Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ETOIMOI; Τραπεζική κατάρρευση ΗΠΑ-EE-Το Πεκίνο μειώνει τα επιτόκια και ετοιμάζει οικονομικό Αρμαγεδών στην δύση


 Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης του πλανήτη-Ήδη ο πλανήτης χρωστάει πολλά δις στην Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου

“Άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα τάρταρα”, ήταν το μότο μιας ηθοποιού σε παλιά ελληνική ταινία, το οποίο ταιριάζει γάντι σε αυτό που βλέπουμε να γίνεται σε ΗΠΑ-ΕΕ. 

Η Κίνα μειώνει το επιτόκιο (RRR) για να παγιώσει την τάση οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω παγκόσμιων διακυμάνσεων Κίνηση με στόχο την εδραίωση της τάσης ανάκαμψης εν μέσω παγκόσμιων διακυμάνσεων:

"Η απροσδόκητη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με έδρα τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας σε πτώση των τιμών των μετοχών και του πετρελαίου.

Οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσίασαν επίσης κάποια αστάθεια, αλλά γενικά ήταν σταθερές.

«Εάν δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη της νομισματικής πολιτικής, ο χρόνος που χρειάζεται για την Κίνα για να δει την πλήρη ανάκαμψη θα είναι σχετικά μεγάλος», δήλωσε ο Xi Junyang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομικών της Σαγκάης, μιλώντας στους Global Times την Παρασκευή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν αυτή τη φορά είναι περίπου 800 δισεκατομμύρια γιουάν, το οποίο είναι σχετικά μέτριο, προβλέποντας ότι ενδέχεται να υπάρξει άλλη περικοπή επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι περικοπές επιτοκίων της Κίνας, οι οποίες εξαρτώνται ανεξάρτητα από τον συνεχιζόμενο κύκλο αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ, στέλνουν επίσης ένα πολύ θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, είπαν οι ειδικοί.

«Ενώ οι ΗΠΑ και η Δύση εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη πολύ υψηλά και έχουν επηρεάσει άμεσα την ανάπτυξη της παγκόσμιας πραγματικής οικονομίας, η Κίνα μειώνει τα επιτόκιά της. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι γεμάτη εμπιστοσύνη στο τη δική του αναπτυξιακή πορεία», δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή ο Dong Dengxin, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κινητών Αξιών του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν.

Σύμφωνα με τον Dong, το βασικό μήνυμα από αυτή τη μείωση του RRR είναι ότι η Κίνα μπορεί να επιτύχει οικονομική ανάκαμψη σε ένα σχετικά χαλαρό νομισματικό περιβάλλον, προσθέτοντας ότι αυτό έχει γίνει το «μοναδικό πλεονέκτημα» της Κίνας. Ο ειδικός είπε επίσης ότι το τρέχον επιτόκιο της Κίνας βρίσκεται ήδη σε σχετικά μέτριο επίπεδο.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων, υπάρχει ακόμη χώρος για περικοπές RRR, οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν στο 7%, είπε ο Dong.

Η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της colpo grosso  προς τον κόσμο με το να μην ακολουθεί τις ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά να τηρεί μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, λένε οι ειδικοί.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,6 τοις εκατό ημερησίως από τις 27 Μαρτίου.

Η κίνηση αποσκοπεί στην προώθηση της λογικής ανάπτυξης του οικονομικού μεγέθους και στην αποτελεσματική βελτίωση της οικονομικής ποιότητας, στη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα σε εύλογα επαρκές επίπεδο και στην ενίσχυση του επιπέδου των πολιτικών που εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κρατικό Συμβούλιο θα πρέπει να πιέσει ώστε όλες οι εργασίες να ξεκινήσουν καλά, ενώ στέκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης.

Στη συνάντηση επαναλήφθηκαν επίσης οι προσπάθειες για την πρόληψη και την εξάλειψη χρηματοοικονομικών κινδύνων, καθώς στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές θα πρέπει να εφαρμόζονται επιστημονικά και με ακρίβεια και ότι η ουσία του μη συστημικού κινδύνου πρέπει να τηρείται.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έδειξαν ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια γρήγορη οδό ανάκαμψης, με την κατανάλωση να αντιστρέφει την πτωτική της τάση και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής να ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το Πεκίνο δεν είναι πλέον το αντίπαλο δέος στο πλανήτη,  αλλά η χώρα που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κάνει κουμάντο στην παγκόσμια οικονομία.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις