Τι κατέθεσε η διευθύντρια του Καραμανδάνειου για την Τζωρτζίνα - Οι αναφορές στην Εύα Καϊλή και το Κορωπί
Μαρία Ζαχαροπούλου
Ηγιατρός που σύμφωνα με την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου «έφαγε το παιδί» ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και αναφέρθηκε στις ώρες που προηγήθηκαν της ανακοπής που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα και οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια.
Η παιδίατρος, Αικατερίνη Τριάντου, διευθύντρια στο Καραμανδάνειο κατέθεσε σχετικά με την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, μετά από αναφορά της μητέρας για επεισόδιο σπασμών, αλλά και τις εξετάσεις που έκανε οι οποίες ήταν φυσιολογικές.
«Όταν με ενημέρωσαν μου είπαν ότι πριν 15 ημέρες η μάνα είχε φέρει νεκρό και ένα ακόμη αδελφάκι και ένα ακόμη αδελφάκι στο πλαίσιο λευχαιμίας πέθανε» ανέφερε η μάρτυρας εξηγώντας ότι ζήτησε σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων και καρδιολογικές οι οποίες, ωστόσο, όπως ενημερώθηκε είχαν γίνει πρόσφατα και η καρδιολόγος δεν το έκρινε απαραίτητο.
Η παιδίατρος κατέθεσε πως είχε καταγράφει ένα μόνο «στιγμιαίο» επεισόδιο όταν το παιδί «έγραψε στο μηχάνημα 132 σφίξεις».
Μάρτυρας: Βγήκε καρδιογράφημα και ήταν φυσιολογικό μάλλον κάποιο από τα αυτοκόλλητα κουνήθηκε.
Αλέξης Κούγιας: (γελάει) δεν ντρέπεστε λιγάκι;
Μάρτυρας : Ξεκολλάνε…
Πρόεδρος: (προς Κούγια) πρέπει να ντρέπεστε, απαράδεκτο
Αλέξης Κούγιας: Εντάξει κυρία πρόεδρε
Πρόεδρος : Θα περάσουν πολλοί μάρτυρες
Αλέξης Κούγιας: όχι τέτοιοι
Πρόεδρος: Αν αντιδρούμε έτσι…
Αλέξης Κούγιας: Προς Θεού έχουμε την κυρία που έφαγε το παιδί. Αυτόφωρο πρέπει να πάτε…
Πρόεδρος: Θα ρωτήσετε όταν έρθει η ώρα… θα καταθέσει αυτά που γνωρίζει
Αλέξης Κούγιας: Και εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει
«Εγώ έβλεπα έναν άνθρωπο πονεμένο»
«Δεν μπορεί ένα στιγμιαίο γεγονός να αποδοθεί σε κάτι. Δεν βρέθηκε κάτι…» επέμεινε η μάρτυρας η οποία περίγραψε πως μετά από ένα εμετό του παιδιού αποφάσισε την παράταση της νοσηλείας. «Το παιδί δεν μου απαντούσε σε ότι το ρωτούσα αλλά συνεργαζόταν σε ότι του ζητούσα. Είπα στη μαμά ότι δεν έδειξαν τίποτα οι εξετάσεις, δεν βρήκαμε νόσο, να το πάτε σπίτι και σκεπτόμενη τα άλλα παιδιά της της είπα η πόρτα μας είναι ανοικτή… Δεν μου είπε τίποτα. Ήθελα να της δώσω θάρρος να γυρίσει σπίτι της… Εγώ έβλεπα έναν άνθρωπο πονεμένο δίπλα στο παιδί του…» ανέφερε και στη συνέχεια μίλησε για τον εμετό του παιδιού και την απόφαση της να παραμείνει το παιδί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
Η γιατρός σημείωσε πως η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν καλή και οι γιατροί σοκαρίστηκαν όταν έπαθε ανακοπή. «Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον αναρωτιόμασταν “γιατί, τι έγινε;” Δεν είχε κανείς να πει τίποτα. Σηκωθήκαμε όλοι με ένα κόμπο στο στομάχι και πήγαμε στις δουλειές μας» είπε.
Και συνέχισε: «Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος… Πρέπει να έχεις κάτι για να πεθάνεις…Υπάρχει κάποια αιτία που οδηγείται εκεί ο άνθρωπος. Στη μικρή τουλάχιστον μέχρι τις 9/4 δεν υπήρχε καμία αιτία…». Μάλιστα η μάρτυρας υπογράμμισε: «Ευτυχώς πριν την ανακοπή είχε γίνει αξονική εγκεφάλου αν και δεν χρειαζόταν αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε αυτό το παιδί που είχε υποστεί τόσα πολλά. Θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν μετά».
«Δεν πέθανε σε εμένα το παιδί»
Η κ. Τριάντου δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης που για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για «στημένη ανάκριση». «Αυτά που έζησα κατέθεσα» απάντησε η μάρτυρας η οποία κλήθηκε να εξηγήσει «από τι πέθανε το παιδί;». «Δεν πέθανε σε εμένα το παιδί» ανέφερε η γιατρός και συμπλήρωσε «αν ξέραμε δεν θα ήμασταν εδώ».
Αλέξης Κούγιας: Με χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκληθεί ανακοπή;
Μάρτυρας: Να ρωτήσετε αναισθησιολόγο, εγώ δεν έχω δουλέψει ποτέ με κεταμίνη… Υπάρχουν φάρμακα , όπως ναρκωτικά κλπ που κάνουν ανακοπή
Αλέξης Κούγιας: Σας είπαν πώς έπαθε ανακοπή;
Μάρτυρας: Μου είπαν ότι το βρήκαν πεθαμένο και έκαναν τεράστια προσπάθεια να το επαναφέρουν
Αλέξης Κούγιας: Μπορείτε να εξηγήσετε πώς η κεταμίνη οδηγεί σε ανακοπή;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω τη δράση του φαρμάκου
Αλέξης Κούγιας: Yπήρχε κεταμίνη στο νοσοκομείο ;
Μάρτυρας: το τμήμα μου δεν υπάρχει, οι αναισθησιολόγοι την ξέρουν. Εγώ την έμαθα αργότερα όταν ρώτησα
Αλέξης Κούγιας: Το ίδιο και η κατηγορούμενη, το έμαθε μετά … Θα μπορούσε να προκαλέσει ανακοπή με φραγή μύτης και στόματος;
Μάρτυρας : Δεν είμαι εγκληματολόγος. Ήμουν μπροστά;
Αλέξης Κούγιας: Θα μπορούσε;
Μάρτυρας: Ξέρω ότι οι μανάδες αγαπάνε τα παιδιά τους…
Πρόεδρος: Μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Η εσκεμμένη ασφυξία είναι αιτία ανακοπής. Υπάρχουν τα choking games -εσκεμμένη ασφυξία που μπορεί να το προκαλέσει.
Σχετικά με το εάν ένα παιδί μπορεί να σωματοποίησει το φόβο του, η παιδίατρος απάντησε θετικά. «Ας πούμε στο σχολείο παίρνουν τηλέφωνο και λένε ελάτε να πάρετε το παιδί πονάει η κοιλίτσα του, αλλά ο γιατρός δε βλέπει τίποτα στις εξετάσεις. Τα παιδιά σωματοποιούν» είπε και συμπλήρωσε πως ζήτησε μόνιτορ στο παιδί για να καταγράφονται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία λόγω των θανάτων των άλλων δυο αδελφών.
Εισαγγελέας: Αφού το νεφροειδές είχε σάλια γιατί μπήκε όρος;
Μαρτυρας: Για να ηρεμήσει. Μπορεί να είχε αναγούλα.
Εισαγγελέας: Σε ένα παιδί με καλή κλινική εικόνα πως εξηγείται;
Μάρτυρας: Είχε δώσει η μητέρα πως το παιδί είχε κοιλιακούς άλγος δυο ημέρες πριν και το αποδώσαμε εκεί.
Εισαγγελέας: Είπατε πως δε μιλούσε το παιδί. Τα παιδιά μιλάνε συνήθως;
Μαρτυρας: Είμαι 30 χρόνια γιατρός. Συνήθως τα παιδιά μιλάνε, αφού τους φύγει ο θυμός μιλούν αλλά εξαρτάται από το χαρακτήρα του παιδιού.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι αιτία της ανακοπής είναι κυρίως η καρδιά και πολλά άλλα; Ποια είναι τα πολλά άλλα;
Μαρτυρας: Πολλά, πολλά. Ας πούμε ένα φάρμακο… μια αρρυθμία, ένα οξύ επεισόδιο, σπασμοί που δεν σταματούν, αιτίες του νευρολογικού και υπάρχουν και αλλά αιτια που είναι ασφυξίας αίτια.
«Είναι σαν να σας ρωτάω για την υπόθεση Καϊλή»
Η μάρτυρας αναφερόμενη στη μικρή την ώρα που την εξέτασε περιέγραψε πως «ήταν εντελώς καλά και έτρωγε απ έξω…» ενώ στη συνεχεία επανέλαβε πως «είδαμε τα συμπτώματα» σχετικά με τον εμετό που στάθηκε η αφορμή να παραμείνει στο νοσοκομείο.
«Αυτό που κατάλαβα ήταν πως το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση… Λέω πώς μπορεί να πεθάνει έτσι ένα παιδί που θέλει να φάει σουβλάκια;» είπε. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «το εικοσιτετράωρο που ήμουν εγώ, και έλεγξα το παιδί ήταν ασυμπτωματικό και γι’ αυτό είπα να πάρει εξιτήριο. Δεν ξέρω τι έγινε μετά…» και απευθυνόμενη στον Αλέξη Κούγια ανέφερε «είναι σαν να σας λέω τι θα κάνετε για την υπόθεση της κυρίας Καϊλή.».
Το σχόλιο προκάλεσε γέλια με τη μάρτυρα με τη σειρά της να ζητά «συγγνώμη για το παράδειγμα» και τον Αλέξη Κούγια να απαντά γελώντας: «Εγώ δε θα μιλούσα σίγουρα γαλλικά!».
Η μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης επανέλαβε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε με το παιδί. «Είμαι μάνα δυο παιδιών και παρακαλώ να φύγω πριν τα παιδιά μου . Δεν μπορώ να φανταστώ μια μάνα να σκοτώνει το παιδί της. Εγώ είμαι γιατρός σώζω ζωές…» είπε φορτισμένη και συμπλήρωσε «τα παιδιά δεν πεθαίνουν από έμφραγμα».
Η επιμονή της παιδιάτρου ότι «το παιδί δεν έκανε συμπτώματα που ήταν συμβατά με καρδιακή νόσο» οπότε η εξέταση χόλντερ δεν θα βοηθούσε προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης.
Αλέξης Κούγιας: Μας έχετε τρελάνει στα ψέματα. Τόσα ψέματα δεν έχει πει κανείς
Μάρτυρας: Είμαι δημόσιο πρόσωπο παρακαλώ κυρία πρόεδρε να με προστατεύσετε
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ κύριε συνήγορε
Αλέξης Κούγιας: Αφήσατε ένα παιδάκι να πεθάνει επειδή ήταν Σαββατοκύριακο και πήγατε διακοπές. Η κατηγορούμενη είναι κατηγορούμενη από εσάς …
(…)
Αλέξης Κούγιας: Αφού δεν έγιναν εξετάσεις στις 9.4 ή στις 10.4 πως είστε σίγουρη ότι δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές
Μάρτυρας: Οι γιατροί ξέρουν εκείνη την ώρα αν υπάρχει λόγος…
Αλέξης Κούγιας: Οι γιατροί δεν κάνουν λαθη;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω…
Αλέξης Κούγιας: Μπορεί να έχει γίνει ιατρικό λάθος εδώ; Αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν έκανε τίποτα, τι άλλο μπορεί να συνέβη;
Μάρτυρας : Δεν μου έρχεται η φράση στα ελληνικά… it’s up to you…
Αλέξης Κούγιας: Ε, τότε θα πω κι εγώ Κορωπί. Καλές γιορτές …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου