Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

H KINA «ΠΑΤΗΣΕ» τις ΗΠΑ!!! Τα πάνω-κάτω στον πλανήτη


 Ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα…

Πολλοί που εξακολουθούν να έχουν στο μυαλό τους την εικόνα της Κίνας ως μια υπανάπτυκτη αναδυόμενη χώρα τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη: το Μέσο Βασίλειο είναι ήδη πρωτοπόρος στην έρευνα και τις μελλοντικές τεχνολογίες και έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ!!!

Γράφει το Ria Novosti:

Τα κύρια νέα από το Πεκίνο αυτές τις μέρες αφορούν τις προσπάθειες της χώρας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών-τεχνικών καινοτομιών.

Ο τρόπος με τον οποίο οι ξένοι αξιολογούν και σχολιάζουν τις βασικές αποφάσεις της εαρινής συνόδου του κοινοβουλίου της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, χρόνο με το χρόνο λέει πολλά για την παγκόσμια κατάσταση. Οι ίδιοι οι Κινέζοι δίνουν τον τόνο με τον δικό τους τρόπο, αλλά εκτός της ίδιας της χώρας υπήρξαν κύματα ενδιαφέροντος για τα αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων, για την ταχεία ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας της Κίνας.

Το βασικό θέμα για τους περισσότερους σχολιαστές φέτος είναι η ικανότητα της Κίνας όχι μόνο να αντέξει την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ, αλλά ακόμη και να γίνει η νούμερο ένα δύναμη στον κόσμο στη θέση της.

(…)

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός έχει ήδη αποφασιστεί. Θα αυξηθεί κατά 7,2 τοις εκατό έως το 2023, δηλαδή σχεδόν 225 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η φράση κλειδί είναι «Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων» και το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2027. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας λέγεται ότι θα έχει μετατραπεί σε δύναμη παγκόσμιας κλάσης. Προς το παρόν, η εστίαση είναι στον εξοπλισμό τους με μαχητικά αεροσκάφη J-20 αόρατα από τα ραντάρ και στην θαλάσσια δοκιμή του τρίτου αεροπλανοφόρου της χώρας.

Αλλά παράλληλα προχωρά και η γενικά αναγκαία αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας, επειδή τα καθαρά στρατιωτικά ζητήματα είναι μόνο ένα μέρος του αγώνα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. Και εδώ αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που οι ίδιοι οι Κινέζοι αποκαλούν «ποιοτικές αλλαγές αντί για ποσοτικές».

Αφενός, επιδιώκεται η «επιστροφή» της Κίνας στη θέση της κύριας μηχανής της παγκόσμιας ανάπτυξης, δηλαδή η ανάκαμψη της οικονομίας μετά από τρία χρόνια lockdown που σχετίζεται με τον Covid. Θα δημιουργηθούν ξανά 12 εκατομμύρια αστικές θέσεις εργασίας και θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ άνω του 5% ετησίως. Από την άλλη, όπως ειπώθηκε στην συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η «διάβαση σε βασικές τεχνολογίες» (σ.σ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ -ΚΑΙ- ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ. Η ΚΙΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΜΕΑ) θα πρέπει να επιτευχθεί σε κρίσιμους τομείς. Όλα παράλληλα, ταυτόχρονα.

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τη Δύση σε 37 από τους 44 τομείς τεχνολογίας που θεωρούνται πλέον κρίσιμοι για την οικονομική ανάπτυξη και τη στρατιωτική ισχύ. Στην άμυνα, το διάστημα, τη ρομποτική, την ενέργεια και τα νέα υλικά, μεταξύ άλλων.

(…)

Κινέζοι επιστήμονες και εφευρέτες δημοσίευσαν πρόσφατα πέντε φορές περισσότερες εργασίες από αυτές του πλησιέστερου ανταγωνιστή τους, των ΗΠΑ. Οι Αυστραλοί έχουν εξετάσει τη δυναμική των σχετικών κλάδων της επιστήμης τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκαλώντας «σοκαριστικό» το πώς η εκρηκτική ανάπτυξη της κινεζικής έρευνας ξεπερνά τις αμερικανικές τάσεις.

(…)

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου μέχρι στιγμής είναι ότι η εστίαση τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθεί συστηματικά σε αυτήν ακριβώς την «ποιοτική ανάπτυξη» και ολόκληρη η κινεζική οικονομία θα προσανατολιστεί προς αυτούς τους στόχους.


el.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις