Ο Colin Kahl, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, καταθέτει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την εποπτεία της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 28 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 28 Φεβρουαρίου (Reuters) – Το Ιράν θα μ
πορούσε να κατασκευάσει αρκετή σχάσιμη ύλη για μία πυρηνική βόμβα σε “περίπου 12 ημέρες”, δήλωσε την Τρίτη κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σε σχέση με την εκτίμηση ότι θα χρειαζόταν ένας χρόνος όσο ίσχυε η πυρηνική συμφωνία του 2015 για το Ιράν.
Ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ έκανε το σχόλιο αυτό σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν ρωτήθηκε από Ρεπουμπλικανό νομοθέτη γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν επεδίωξε να αναβιώσει τη συμφωνία, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)
Επειδή η πυρηνική πρόοδος του Ιράν από τότε που αποχωρήσαμε από την JCPOA ήταν αξιοσημείωτη. Πίσω στο 2018, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την JCPOA, το Ιράν θα χρειαζόταν περίπου 12 μήνες για να παράγει σχάσιμο υλικό αξίας μιας βόμβας. Τώρα θα χρειαζόταν περίπου 12 ημέρες”, δήλωσε στους νομοθέτες ο Kahl, ο τρίτος σε ιεραρχία αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας.
“Και έτσι νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει η άποψη ότι αν μπορούσατε να επιλύσετε αυτό το ζήτημα διπλωματικά και να θέσετε περιορισμούς στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, είναι καλύτερο από τις άλλες επιλογές. Αλλά αυτή τη στιγμή, η JCPOA βρίσκεται στον πάγο”, πρόσθεσε ο Kahl.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκτιμήσει τον χρόνο διάσπασης του Ιράν – πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκτήσει το σχάσιμο υλικό για μια βόμβα, αν το αποφασίσει – σε εβδομάδες, αλλά δεν ήταν τόσο συγκεκριμένοι όσο ο Kahl.
Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν έχει πλησιάσει περισσότερο στην παραγωγή σχάσιμου υλικού, δεν πιστεύουν ότι έχει κατακτήσει την τεχνολογία για την πραγματική κατασκευή βόμβας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, την οποία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, το Ιράν είχε περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις.
Ο Τραμπ επέβαλε εκ νέου τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οδηγώντας την Τεχεράνη να συνεχίσει τις προηγουμένως απαγορευμένες πυρηνικές εργασίες και αναζωπυρώνοντας τους φόβους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώκει μια ατομική βόμβα. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε τέτοια φιλοδοξία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε αλλά απέτυχε να αναβιώσει το σύμφωνο τα τελευταία δύο χρόνια.
reuters.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.