Επεκτείνεται η τραπεζική χρήση καθώς μετά την Credit Suisse οι αγορές βρήκαν καινούριο τραπεζικό
«θύμα» στο πρόσωπο της γερμανικής Deutsche Bank την μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να σημειώνει κάθοδο 12%.Η ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες μεγαλώνει καθώς είναι εκτεθειμένες λόγω της γερμανικής τ
ράπεζας.
Τα CDS βρίσκονται στα ύψη και αυτό γιατί οι αγορές στοιχηματίζουν πως ο γερμανικός τραπεζικός «κολοσσός» θα πτωχεύσει. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για έναν «πυροκροτητή» που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και εφιάλτες σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί παρόμοια μέθοδος από την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αυτή που ακολούθησε η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την Credit Suisse.
Δηλαδή θα τυπωθεί άφθονο χρήμα για την εξαγορά της.
Κανείς δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει αμέσως μετά την διάσωση-εξαγορά της Credit Suisse, από τον έτερο ελβετικό τραπεζικό γίγαντα της UBS.
Από τις αρχές του Μαρτίου, η γερμανική τράπεζα έχει απολέσει τουλάχιστον το 1/5 της αξίας της, με τη μετοχή να διολισθαίνει σωρευτικά άνω του 20%. Σήμερα, ο τίτλος της Νο.1 τράπεζας της Γερμανίας «βουλιάζει» στα 8,26 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου!
Την ίδια στιγμή, τα CDS, δηλαδή το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, καθορίζονται στις 193 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν ξεκινήσει τα «στοιχήματα» για την επόμενη τραπεζική κατάρρευση.
Όσοι πίστευαν πως η τραπεζική κρίση έλαβε τέλος με την διάσωση της Credit Suisse έκαναν πολύ μεγάλο λάθος.
Και μάλιστα ακολουθούν κι άλλες μεγάλες τράπεζες: Παρατηρούνται μεγάλες ρευστοποιήσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%.
Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 4,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,45% και τις 439 μονάδες.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς από την UBS, αλλά και η κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές.
Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώθηκε, επίσης, από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,75% – 5%).
Αλήθεια, στις ΗΠΑ πως σκέφτηκαν να επιμείνουν στην αύξηση των επιτοκίων αν και γνωρίζουν ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μία τέτοια κίνηση; Γιατί όταν αυξάνονται τα επιτόκια, τότε απλά οι δανειολήπτες αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.
Tην ερχόμενη Δευτέρα στην εκπομπή «Βlack Monday» ο Τάσος Γκουριώτης φιλοξενεί τον οικονομικό αναλυτή που προέβλεψε το 2010 τα «πέτρινα χρόνια» μνημονίων, το Νίκο Ιγγλέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.