Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Πώς έπεσε το αμερικανικό drone στη Mαύρη Θάλασσα: Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας – Οι δύο εκδοχές


 Ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, εξηγεί, μιλώντας στο Βήμα, τι συνέβη στις 13 Μαρτίου, στο επικίνδυνο αμερικανικο-ρωσικό επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη θάλασσα.

Τι ακριβώς είχε συμβεί  στην πτώση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper (από τα πλέον σύγχρονα και ισχυρά UAV που διαθέτουν οι ΗΠΑ) όταν ήρθε σε επαφή με ρωσικό μαχητικά Su-29; Ένας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, εξηγεί, μιλώντας στο Βήμα, τι συνέβη στις 13 Μαρτίου, στο θερμό και επικίνδυνο αμερικανικο-ρωσικό επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη θάλασσα.

Κατά τον Έλληνα ανώτατο αξιωματικό υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία είναι ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούεται με drone των ΗΠΑ, προφανώς ακούμπησε το  drone στο πίσω μέρος, εκεί που το μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει τον έλικα. Από την επαφή αυτή που ήταν δυνατή, ο έλικας του drone, με αποτέλεσμα αυτό να χάσει την πτητική του ικανότητα και να μην μπορεί να επιστρέψει στη βάση του. Έτσι οι Αμερικανοί για ευνόητους λόγους αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα.

Κατά μία δεύτερη (και ίσως επικρατέστερη εκδοχή) το ρωσικό μαχητικό όταν συνάντησε το αμερικανικό UAV, δεν θέλησε απλώς να το αναχαιτίσει, αλλά να ανακόψει την πορεία του. Έτσι χρησιμοποίησε την μέθοδο Dump, δηλαδή το πλησίασε και του πέταξε καύσιμα στον έλικά του με αποτέλεσμα να διακόψει τη  λειτουργία του. Η μέθοδος Dump χρησιμοποιείται από πολλά αεροσκάφη, όταν οι πιλότοι τους σε καταστάσεις ανάγκης θέλουν να απαλλαγούν γρήγορα από τα καύσιμα. Στην πραγματικότητα πετούν, (ο σωστός όρος είναι εκτοξεύουν) τα καύσιμά τους στην θάλασσα. Το ρωσικό Su-27, μετά τα όσα έκανε  κατευθύνθηκε προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε  με ασφάλεια στη βάση του.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους UAV MQ-9 Reaper, σταθμεύουν και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Τα χειρίζονται μέσω δορυφόρου οι Αμερικανοί από τη Νεβάδα ή ακόμα και από αλλού στο εξωτερικό. Όπως είχε δηλώσει Αμερικανός εκπρόσωπος: «Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι μια στρατηγική τοποθεσία, που επιτρέπει στα MQ-9 να υποστηρίζουν εύκολα τόσο την ανατολική όσο και τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Η κίνηση [για την τοποθέτησή τους εκεί] δεν αποτελεί απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτή η τοποθέτηση υποστηρίζει την αποτροπή και την αποφυγή σύγκρουσης με τη Ρωσία”.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούν μόνο τη νύχτα, έχουν ακτίνα  δράσης 1.850 χιλιομέτρων, μπορούν να βρίσκονται στον αέρα επί 20 συνεχείς ώρες,  διαθέτουν ηλεκτρονικά μηχανήματα που κανένα άλλο αεροπλάνο του είδους του δεν μπορεί να φέρει και (τα 8 που είναι στη Λάρισα)  δεν φέρουν πυραύλους αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις