Δημήτρης Καλογερόγιαννης
Σε κάθε παρέα υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που αργεί διαρκώς.
Για ποιον λόγο, όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σχεδόν ποτέ συνεπείς στα ραντεβού τους; Είναι εφικτό να διορθώσουν αυτό το χαρακτηριστικό του εαυτού τους; Έρευνες και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα δίνουν τις απαντήσεις τους για τις αιτίες της… αργοπορίας.Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, 1 στους 5 Αμερικανούς αργεί στη δουλειά του τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι χειρότεροι από θέμα αργοπορίας είναι οι millennials
Χρονοφύλακας ή χρονοβάτης;
Η Grace Pacie, συγγραφέας του βιβλίου “Late! – Το A Timebender’s Guide to Why We Are Late and How We Can Change” περιγράφει στο BBC τους ανθρώπους που καθυστερούν στα ραντεβού τους ως «χρονοβάτες» που «ζορίζονται» με την συνέπεια και την χρονική ακρίβεια.
Η συγγραφέας, που αντιμετωπίζει και εκείνη το ίδιο πρόβλημα με τον χρόνο, χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες τους «χρονοφύλακες» και τους «χρονοβάτες».
Συγκεκριμένα, οι πρώτοι αγχώνονται για το αν θα φτάσουν νωρίτερα στο ραντεβού τους, ενώ οι δεύτεροι φαίνεται πως έχουν μια πιο ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο.
Στους «χρονοβάτες», όπως τους ονομάζει η Pacie, δεν αρέσει η ρουτίνα, οι αγγαρείες, ενώ υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι αυτοί βαριούνται εύκολα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να αργούν είναι αυτοί που συγκεντρώνουν την προσοχή τους όταν πραγματικά τους ενδιαφέρει κάτι, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ιδιαίτερα αποδοτικοί όταν λειτουργούν υπό πίεση κι όταν έχουν να προλάβουν κάποια προθεσμία.
Διαφορετική αίσθηση του χρόνου
Σύμφωνα με την Pacie δεν μετρούν τον χρόνο, όπως τον μετρά ο μέσος άνθρωπος, αντίθετα είναι ικανοί, πολύ παραγωγικοί και συνεπείς κάτω από στενούς χρονικούς περιορισμούς.
Επιπρόσθετα, οι «μονίμως αργοπορημένοι» είναι ιδιαίτερα ακατάστατοι και πολύ καλοί στο multitasking, ακριβώς γιατί έχουν την τάση να ξεκινούν κάτι καινούργιο ταυτόχρονα με κάτι άλλο, το οποίο δεν έχουν ολοκληρώσει, ακόμη αυτό αφορά σε δουλειές γραφείου.
Πρέπει να υπάρχουν deadlines ή επιπτώσεις
Η συγγραφέας, επίσης, τονίζει ότι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αλλάξουν το χαρακτηριστικό της συνεχούς αργοπορίας τους θα πρέπει να υπάρχουν είτε deadlines είτε επιπτώσεις σε περίπτωση που αργήσουν.
Παράλληλα, σαν μία επιπρόσθετη λύση η συγγραφέας προτείνει σε εκείνους που αργούν να ορίζουν από μόνοι τους νοητά deadlines, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ραντεβού με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Χαρακτηριστικό που βελτιώνεται
Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν με χαρακτηριστικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ωστόσο, σύμφωνα με τον David Robson, συγγραφέα του βιβλίου The Expectation Effect, τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητάς μας μπορεί να είναι πιο εύπλαστα από όσο νομίζουμε.
Ο Robson, για παράδειγμα προτείνει ως λύση στα άτομα που αργούν συνεχώς να προσπαθήσουν να είναι λιγότερο ακατάστατα, προκειμένου σταδιακά να βελτιωθεί η χρονική ακρίβεια και η συνέπεια στην καθημερινότητα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.