Περίληψη
Οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν χώρο που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση
Η επιθεώρηση αναβλήθηκε από το 2022 λόγω της κατάστασης ασφαλείας
Ο παρατηρητής διαπίστωσε ότι λείπουν 10 βαρέλια φυσικού ουρανίου
Ο ΙΑΕΑ βλέπει πιθανό ραδιολογικό κίνδυνο, ανησυχίες για την ασφάλεια
ΒΙΕΝΝΗ, 15 Μαρτίου (Reuters) – Οι επιθεωρητές του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά διαπίστωσαν ότι περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου έχουν χαθεί από μια περιοχή της Λιβύης που δεν τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, ανέφερε το Παρατηρητήριο στα κράτη μέλη σε ανακοίνωση που είδε την Τετάρτη το Reuters.
Η διαπίστωση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης που είχε αρχικά προγραμματιστεί για πέρυσι, η οποία “χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή” και πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη, σύμφωνα με την εμπιστευτική δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.
Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ “διαπίστωσαν ότι 10 βαρέλια που περιείχαν περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου με τη μορφή UOC (συμπυκνωμένο μετάλλευμα ουρανίου) που είχε προηγουμένως δηλώσει (η Λιβύη) … ότι ήταν αποθηκευμένα σε αυτή την τοποθεσία, δεν υπήρχαν στην τοποθεσία”, ανέφερε η μονοσέλιδη δήλωση.
Ο οργανισμός θα διεξάγει “περαιτέρω δραστηριότητες” για να προσδιορίσει τις συνθήκες απομάκρυνσης του ουρανίου από την τοποθεσία, την οποία δεν κατονομάζει, και το πού βρίσκεται τώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
“Η απώλεια της γνώσης σχετικά με την παρούσα θέση του πυρηνικού υλικού μπορεί να αποτελέσει ραδιολογικό κίνδυνο, καθώς και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στον χώρο απαιτεί “πολύπλοκη υλικοτεχνική υποδομή”.
Το 2003 η Λιβύη υπό τον τότε ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι αποκήρυξε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, το οποίο είχε αποκτήσει φυγόκεντρες που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο καθώς και πληροφορίες για τον σχεδιασμό μιας πυρηνικής βόμβας, αν και σημείωσε μικρή πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας βόμβας.
Η Λιβύη δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ειρήνη από το 2011, όταν μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον Καντάφι. Από το 2014, ο πολιτικός έλεγχος έχει μοιραστεί μεταξύ αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων, με την τελευταία μεγάλη έκρηξη σύγκρουσης να λήγει το 2020.
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2021 μέσω ενός ειρηνευτικού σχεδίου που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόνο μέχρι τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, και η νομιμότητά της αμφισβητείται πλέον επίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου