Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν συναντηθεί ούτε μια φορά κατ’ ιδίαν, εδώ και 14 περίπου μήνες, από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρέθηκε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Και οι δυο ήταν στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο μεν Ν. Ανδρουλάκης ως πλήρες μέλος ο δε Αλ. Τσίπρας, προσκεκλημένος ως παρατηρητής. Πάντως μπορεί να τους χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά στις Βρυξέλλες σημειώνεται από κεντρικούς κομματικούς παράγοντες, ό,τι «το ορατό ενδεχόμενο πλέον προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη της απλής αναλογικής βρίσκει ευήκοα ώτα και στις τάξεις των Ευρωσοσιαλιστών, που διαρκώς κερδίζουν έδαφος με προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας σε ισχυρές χώρες της ΕΕ.
Η σημερινή μέρα ήταν ενδιαφέρουσα, καθώς για μια ακόμη φορά, υπήρξε κοινή παρουσία σε ένα φορέα που το ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτοκαθεδρία και πλέον καλείται και η νυν αξιωματική αντιπολίτευση. Μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν είπαν τίποτα μεταξύ τους, εκτός από τους τυπικούς χαιρετισμούς. Ούτε ενδιαφέρον υπήρξε από τον Ν. Ανδρουλάκη για το προ μηνών κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα για συνομιλίες με την προοδευτική αντιπολίτευση, όπως λέει.
Εκ των συνθηκών, όμως και παρά τις τελευταίες κόντρες όλο και πληθαίνουν οι φωνές που διερωτώνται εάν θα υπάρξει έστω ένα μίνιμουμ συνεννόησης –το επιθυμούν στην Κουμουνδούρου- για κοινές πρωτοβουλίες (όχι συνεργασία) σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σχετικά με αποφάσεις της κυβέρνησης που βρίσκουν και τα δυο κόμματα αντίθετα.
Να σημειωθεί όπως μάθαμε, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν είναι λογικό να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στις εργασίες του ΕΣΚ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο ΕΣΚ.
Η συζήτηση επανέρχεται κατά καιρούς. Ο Αλ. Τσίπρας το σκέφθηκε παλαιότερα και είχε ζυγίσει και τα υπέρ και τα κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν εσωτερικά την ένταξη στο ΕΣΚ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να κάνει τελικά την κίνηση για να μετακινηθεί και από μέλος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο ΕΣΚ.
Θα επιμείνει μέχρι τέλους; Μένει να φανεί αυτό από τους ευρύτερους συσχετισμούς, αλλά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι πιο στενοί του συνεργάτες επιμένουν «ορθά-κοφτά», ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Αλλά, ακόμα και εάν ήθελε τελικά να κάνει την κίνηση ο Αλ. Τσίπρας, πρώην υπουργοί με πλήρη γνώση των παρασκηνιακών επαφών και συζητήσεων, λένε ότι δύσκολα ο Ν. Ανδρουλάκης, εάν το επιθυμεί, θα μπορούσε να σταματήσει την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Εξάλλου, και για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι χρήσιμος διότι αποτελεί και το αριστερό άλλοθι», λένε ορισμένοι εξ αυτών.
Επί της τοποθέτησής του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την αριστερή ομάδα GUE, διότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο που δεν θέλει, έχοντας μπροστά του, τις εκλογές.
Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΕΣΚ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, ως παρατηρητής. Και όπως λέει σε συνομιλητές του, εμμένοντας στην παλαιότερη θέση του, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η ευρύτερη Αριστερά έχει τρεις εκφάνσεις: τη Ριζοσπαστική Αριστερά που είναι η γενέτειρα, ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους. «Θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς» είναι η άποψή του.
Με την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να ενισχύει την σχέση του με μέλη του ΕΣΚ, πχ με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα (είχε μιλήσει στην προεκλογική του εκστρατεία) με τον γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας και πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο υπάρχει επικοινωνία, κ.α..
Άρα, και τους επόμενους μήνες ο Αλ. Τσίπρας, ανεξάρτητα τι κινήσεις θα κάνει ο Ν. Ανδρουλάκης, θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους τους Ευρωσοσιαλιστές στη γραμμή: «Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την Ειρήνη». Ο ίδιος φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
Ψυχραιμία ζητεί ο Μητσοτάκης
Να μην πέσουν στην παγίδα της έντασης με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ειπωθούν αλήθειες, ζητεί από όλους τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σκιά των υψηλών τόνων που χρησιμοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός ζητεί να μην γίνονται βεβιασμένες κινήσεις, ώστε να μην μεταδοθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν έχει συνοχή και κάνει αψυχολόγητες κινήσεις και κυρίως να μην δείξει ότι σέρνεται σε λασπομαχίες.
Αυτό που ενοχλεί πολύ τον Κυρ. Μητσοτάκη, είναι, σύμφωνα με όσα συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, η στάση του Αλ. Τσίπρα. «Ναι στην πολιτική σύγκρουση μέσω της σύγκρισης των δυο προτάσεων εάν βέβαια έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά όχι προσβλητικές προσωπικές επιθέσεις» λένε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Εμμένουν ότι στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν γιατί ακόμα και σήμερα είναι αρκετά θολό το τοπίο για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, θα γίνει η σύγκριση «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Μέρες καλοκαιριού 2012 βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βλέπει κλίμα αντίστοιχο του καλοκαιριού του 2012 όταν έγιναν δυο εκλογικές αναμετρήσεις και ήρθαν τα πάνω κάτω με πολύ χαμηλά ποσοστά για τη ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά -και το λέει κατ’ ιδίαν- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μπροστά και πως αναδεικνύεται και μια πραγματικότητα, δηλαδή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα εκτίθεται η χώρα με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Με άρωμα Χάρβαρντ
Μεγάλο ανάθεμα έπεφτε τα τελευταία χρόνια από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όταν άκουγαν για Χάρβαρντ και αριστεία. Όμως η ζωή παίζει παιχνίδια και ήρθε και η ώρα να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τους δικούς του «Χαρβαρντιανούς» -αδόκιμος ο όρος αλλά άρεσε σε έναν Συριζαίο που μας το είπε και μάλιστα ένας εξ αυτών θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όχι απλά θα συμμετάσχει, αλλά θα είναι -πιθανότατα- σε εκλόγιμη θέση. Η αναφορά για τον Όθωνα Ηλιόπουλο, αναπληρωτή Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer
Άρχισαν οι απολογισμοί…
Μύρισε για τα καλά εκλογές και πέρα από τις περιοδείες έχουν αρχίσει και οι απολογισμοί. Είδα την πρόσκληση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και έκανα συνειρμούς. Για πότε είναι η πρόσκληση; Σε ένα μήνα από τώρα. Την Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ θα κάνει τον απολογισμό του έργου του. Οι εκλογές 2023 δεν αργούν ν’ ανακοινωθούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου