Νέο ηχηρό ράπισμα από την Ευρώπη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζει να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας με την ανελευθερία του Τύπου, αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών που εξακολουθεί να συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό. Μετά τα δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, νέα έρευνα-κόλαφος του Media Freedom Rapid Response, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τραγικά στοιχεία για τη χώρα μας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πρόκειται για τη σύμπραξη επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων MFRR, η οποία περιγράφει αναλυτικώς το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τι λέει για την Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022 συνεχίστηκε η κατάρρευση της ελευθερίας του Τύπου, που έχει ήδη επισημανθεί» αναφέρεται στην επίμαχη έκθεση, στην οποία μάλιστα καταγράφονται συνολικά 17 παραβιάσεις! Πρόκειται για συγκεκριμένες επιθέσεις σε 19 διαφορετικά πρόσωπα ή φορείς που σχετίζονται με τα μίντια. Γίνεται ειδική μνεία μάλιστα στις διώξεις δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, κατά τη διάρκεια των οποίων στοχοποιήθηκε και η εφημερίδα «δημοκρατία».
«Οι κατηγορίες ενάντια στους Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα επικρίθηκαν σχετικά με πολιτικά κίνητρα. Τον Ιούνιο του 2022, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι όλες οι κατηγορίες που έγιναν εναντίον των δημοσιογράφων και των εκδοτών ήταν αβάσιμες και αρνήθηκαν να τους παραπέμψουν στην πλήρη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, οι στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) παρέμειναν απειλή για την ερευνητική δημοσιογραφία» αναφέρεται στην έκθεση-καταπέλτη.
Ειδικό κεφάλαιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Εν τω μεταξύ, στην έκθεση περιλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ εκτενής είναι η ανάλυση για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών. Με αφορμή την περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, στην οποία εστιάζει η έκθεση, που εξάλλου αφορά την ελευθεροτυπία, «η αποκάλυψη για τη χρήση ψηφιακών μέσων παρακολούθησης προσέθεσε μια νέα διάσταση στις εν εξελίξει έρευνες στην Ε.Ε. και ατσάλωσε την προσπάθεια για καλύτερη ρύθμιση των “μισθοφορικών” εργαλείων παρακολούθησης σε όλη την Ε.Ε.», ενώ επισημαίνεται πως ο μέχρι σέμερα γνωστός «αριθμός δημοσιογράφων που στοχοποιήθηκαν με τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση υποστήριξε ότι πίσω από την παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου βρίσκεται ιδιώτης, ωστόσο, εφόσον το κόστος για ένα τέτοιο εξειδικευμένο λογισμικό είναι 14.000.000 ευρώ, «φυσιολογικά πωλείται σε κρατικές υπηρεσίες». Η έκθεση αναφέρει δε πως «τα ρεπορτάζ θέλουν τον τέως γενικό γραμματέα και ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη να έχει συναλλαγές με την Intellexa».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου