Τράπεζες: Σε θρίλερ εξελίσσεται το μέλλον της Attica Bank καθώς δεν προκύπτει λύση διάσωσης!
Νέα σοβαρά εμπόδια ανακύπτουν στην υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank, με συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.
Οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές – οι οποίοι με την ολοκλήρωση του σχεδίου θα αποκτούσαν τον έλεγχο της τράπεζας- θέτουν πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους την ανάληψη δέσμευσης από τους άλλους μεγαλομετόχους (ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ), ότι μετά την ΑΜΚ θα ακολουθήσει συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Οι “εφοπλιστές” διαμηνύουν ότι δεν τους αρκεί να στηρίξουν τώρα την Attica Bank και να αποκτήσουν σε επόμενη φάση τον έλεγχο της.
Στόχος τους είναι ή δημιουργία ισχυρού σχήματος που θα αποτελέσει τον 5ο πόλο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η “τράπεζα των μηχανικών” συγχωνευθεί με την Παγκρήτια και με άλλες συνεταιριστικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τhrinvest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου ενημέρωσε τη διοίκηση της Attica, το ΤΧΣ και το ΤΣΜΕΔΕ, ότι εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων δεσμευτική συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια, δεν πρόκειται να εισφέρει στην ΑΜΚ τα υπεσχημένα 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα περιοριστεί σε μία συμμετοχή “καλής θελήσεως”, της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.
Η υπαναχώρηση μπορεί να είναι μόνο μία κίνηση προς άσκηση πιέσεων και να μην υποδηλώνει αλλαγή στάσης και προθέσεων εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος των “εφοπλιστών”.
Δημιουργεί όμως έντονη αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα κάλυψης της μεγάλης ΑΜΚ, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank.
Χωρίς τα 100 εκατ. των εφοπλιστών είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί η ΑΜΚ και θα χρειαστεί να εκπονηθεί νέο σενάριο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ή/και να βρεθούν άλλοι επενδυτές.
Αναμένονται τώρα νέα “επεισόδια” στο σήριαλ, που αποκτά σασπένς ενώ τα χρονικά περιθώρια για την Attica Bank στενεύουν.
Η Eurobank ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd («AIK») για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna (η «Συναλλαγή»).
Η Συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων (RoTBV) και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.
Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στο δείκτη CET 1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022) που αντανακλά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.
Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2023 και τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.
Η Eurobank Direktna έχει έδρα στο Βελιγράδι και δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς: τη λιανική τραπεζική, τη τραπεζική μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, τη τραπεζική μικρών επιχειρήσεών και ψηφιακή τραπεζική ενώ διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς με βάση το σύνολο του ενεργητικού της τάξης του 6%.
Διαθέτει 1.600 υπαλλήλους, ένα δίκτυο 98 καταστημάτων και το μέγεθος του ισολογισμού της ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.
Η Eurobank Direktna ανήκει κατά 70% στην Eurobank Holdings και κατά 30% στους παλαιούς μετόχους της Direktna Banka.»
Η AIK Banka είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα στην Σερβική αγορά με παράδοση άνω των 40 ετών και με 8.2% μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό. Παρέχει υψηλής ποιότητας τραπεζικές υπηρεσίες σε πάνω από 740.000 πελάτες λιανικής τραπεζικής και επιχειρήσεων και διαθέτει ισχυρή ψηφιακή παρουσία.
Ακολουθώντας τις διεθνείς τραπεζικές τάσεις, η ΑΙΚ Banka επιτυγχάνει διατηρήσιμη ανάπτυξη με ισχυρή κεφαλαιακή βάση επενδύοντας συνεχώς σε καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις
ανάγκες των πελατών.
Η UBS ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank για την Συναλλαγή ενώ η BNP Paribas παρέχει την έκθεση για το εύλογο και το δίκαιο της αποτίμησης.
Οι Milbank LLP και Živković Samardžić Law Office ενεργούν ως διεθνής και τοπικός νομικός σύμβουλος του πωλητή αντίστοιχα.
Τράπεζες: Έρχεται νέα εποχή στα ΑΤΜ
Η συρρίκνωση των υποκαταστημάτων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια αλλά και του προσωπικού τους, οδηγεί επακόλουθα, σε αλλαγές και στα ΑΤΜ, που σηκώνουν το «βάρος» των συναλλαγών του κοινού, ειδικά εν μέσω πανδημίας.
Για την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο τραπεζικό σύστημα, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΤΟΕ:
Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.888 κατοίκους, στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές και άλλες ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους.
Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα!
Έτσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία (πηγή συγκριτικών στοιχείων: Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή – ΕΒΑ).
Σε πρώτη φάση, θα είναι πιο φιλικά και πιο… οικολογικά!
Την αρχή κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται η πρώτη τράπεζα στη χώρα που αποφάσισε την ευρεία εγκατάσταση περισσότερων από 300 πολυλειτουργικών ATMs της σειράς DN της Diebold Nixdorf DN SeriesTM ATMs .
Τα συγκεκριμένα ΑΤΜs, εκτός από νέα μορφή, θα έχουν ως στόχο να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα συγκεκριμένα νέας μορφής ΑΤΜs συντηρούνται και υποστηρίζονται με την πρωτοποριακή μέθοδο της εταιρείας DN AllConnectSM Data Engine, με κεντρική ιδέα τη διασύνδεση και την παροχή ολοκληρωμένων εύχρηστων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ασφάλειας.
Θα περιλαμβάνουν μέθοδο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα, να υιοθετήσει την τεχνολογία Internet of Things (ΙοΤ) κατά την οποία παρέχονται και αξιολογούνται δεδομένα αισθητήρων από τα συνδεδεμένα συστήματα σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας cloud computing και μηχανική εκμάθηση, έτσι ώστε όταν αναφέρεται ένα περιστατικό να εντοπίζεται εξ αποστάσεως η ακριβή βασική αιτία και το είδος της επισκευής που απαιτείται, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης.
Η οικογένεια ATM της σειράς DN αποτελείται από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά και είναι 25% ελαφρύτερα από τα περισσότερα παραδοσιακά ΑΤΜs.
Στην ίδια «λογική» με την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται σταδιακά να μπουν και οι άλλες ελληνικές Τράπεζες.
Ειδικά για το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών θα γίνουν επιπλέον ενέργειες.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα budgets των τραπεζών που αφορούν θέματα κυβερνοασφάλειας (εν μέσω των αυξημένων κινδύνων στον κυβερνοχώρο) ενώ οι πληροφορίες λένε ότι το επόμενο διάστημα σημαντικό μέρος του τραπεζικού budget θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως infrastructure security και cloud security.
Τράπεζες: Παράπονα από την ΟΤΟΕ για την εξαφάνισή των ΑΤΜ
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ στο πρόσφατο συνέδριο παρουσίασε μεταξύ άλλων ορισμένα πολύ σημαντικά δεδομένα για την απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.
Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Γιώργος Μότσιος, στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2% (από 39.557 εργαζόμενους σε 31.163).
• Μέχρι τα τέλη του 2020, η μείωση της απασχόλησης στις Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη.
• Στις νέες εταιρείες servicers του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση των ΜΕΑ των Τραπεζών, απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.000 περίπου προέρχονται από τις συστημικές Τράπεζες.
• Μεταξύ τέλους του 2018 και Σεπτ. 2021 διέκοψαν τη λειτουργία τους 385 καταστήματα, δηλαδή το 19,4% των καταστημάτων δικτύου στην Ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση ήταν 12,21%.. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους 264 καταστήματα.
• Στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 324 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 186 κατοίκους.
• Είχαμε 18,78 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 34,3 στην Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία, 38,8 στην Ιταλία και 49,7 στην Ισπανία!
• Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.888 κατοίκους, στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές κ.α. ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους.
• Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα. ‘Ετσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία. (πηγή συγκριτικών στοιχείων Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή -ΕΒΑ).
Κατά τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, «έχουμε υπερβολική συρρίκνωση σημείων πώλησης και υποστελέχωση του κλάδου στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής, ψηφιακών δεξιοτήτων, υποδομών και συναλλακτικών συνηθειών του κοινού, Ευρωζώνη».
Η ΟΤΟΕ στέλνει μήνυμα προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών ότι «η περαιτέρω συρρίκνωση των Τραπεζών οδηγεί στην συρρίκνωση των προσδοκιών των εργαζομένων για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και για την βελτίωση της θέσης τους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
Όσον αφορά στα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των Τραπεζών, η αποκατάσταση του ρόλου τους στη στήριξη της ανάπτυξης παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως εκτίμησε ο κ. Μότσιος.
Παραμένει σε εκκρεμότητα, διότι αυτή προϋποθέτει, όπως είπε χαρακτηριστικά:
– Την πλήρη πρόσβαση των επιχειρήσεων και όλων των συμπολιτών μας στις τραπεζικές υπηρεσίες. Χωρίς τη δημιουργία συνθηκών τραπεζικού αποκλεισμού, όπως αντίθετα συμβαίνει με το κλείσιμο καταστημάτων στις πόλεις και την ύπαιθρο, ακόμα και σε δυσπρόσιτες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.
– Την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ΜΜΕ, με έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής και στην «πράσινη οικονομία».
– Την επίλυση της εκκρεμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με προστασία της πρώτης κατοικίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου