλυπητήρια;Όχι ότι δε θα την έσκιζα και δε θα την πετούσα, αλλά δε θα έπρεπε; Δε χάσαμε το σκυλί μας, το παιδί μας χάσαμε, την ανάσα μας».
Γ.Σ: Μα δε σας ενημέρωσαν καν. Δεν υπήρχε για τίποτα άλλο, οτιδήποτε μια ενημέρωση;
«Όχι βέβαια. Και τα δύο τηλέφωνα που είχαν βγάλει τότε στις τηλεοράσεις ήταν μονίμως κατειλλημμένα. Έβγαλαν δύο νούμερα τα οποία πήρα εκατό φορές, δέκα άνθρωποι ταυτόχρονα και δε το σήκωσαν ούτε μια φορά. Έπρεπε να πάμε στη Λάρισα για να δούμε τι γίνεται. Λυπάμαι πάρα πολύ που ζω στην Ελλάδα. Είναι μια υπέροχη χώρα με τόσο χάλια πολιτικούς που μας έχουν κάνει να θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα. Είναι τόσο κρίμα που τους χαρίζουμε την Ελλάδα. Πραγματικά λυπάμαι».
Γ.Σ: Και τώρα βλέπετε αυτή την τροπολογία της Κυβέρνησης που ζητάει το ακαταδίωκτο για την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων που μελετά την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.
«Δε περίμενα και κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό. Την απόλυτη χυδαιότητα».
Γ.Σ: Είδαμε επίσης ότι η Κυβέρνηση για να καλοπιάσει τις οικογένειες των θυμάτων υποσχέθηκε ότι θα διορίσει κόσμο στο Δημόσιο. Κοινώς μιλάμε για ρουσφέτι. Με ρουσφέτι, όμως, είχε τοποθετηθεί και ο σταθμάρχης και κατά την άποψή μου δεν είναι αυτή η λύση γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα τραγωδία.
«Δε το συζητώ. Όλα αυτά που προσπαθεί να πει και να προσφέρει η Κυβέρνηση δε με αφορούν καθόλου. Εμένα άλλος είναι ο στόχος μου. Σας το είπα και από την αρχή. Όλα τα υπόλοιπα δεν με νοιάζουν καν».
Γ.Σ: Θεωρώ πως είναι και ένας τρόπος φίμωσης για να κάνουν ένα βήμα πίσω όλες οι οικογένειες των θυμάτων.
«Κοιτάξτε, αυτό και αυτεπαγγέλτως δε μπορεί να γίνει. Όσο μπορούν να το επιτρέψουν, μέχρι που επιτρέπουν να αποδοθούν ευθύνες, εκεί είναι το πρόβλημά μας. Θα δοθούν, αλλά το τι γίνεται για τους πραγματικούς ενόχους. Ποια θα είναι η τιμωρία τους; Να ξαναβγούν και να πάρουν άλλο Υπουργείο; Το λιγότερο πολιτικό κόστος σε ένα τέτοιο συμβάν είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δε θα ξανασκήσει πολιτική. Είναι δυνατόν να παραιτείσαι να ξαναβάζεις; Δηλαδή αν εγώ ήμουν χειρουργός και είχα σκοτώσει μερικούς ανθρώπους, 57 ας πούμε, θα συνέχιζα να ασκώ ιατρική και να κάνω το ίδιο επάγγελμα; Άμα ο άλλος είναι ανεπαρκής και χαζός δε μπορεί να ξαναμπεί κάπου αλλού».
Γ.Σ: Ο πρώτος, λοιπόν, που είχε την ευθύνη για εσάς είναι ο Καραμανλής.
«Όχι, πηγαίνει πολύ μακριά αυτή η ιστορία. Η διαφθορά “σκοτώνει” και το ένιωσα στο… πετσί μου. Κανένας δεν διόρθωσε αυτό που έπρεπε να διορθώσει. Κανένας δε φέρθηκε σωστά. Όλοι κοιτάξαν το συμφέρον τους. Μόνο το συμφέρον μπορούσε να οδηγήσει στις ενέργειες που έκαναν τα Υπουργεία. Ο σταθμάρχης και ο κάθε σταθμάρχης, είτε είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου είτε ο πιο χαζός, ακολουθεί εντολές. Ποιος δίνει τις εντολές; Αυτός είναι ο πραγματικός ένοχος».
Γ.Σ: Επίσης αφήσαν με περιοριστικούς όρους ελεύθερο και το δεύτερο σταθμάρχη, ο οποίος θα έπρεπε να είναι στη βάρδιά του μαζί με τον συγκεκριμένο…
«Τι να σας πω; Εννοείται. Για μένα όλο αυτό είναι μια παρωδία. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη.Δεν είχα καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ενώ έτρεφα κάποιες ελπίδες επειδή πραγματικά αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά αδιανόητο, να υπάρξει κάποια σοβαρότητα, δε τη βλέπω. Θέλετε να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι μπάζωσαν το χώρο την 4η, 5η μέρα, το οποίο είναι σαφώς παράνομο; Εγώ δεν είδα κανέναν Εισαγγελέα να βγει και να μιλήσει για αυτό. Τα τρένα ξαναλειτούργησαν, σωστά; Πώς ξαναλειτούργησαν; Πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας ή λειτουργούν με βάση το πρόστιμο που πληρώσαμε; Αυτά δεν θα έπρεπε να μας τα απαντήσει ένας Εισαγγελέας;»
Γ.Σ: Μα αφού βλέπετε όλοι έχουν το ακαταδίωκτο….
«Ένα μήνα αυτοί οι δύο σταθμάρχες που πέθαναν, σε ένα μήνα και δε τους κάλεσε κανείς για κατάθεση;»
Γ.Σ: Οι εργαζόμενοι αρχικά πάρα πολλές φορές είχαν κάνει συστάσεις και είχαν πει ότι κινδυνεύει κόσμος. Το Υπουργείο δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του…
«Ακριβώς. Για αυτό σας λέω ότι είναι ένα έγκλημα το οποίο το γνώριζαν και έλεγαν “έλα μωρέ, δε πειράζει, πολίτες ανεβαίνουν, θα πεθάνουν μερικοί, δε πειράζει, είμαστε πολλοί”»
Γ.Σ: Τελικά για όλο αυτό το δυστύχημα, φυλακή ποιος θα μπει;
«Θα μπει ο σταθμάρχης ο τελευταίος για τρία χρόνια»
Γ.Σ: Οι ζωές που χάθηκαν έτσι δικαιώνονται;
«Έτσι νομίζουν. Αυτό που έγινε στο Μάτι. Από αυτό που έγινε στο Μάτι πόσοι μπήκαν στη φυλακή από όσους έπρεπε; Ή το ξεχάσαμε το Μάτι;»
Γ.Σ: Πολλά ξεχνάει ο Έλληνας πολίτης, πάρα πολλά, αλλά δεν έπρεπε.
«Εγώ τουλάχιστον δε θα το ξεχάσω και έστω και μόνη μου και θα πάω μέχρι τέλος. Είναι πρωτόγνωρη και για μένα η εμπειρία αλλά όταν θα κλείνει μια πόρτα θα ανοίγει μια άλλη…»
Γ.Σ: Οι δικηγόροι τι σας είπαν; Θα υπάρξει “φως” στο τούνελ;
«Οι δικηγόροι μπορεί να λένε ότι μπορεί να δικαιωθούμε. Εγώ δε το πιστεύω. Και δυστυχώς έρχονται πράγματα όπως το χθεσινό να επιβεβαιώσουν τους φόβους μου».
Γ.Σ: Εγώ θέλω να είμαι αντικειμενικός και ειλικρινής μαζί σας και πιστεύω ότι στην Ελλάδα δε θα βγάλετε άκρη
«Το ξέρω, για αυτό σας είπα από την αρχή ότι προετοιμάζομαι και για το εξωτερικό. Είμαι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
focusfm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου