Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

H σκοτεινή Mύκονος της Bίας


 Ποιοι φάκελοι με αρχαιολογικές και πολεοδομικές παραβάσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών για τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος κρατικών λειτουργών.

Σε τρεις φακέλους που περιλαμβάνουν αρχαιολογικές και πολεοδομικές παραβάσεις επιχειρήσεων στον Πάνορμο, τον Ορνό αλλά και στη Φτελιά Μυκόνου φαίνεται ότι εστιάζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό των φυσικών και ηθικών αυτουργών του ξυλοδαρμού υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αλλά και εκείνων που απέστειλαν απειλητικά μηνύματα σε στενή συνεργάτιδά του. Μετά τη συγκέντρωση των σχετικών μαρτυριών ωστόσο η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλους 40 φακέλους που εξέτασε η Αρχαιολογική Υπηρεσία τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν μικρές ή μεγάλες τριβές στο νησί.


Μάλιστα, τα συμβάντα αυτά καταγράφονται λίγους μήνες μετά την επίθεση και σε βάρος ξενοδόχου στη Μύκονο ο οποίος επίσης αντιδρούσε ακριβώς σε τέτοιου είδους παραβάσεις. Στην περίπτωση αυτή δε τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής δείχνουν ότι… προσκλήθηκαν μπράβοι και από την Αθήνα για να του επιτεθούν. Μια έκρυθμη κατάσταση δημιουργείται έτσι εκ νέου στο «νησί των ανέμων», στην είσοδο της καλοκαιρινής περιόδου και με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που τη συνοδεύουν, καθώς πλέον τη Μύκονο επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από 1.000.000 τουρίστες.


Η επίθεση και η καταγγελία

Η επίθεση σε βάρος του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – με αρμοδιότητα για τη Μύκονο –  έγινε προ δυο εβδομάδων κοντά στον σταθμό του ΚΑΤ στην Κηφισιά. Ενα ή δύο άτομα ηλικίας περίπου 30-35 ετών τον χτύπησαν στο κεφάλι και στο σώμα και το θύμα νοσηλεύθηκε για πολλές ημέρες στον «Ευαγγελισμό» με σοβαρά τραύματα. Οι διωκτικές αρχές ήδη αναζητούν το υλικό καμερών από το σημείο της επίθεσης, ενώ φαίνεται να υπήρξε καθυστέρηση στην ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού. Προ πέντε ημερών μία στενή συνεργάτις του ξυλοκοπηθέντα υπαλλήλου κατέφυγε στην ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλοντας ότι δέχθηκε μήνυμα στο κινητό της με απειλές και υπαινιγμούς. Σε αυτό αναφερόταν ότι «της δόθηκαν 100.000 ευρώ σε συνάντηση με άγνωστο ιδιώτη στον Αλιμο προκειμένου να του «κάνει τη δουλειά»». Η υπάλληλος προχώρησε τελικά σε μηνύσεις, ζητώντας τον εντοπισμό του αποστολέα και αρνούμενη ότι υπήρξε ποτέ αντίστοιχη συναλλαγή με κάποιον καθώς, όπως ανέφερε, οι ενέργειές της στη δουλειά της ήταν σύννομες.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει έδρα την Αθήνα και συγκεκριμένα την περιοχή της Πλάκας. Εκεί  υπηρετούν περίπου 20 υπάλληλοι και 2-3 εξ αυτών – ανάμεσά τους το θύμα του ξυλοδαρμού αλλά και η αποδέκτρια του απειλητικού μηνύματος – έχουν τη ευθύνη για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στη Μύκονο. Αυτοί και μεταβαίνουν συχνά στο νησί στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.


Στις σημαντικότερες αρχαιότητες στο νησί συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο νεολιθικός οικισμός της Φτελιάς, ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος στα Αγγελικά και τα οικιστικά λείψανα στα Διβούνια. Κύριο μέλημα για τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού βέβαια αποτελεί και η προστασία των 90 περίπου παλιών εκκλησιών του νησιού.


Σύμφωνα με αναφορές αρχαιολόγων, ετησίως στη Μύκονο καταγράφονται περίπου 20 παρεμβάσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών σε εκσκαφές για ανέγερση ακινήτων όπου εντοπίζονται αρχαιότητες και ασκούνται πιέσεις, ακόμη κι από πολιτικά πρόσωπα, στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για  επίσπευση των ερευνών που διαρκούν έως και έναν χρόνο. Στόχος των πιέσεων βέβαια είναι το να συνεχιστούν οι εργασίες ανέγερσης των κτιρίων ανεξαρτήτως του κόστους σε βάρος των αρχαιοτήτων.


Πιέσεις από τα συμφέροντα

Σημαντικά μεγαλύτερες διενέξεις υπάρχουν για άλλες 20 παρεμβάσεις της ίδιας Εφορείας, οι οποίες γίνονται για να σταματήσουν οι παραβιάσεις και οι αυθαίρετες οικοδομές από εστιατόρια, μπαρ ή παρόμοιες επιχειρήσεις σε 5-6 παραλιακές ζώνες του νησιού με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οπως εξάλλου και με νέα οικοδομήματα στη χώρα της Μυκόνου που επίσης είναι αρχαιολογικά προστατευόμενη περιοχή. Ορισμένες από αυτές τις προστριβές έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και σε δίκες, στις οποίες κρίσιμοι μάρτυρες είναι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Στα παραπάνω, ένας κύκλος συμφερόντων φαίνεται ότι ασκεί τεράστιες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την εξυπηρέτηση των στόχων του, καθώς τα εμπόδια που θέτει η αρχαιολογική υπηρεσία για την προστασία του νησιού μπορούν να προκαλέσουν ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το διακύβευμα έτσι για πολλούς είναι τεράστιο.


Αποπομπές για τις διευκολύνσεις

Σημειώνεται ότι τις ελεγκτικές αρχές έχουν απασχολήσει κρούσματα διαφθοράς στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μυκόνου και έχουν αποπεμφθεί προϊστάμενοι υπηρεσιών του Νομού Κυκλάδων, οι οποίοι προχωρούσαν σε διευκολύνσεις των κυκλωμάτων για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Επίσης, σε προγενέστερο πόρισμα που είχε συντάξει η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του Τομέα Δομημένου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είχε εντοπίσει περίπου 150 εκκρεμείς φακέλους αυθαιρέτων.


Η «πανάκεια» της αστυνομικής υπερ-υπηρεσίας

Οι νεότερες εξελίξεις οδήγησαν σε κεντρική κυβερνητική παρέμβαση και στην απόφαση ενίσχυσης της αστυνομικής υπηρεσίας Μυκόνου με επιπλέον 100 αστυνομικούς και με ειδικές επιχειρησιακές δράσεις στο νησί. Βέβαια, οι ίδιες αποφάσεις είχαν ληφθεί και προ τριετίας από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη μετά από αντίστοιχα κρούσματα διαφθοράς και βίας στο νησί αλλά και έξαρσης της διακίνησης ναρκωτικών, των κλοπών και διαρρήξεων κ.λπ. Χωρίς ωστόσο η δημιουργία μιας αστυνομικής υπερ-υπηρεσίας στη Μύκονο να θεωρείται από πολλούς «πανάκεια» για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.


Οι κάμερες, η ΟΠΚΕ και οι έφοδοι

Στο προηγούμενο φιλόδοξο σχέδιο αστυνομικής εποπτείας στη Μύκονο (κάθε χρόνο καταγράφονται στο νησί περίπου 300 κλοπές και διαρρήξεις και περίπου 10 σοβαρές ληστείες) είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση 40 καμερών στις εισόδους της Χώρας της Μυκόνου, όπως και άλλες στην Ελιά, στον Πάνορμο και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, η ενεργοποίηση τριών ομάδων ΔΙΑΣ και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Στον «σχεδιασμό-μαμούθ» που είχε γίνει προ τριετίας προβλεπόταν ακόμη η ενεργοποίηση περίπου 145 αστυνομικών (95 μόνιμων και 50 δόκιμων) ορισμένοι από τους οποίους προέρχονταν από την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, από υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων στον Εβρο αλλά και διώκτες συμμοριών διαρρηκτών της Αττικής. Την περίοδο της πανδημίας μάλιστα υπήρχαν «κινηματογραφικές» επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. – ορισμένες από τις οποίες βιντεοσκοπήθηκαν – σε βίλες που φέρεται να γίνονταν παράνομα πάρτι, όπου παραβιάζονταν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις