Η Silvergate εξυπηρέτησε τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, ενώ η SVB ήταν η τράπεζα για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley.
Είναι μια μαύρη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα: Σε μόλις 48 ώρες, ο τραπεζικός τομέας έχει κλονιστεί από την κατάρρευση δύο μεγάλων τραπεζών.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι τράπεζες εξυπηρετούσαν δύο λεγόμενους οικονομικούς τομείς ανάπτυξης: τον τεχνολογικό τομέα και τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.
SVB Financial Group, ( SIVB ) – Λάβετε Δωρεάν Αναφορά του δανειστή σε startups της Silicon Valley, απέτυχε στις 10 Μαρτίου, πέφτοντας στα χέρια της FDIC. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει αναλάβει τον έλεγχο της τραπεζικής εταιρείας, αναζωογονώντας τα φαντάσματα της οικονομικής κρίσης του 2008.
«Η Silicon Valley Bank, Santa Clara, Καλιφόρνια, έκλεισε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια, το οποίο διόρισε την Federal Deposit Insurance Corporation ως παραλήπτη», ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία σε δελτίο τύπου.
“Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας, 13 Μαρτίου 2023. Το FDIC θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο ποσό τους ανασφάλιστα ταμεία».
Πρόσθεσε ότι μπορεί να πληρώσει μέρισμα σε ανασφάλιστους καταθέτες καθώς πουλά τα περιουσιακά στοιχεία της SVB ( SIVB ) – Get Free Report .
Το FDIC είναι εγγυητής για τους τραπεζικούς καταθέτες.
SVB: Η TO-GO BANK ΓΙΑ TECH STARTUPS
Στο τέλος του περασμένου έτους η SVB είχε 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις. Η SVB γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία μιας αμερικανικής τράπεζας μετά την Washington Mutual το 2008.
Η SVB ήταν κεντρικός παράγοντας στην οικονομία της καινοτομίας. Ήταν η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας τεχνολογίας στη Silicon Valley. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα των startup παρέχοντας εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τεχνογνωσία στον κλάδο, ένα πολύτιμο δίκτυο και ισχυρή φήμη.
Προσέφερε επίσης μια σειρά από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες ειδικά στις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως ο δανεισμός επιχειρηματικών συμμετοχών, η εταιρική τραπεζική και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να βελτιστοποιούν τις ταμειακές ροές τους και να κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους.
Η SVB υπέφερε από την άνοδο των επιτοκίων από την Federal Reserve επειδή έπληξε την αξία των επενδυτικών της περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα έπρεπε να καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου καθώς πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις απέσυραν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα, καθώς έκαιγαν πολλά μετρητά.
Η SVB έπρεπε να πουλήσει ομόλογα, κυρίως τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με έκπτωση για να καλύψει αυτές τις αναλήψεις. Η αύξηση των επιτοκίων έχει κάνει τα υπάρχοντα ομόλογα λιγότερο πολύτιμα. Κατά την πώληση αυτών των ομολογιακών θέσεων, η SVB έπρεπε να υποστεί σημαντική ζημία.
Όμως η προσπάθειά της να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια απέτυχε.
Η CRYPTO BANK SILVERGATE ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ
Δύο ημέρες νωρίτερα, η Silvergate, η τράπεζα κρυπτογράφησης, κατέρρευσε. Η τράπεζα ήταν εκεί όπου πήγαν οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης, επειδή οι παραδοσιακές τράπεζες δεν ήθελαν να συναλλάσσονται μαζί τους. Και αυτή η απροθυμία προήλθε από προειδοποιήσεις από ρυθμιστικές αρχές που θεωρούν τη βιομηχανία κρυπτογράφησης επικίνδυνο τομέα.
Η εταιρεία δήλωσε στις 8 Μαρτίου ότι σκόπευε «να τερματίσει τις εργασίες και να εκκαθαρίσει οικειοθελώς την τράπεζα με τακτικό τρόπο και σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμιστικές διαδικασίες».
Πρόσθεσε: «Υπό το φως των πρόσφατων βιομηχανικών και κανονιστικών εξελίξεων, η Silvergate πιστεύει ότι η ομαλή κατάργηση των τραπεζικών εργασιών και η εθελοντική εκκαθάριση της τράπεζας είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός».
“Το σχέδιο εκκαθάρισης και εκκαθάρισης της τράπεζας περιλαμβάνει την πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων. Η Εταιρεία εξετάζει επίσης τον καλύτερο τρόπο για να επιλύσει τις απαιτήσεις και να διατηρήσει την υπολειμματική αξία των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής τεχνολογίας και των φορολογικών της περιουσιακών στοιχείων.”
ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2008: ECONOMIST SCHIFF
Η καταστροφή της τράπεζας La Jolla, Καλιφόρνια, οφειλόταν σε πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, ιδίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρηματικές σχέσεις του με την αυτοκρατορία του πρώην βασιλιά των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried.
Ο Bankman-Fried έχει κατηγορηθεί για 12 κατηγορίες απάτης, που προήλθαν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και της αδελφής του εταιρείας, Alameda Research.Η Silvergate ιδρύθηκε το 1988. Η τράπεζα αρχικά ειδικεύτηκε στον δανεισμό σε βιομηχανικούς πελάτες και εκείνη την εποχή πρόσφερε επίσης δάνεια τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα.
Ωστόσο, το 2013, η τράπεζα άρχισε να προσβάλλει εταιρείες κρυπτογράφησης, όταν οι παραδοσιακές τράπεζες ήταν απρόθυμες να το κάνουν λόγω της αδιαφάνειας που επικρατούσε στον κλάδο. Η Silvergate έγινε έτσι η τράπεζα κρυπτογράφησης.
Το 2019, η εταιρεία έκανε την αρχική της δημόσια προσφορά, υποσχόμενη πλήρη επανεστίαση στον κλάδο, ο οποίος τότε βίωνε μια αναγέννηση. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Silvergate είχε 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που διατηρήθηκαν ως καταθέσεις.
Αλλά η χρεοκοπία της FTX και της Alameda στις 11 Νοεμβρίου τρόμαξε τους πελάτες. Έτσι, η τράπεζα ανέφερε μόνο 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται ως καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου. Η FTX ήταν ένας από τους μεγάλους πελάτες της Silvergate.
Το ερώτημα τώρα είναι αν θα πέσουν και άλλες τράπεζες των ΗΠΑ; Θα μπορούσαν τα ζητήματα της SVB και της Silvergate να εξαπλωθούν και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες, ειδικά επειδή η υποψία μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες να σπεύσουν σε αυτές τις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους;
«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολύ μεγαλύτερης κατάρρευσης από το 2008», δήλωσε ο οικονομολόγος Πίτερ Σιφ, γνωστός για τις τρομερές του προβλέψεις. “Οι τράπεζες κατέχουν μακροπρόθεσμα χρεόγραφα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Οι μαζικές αναλήψεις από καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών.”
AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου