Ένα πειραματικό εμβόλιο που χορηγείται δια στόματος και αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και Μελίντα Γκέιτς προκάλεσε ξέσπασμα πολιομυελίτιδας στο Μπουρούντι που παραλύει τα παιδιά, σύμφωνα με τοπικές αναφορές
Σε ολόκληρη την Αφρική, περισσότερα από 400 κρούσματα πολιομυελίτιδας πέρυσι συνδέθηκαν με το εμβόλιο δια στόματος,
συμπεριλαμβανομένων του Κονγκό, της Νιγηρίας, της Αιθιοπίας και της Ζάμπια.Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Μπουρούντι ανέφεραν ότι επτά παιδιά έχουν παραλύσει από τον ιό μέχρι στιγμής. Το Μπουρούντι έχει πλέον κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες, κάτι το οποίο παραδέχτηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του (εδώ).
Δείγματα έχουν επίσης ανακαλυφθεί κατά την περιβαλλοντική επιτήρηση των λυμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγάλης εστίας στη χώρα.
Τα παιδιά «παρέλυσαν από πολιομυελίτιδα προερχόμενη από εμβόλιο που συνδέεται με το νέο εμβόλιο πολιομυελίτιδας nOPV2», σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι αλλά και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Εξάλειψης της Πολυομυελίτιδας (GPEI).
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, εταίρος της GPEI, χρηματοδότησε την ανάπτυξη και τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο nOPV2.
Οι υγειονομικές αρχές του Μπουρούντι σχεδιάζουν επίσης να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ και την GPEI για να κάνουν αξιολογήσεις κινδύνου για να προσδιορίσουν την έκταση της επιδημίας του ιού που προέρχεται από το εμβόλιο.
Μάλιστα αυξάνουν την επιτήρηση της πολιομυελίτιδας, με τους υπαλλήλους του ΠΟΥ να συλλέγουν πρόσθετα δείγματα νερού και πιθανώς να ανοίγουν νέους χώρους περιβαλλοντικής επιτήρησης.
«Είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ο Δρ. Ananda Bandyopadhyay , αναπληρωτής διευθυντής τεχνολογίας, έρευνας και ανάλυσης στην ομάδα της πολιομυελίτιδας του Ιδρύματος Gates. «Οποιοδήποτε τέτοιο ξέσπασμα είναι απογοητευτικό», είπε, σύμφωνα με μια αναφορά του Stat News .
Δεν αποτελεί έκπληξη η έξαρση λόγω εμβολίων
Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας που προέρχονται από εμβόλια δεν αποτελούν έκπληξη με το εμβόλιο nOPV2, σύμφωνα με τη GPEI.
«Αν και η ανίχνευση αυτών των εστιών είναι μια τραγωδία για τις οικογένειες και τις κοινότητες που επηρεάζονται, δεν είναι απροσδόκητο με την ευρύτερη χρήση του εμβολίου», ανέφερε στον ιστότοπό της.
Τα από του στόματος εμβόλια, που χορηγούνται σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και σε μέρη της Ασίας, περιέχουν μια ζωντανή αλλά εξασθενημένη μορφή του ιού της πολιομυελίτιδας τροποποιημένη ώστε να ελαχιστοποιείται η ικανότητά του να παραλύει.
Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με τα ζωντανά από του στόματος εμβόλια αποβάλλουν τον ιό στα κόπρανα τους, τα οποία τελικά καταλήγουν στα λύματα.
Ιδιαίτερα σε μέρη όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από παιδί σε παιδί, κάτι που, σύμφωνα με τη GPEI, είναι στην πραγματικότητα η ουσία.
Οι ιοί μπορούν να μετακινηθούν από άτομο σε άτομο και «στην πραγματικότητα βοηθούν στην προστασία της κοινότητας», αναφέρεται στον ιστότοπό της.
Ωστόσο, καθώς συνεχίζει να κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια 12 έως 18 μηνών, ο εξασθενημένος ιός στα ζωντανά στελέχη του εμβολίου από του στόματος μπορεί να επανέλθει σε λοιμογόνο δύναμη, να κυκλοφορήσει, να μολύνει και να παραλύσει «σε μέρη με χαμηλά ποσοστά ανοσοποίησης».
Αυτοί οι ιοί ονομάζονται ιός πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το κυκλοφορούν εμβόλιο ή cVDPV.
Πολλά κρούσματα σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Κονγκό, Νιγηρία, Αιθιοπία και Ζάμπια
Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αναφέρουν τώρα περισσότερες περιπτώσεις παράλυσης από πολιομυελίτιδα που προέρχεται από εμβόλια παρά από τον άγριο ιό.
Υπήρξαν πολλά κρούσματα λοιμώξεων που προέρχονται από εμβόλια σε ολόκληρη την Αφρική. Σύμφωνα με μια μελέτη στο BMJ , υπήρχαν περισσότερα από 1.000 παιδιά που παρέλυσαν μόνο το 2020.
Το 2022, 800 παιδιά ανέπτυξαν παραλυτική πολιομυελίτιδα από τα εμβόλια.
Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας ήταν η βασική αιτία της επιδημίας, η κυβέρνηση του Μπουρούντι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού εντός των επόμενων εβδομάδων.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα συνεχιστεί σε μια προσπάθεια προστασίας όλων των παιδιών κάτω των επτά ετών.
«Υποστηρίζουμε τις εθνικές προσπάθειες για την ενίσχυση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα χαθεί και δεν θα αντιμετωπίσει τον εξουθενωτικό αντίκτυπο της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.
Η πολιομυελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω του νερού και συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με το ABC. Δεν υπάρχει θεραπεία.
Πέρυσι, κρούσματα που συνδέονται με το από του στόματος εμβόλιο εμφανίστηκαν σε πλούσιες χώρες όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Οι αξιωματούχοι άρχισαν να κυκλοφορούν ένα νέο από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας πέρυσι, το οποίο ήλπιζαν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθεί σε μια έκδοση ικανή να πυροδοτήσει νέα κρούσματα.
Ωστόσο, η επιδημία στο Μπουρούντι – εκτός από έξι κρούσματα στο Κονγκό – βρέθηκε ότι πυροδοτήθηκε από το νέο εμβόλιο από το στόμα.
Σε ολόκληρη την Αφρική, περισσότερα από 400 κρούσματα πολιομυελίτιδας πέρυσι συνδέθηκαν με το εμβόλιο δια στόματος, συμπεριλαμβανομένων του Κονγκό, της Νιγηρίας, της Αιθιοπίας και της Ζάμπια.
Η ασθένεια παραμένει επίσης πεισματικά εδραιωμένη στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου η μετάδοση δεν έχει σταματήσει ποτέ. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αφρική είναι πλέον απαλλαγμένη από την «άγρια μορφή» πολιομυελίτιδας. Τα μόνα κρούσματα του ιού προέρχονται από εμβόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου