Ιωάννης Χάρχαρης
Η Ουκρανία ξεκινά τη μαζική παραγωγή shahid drone ικανών να φτάσουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη
Ένα πολύ άσχημο νέο για τη Ρωσία, αποτελεί το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει γίνει στην πραγματικότητα κάτοχος ενός πυραύλου κρουζ μεσαίου βεληνεκούς, που θα μπορεί να πλήξει στόχους στο βαθύ μετόπισθέν της.
Στην Ουκρανία, ξεκινούν τη μαζική παραγωγή shahid drone ικανών να πετάξουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας. Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στην Ουκρανία ενός drone shahid, σχεδόν πλήρως αντιγραμμένου από το ιρανικό UAV Arash-2, η Ουκρανία άρχισε να προετοιμάζεται για τη μαζική παραγωγή αυτών των UAV.
Λόγω της επιτυχημένης δοκιμής του drone, η μαζική παραγωγή αυτών των drones θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και τέτοια όπλα θα αποτελούσαν εξαιρετικά σοβαρή απειλή.
Ο βασικός κίνδυνος τέτοιων drones οφείλεται στο γεγονός ότι, μπορούν να φτάσουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, τουλάχιστον όσον αφορά την εμβέλειά τους, συμπεριλαμβανομένων των Ροστόβ, Σαρατόβ, Βολγκοκράντ, Καζάν καθώς και της Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.
Arash-2
Το Arash-2 είναι ένα ιρανικό drone καμικάζι βαρέως τύπου. Σκοπός του είναι να χτυπήσει τις κρίσιμες υποδομές πόλεων σε απόσταση 1000 έως 2000 χιλιομέτρων, που προστατεύονται από συστήματα αεράμυνας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Arash-2 είναι ότι, όταν προσπαθείτε να το καταρρίψετε, στοχεύει αυτόματα στο ραντάρ και όταν το ραντάρ είναι απενεργοποιημένο, επιστρέφει στην αρχική «αυτοκτονική» εργασία. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο όπλο μεγάλου βεληνεκούς!
Στην πραγματικότητα, το Arash-2 είναι ένας πραγματικός πύραυλος κρουζ, ο οποίος μπορεί να είναι χερσαίου και θαλάσσιου. Στις χερσαίες δυνάμεις του Ιράν, το επιθετικό drone εκτοξεύεται από φορτηγά που διαθέτουν ειδικές ράγες εκτόξευσης ή μεγάλα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς και εκτόξευσης, που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά πυρομαχικά ταυτόχρονα.
Επίσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Arash-2 βρίσκονται πλέον σε υπηρεσία με το ιρανικό ναυτικό, όπου χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από το κατάστρωμα ενός πλοίου προσγείωσης και ενός βοηθητικού σκάφους κατά τη διάρκεια πρόσφατων ναυτικών ασκήσεων.
Στη βασική έκδοση, τα drones καμικάζι μπορούν να χτυπήσουν μόνο σταθερούς στόχους με γνωστές συντεταγμένες, ενώ τα αναβαθμισμένα, εξοπλισμένα με πλήρεις κεφαλές υποδοχής, είναι ικανά να καταστρέψουν ακόμη και κινούμενους στόχους.
Έτσι, με ελάχιστη αλλοίωση του υπάρχοντος εναέριου στόχου, οι Ιρανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν εξαιρετικά αποτελεσματικά και ταυτόχρονα απλούστερα και φθηνότερα λειτουργικά ανάλογα πυραύλων κρουζ. Προφανώς, αυτή η ορθολογική προσέγγιση έχει εμπνεύσει και τους Ουκρανούς, οι οποίοι ακολουθούν την πρακτική της χρήσης drones χαμηλού κόστους καμικάζι στον πόλεμο.
Μοιάζει μόνο οπτικά με το Ιρανικό
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, το ουκρανικό drone μοιάζει μόνο οπτικά με το ιρανικό, μόνο χάρη στον δανεισμό ενός επιτυχημένου σχεδίου από αυτό.
Το drone μετατράπηκε σε «καμικάζι» επιμηκύνοντας το σώμα σε περισσότερο από 2 μέτρα, όπου η κεφαλή και μια πρόσθετη δεξαμενή καυσίμου βρίσκονται στην πλώρη. «Φαίνεται ότι το μη επανδρωμένο όχημα κινείται από έλικα ώθησης, πιθανώς από τον αυστριακό κινητήρα Rotax. Για να εκτοξευτεί από μια μικρή ράμπα, χρησιμοποιείται ένας ενισχυτής πίδακα στερεού καυσίμου», αναφέρει.
Το εύρος πτήσης δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στο Κίεβο, προηγουμένως είχαν απειλήσει ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν σε απόσταση έως και 1000 χιλιομέτρων.
Η χρήση του συστήματος πλοήγησης GPS / GLONASS, θα του δώσει τη δυνατότητα να χτυπά σταθερούς στόχους με γνωστές εκ των προτέρων συντεταγμένες, όπως τα ρωσικά Geranium. Εάν το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink είναι ενεργοποιημένο, αυτό θα καταργήσει τους περιορισμούς στην περιοχή ελέγχου. Και αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τις Ρωσικές δυνάμεις.
Λαμβάνοντας κινητήρες, ηλεκτρονικά και άλλα εξαρτήματα από τους δυτικούς χορηγούς και συνεργούς της, η Ουκρανία θα μπορεί τώρα να συναρμολογήσει αυτά πολύ αποτελεσματικά ανάλογα πυραύλων κρουζ, που σύντομα θα πετάξουν σε στόχους στο πίσω μέρος της Ρωσίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα χτυπήσουν τόσο στρατιωτικούς στόχους όσο και μη στρατιωτικές υποδομές ζωτικής σημασίας. Εκτιμούμαι ότι, το πρόβλημα θα είναι ότι είναι απλά αδύνατο, να καλυφθεί όλος ο εναέριος χώρος πάνω από τη Ρωσία με συστήματα αεράμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου