Παναγιώτης Νάστος
Η τελετή, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ)
για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), αναβλήθηκε λόγω του σεισμούΜπορεί οι φονικοί σεισμοί να έπληξαν την Τουρκία, όμως η τουρκική πολεμική βιομηχανία συνεχίζει τις δραστηριότητές της επικεντρώνοντας σε θέματα στον οργανωτικό τομέα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το Εθνικό αεροσκάφος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ιδρύθηκε η Προεδρία της Εθνικής Ομάδας Μάχης Αεροσκαφών", η οποία θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο έργο MMU(Eθνικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X).
Μέχρι πριν από λίγο, το MMU Project διεξαγόταν υπό το Τμήμα Αεροσκαφών στο SSB. Είναι η πρώτη φορά, που η SSB ιδρύει μια «Προεδρία Ομάδας» ειδικά για ένα έργο.
Ημερολόγιο Εθνικού Προγράμματος MMU
Το ημερολόγιο προγράμματος MMU, το οποίο σχεδιάζεται να εγκαταλείψει το υπόστεγο τον Μάρτιο του 2023 και να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2026, αναθεωρήθηκε πρόσφατα.
Κατά συνέπεια, η ημερομηνία πρώτης πτήσης του αεροσκάφους μεταφέρθηκε για το 2023, την ίδια χρονιά με το Roll-Out.
Το πρωτότυπο του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης, το μεγαλύτερο έργο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τέθηκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης τους τελευταίους μήνες.
Η παραγωγή 3 πρωτοτύπων MMU Block 0 σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. Από το 2029, στοχεύει να ξεκινήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες της διαμόρφωσης MMU Block I και να παραδώσει 10 MMU Block IA/C στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία .
Η αναβολή της τελετής για το MMU
Το αεροσκάφος ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από από το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου του 2023, με επίσημη τελετή η οποία ωστόσο αναβλήθηκε.
Η τελετή, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), αναβλήθηκε λόγω του σεισμού....
Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας:
"Για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί η τελετή απομάκρυνσης του αεροπλάνου από το εργοστάσιο στις 18 Μαρτίου, η οποία ονομάζεται «Roll Out» στην αεροπορική αργκώ. Οι κινητήρες του MMU θα ξεκινούσαν επίσης κατά τη διάρκεια της τελετής.
Ωστόσο, η τελετή ακυρώθηκε μετά τον σεισμό με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, στον οποίο μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 45 χιλιάδες πολίτες.
Η TAI αναμένεται να πραγματοποιήσει την τελετή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Μετά την αναβολή της τελετής, τα μάτια είναι στραμμένα στο αν υπάρχει κάποιο σφάλμα στο έργο. Επί του παρόντος, το έργο MMU συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί.
Για το MMU, το οποίο έκανε την πρώτη του εκκίνηση κινητήρα πρόσφατα, ο στόχος της πρώτης πτήσης στο τέλος του έτους παραμένει."
Tο αεροπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας
H Ελλάδα διαθέτει 220 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται αυτά να φθάσουν τα 234 με την προσθήκη και των υπολοίπων Rafale που αναμένονται , ενώ συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των 80 F-16 σε έκδοση VIPER .
H τουρκική αεροπορία διαθέτει 247 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 F-16 BLOCK-70 και την απόκτηση 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της.
Ωστόσο οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία η είσοδος της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να πεισθεί το Αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να "τρέξει" και το θέμα της αγοράς των F-16.
θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, πολλώ δε μάλλον αν σε αυτές νικήσει η αντιπολίτευση, τα F-16 θα της δοθούν από τις ΗΠΑ, εφόσον αρθεί το μπλοκάρισμα εισόδου των Σκανδιναβικών χωρών από αυτήν και ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν το "χωράφι" που λέγεται Τουρκία.
Τα παραπάνω θα ισχύουν μέχρι το 2028, οπότε σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα αποκτήσει τα 40 F-35 της και η Τουρκία θα προβεί σε ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους της TF-X, χωρίς να αποκλείουμε και την περίπτωση απόκτησης από την ίδια κάποιων μαχητικών F-35.
Σε όλατα παραπάνω υπάρχουν δύο μεταβλητές που αφορούν την Τουρκία. Η πρώτη αφορά την απόκτηση των F-16 που έχει αιτηθεί από τις ΗΠΑ. Η δεύτερη αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και παράδοσης στην τουρκική πολεμική αεροπορία του Εθνικού αεροσκάφους TF-X, όπου κρατάμε μικρό καλάθι
Μένει να δούμε τελικά πότε θα γίνει το «Roll Out» για το πρώτυπο TF-X και αν η αναβολή οφείλεται σε κάποιο σφάλμα στο έργο, κάτι το οποίο εμμέσως αφήνει ως ενδεχόμενο η τουρκική πηγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου