Oι πρόσφατοι ομαδικοί θάνατοι αξιωματούχων και ελίτ έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του προέδρου, στα ανώτερα κλιμάκια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος#
Οδεύοντας προς το 2023, ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει μία από τις πιο πιεστικές κυβερνητικές κρίσεις από την ανεξέλεγκτη επιδημία της COVID-19, ενώ οι πρόσφατοι ομαδικοί θάνατοι αξιωματούχων και ελίτ έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του στα ανώτερα κλιμάκια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, χωρίς επαρκή ιατρική προετοιμασία και έγκαιρη προειδοποίηση, το καθεστώς του Σι ήρε ξαφνικά τους ακραίους επιδημικούς περιορισμούς, τερματίζοντας μια τριετή πολιτική «μηδενικής ανοχής COVID». Αυτή η σοβαρή ανατροπή προκάλεσε μια εκρηκτική επιδημία με έναν κατακόρυφα αυξανόμενο αριθμό νεκρών.
Μεταξύ αυτών των θανάτων, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι πολιτικοί, αξιωματούχοι, καθώς και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες σε διάφορους τομείς, οι οποίοι ήταν οι σταθεροί υπερασπιστές του κομμουνιστικού καθεστώτος και της κυβερνητικής του βάσης, για παράδειγμα, Κατά τον πρώτο μήνα της επαναλειτουργίας, δύο από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, εξέδωσαν περίπου 200 αναγγελίες θανάτου των μελών και των καθηγητών τους.
«Αυτό δίνει στους πολιτικούς αντιπάλους του Σι τις αφορμές για να τον καταστήσουν υπόλογο», δήλωσε ο ειδικός στην Κίνα με έδρα τις ΗΠΑ, Σι Σαν, στην Epoch Times στις 4 Φεβρουαρίου.
Αλλά ο μαζικός θάνατος αξιωματούχων και ελίτ κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID μπορεί να είναι μόνο το προοίμιο για την κατάρρευση της εξουσίας του Σι και του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τον Σι.
Μεταμοσχεύσεις οργάνων
Ειδικότερα, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφατα νεκρούς αξιωματούχους και ελίτ είχαν λάβει μεταμοσχεύσεις οργάνων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ορισμένοι μάλιστα πολλαπλές. Οι περισσότεροι από αυτούς απολάμβαναν ισόβια ιατρικά προνόμια.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση θανάτου ήταν ο Γκαο Ζανσιάνγκ, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογοτεχνίας, ο οποίος διαγνώστηκε με COVID πριν από τον θάνατό του στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Ο υφυπουργός είχε υποστηρίξει ότι σχεδόν κανένα από τα «μέρη» στο σώμα του δεν ήταν δικό του, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα όργανά του είχαν μεταμοσχευθεί.
Μια άλλη περίπτωση είναι ο στρατιωτικός συγγραφέας Σιάο Γιούν, ο οποίος προσβλήθηκε από COVID στα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και πέθανε σε ηλικία 48 ετών στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Σιάο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού πριν προσβληθεί από την COVID, σύμφωνα με μια έκθεση της 30ής Ιανουαρίου από το κινεζικό μέσο ενημέρωσης NetEase.
Ο Σιάο ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων που προπαγάνδιζαν υπέρ του ΚΚΚ.
Την ημέρα που ο Σιάο προσβλήθηκε από COVID, δημοσίευσε στο Weibo και στους 1,5 εκατομμύρια ακολούθους του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση, καθώς «με προστάτευε για τρία χρόνια».
Μια ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2022 στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων χρειάζονται μακροχρόνιους ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες για να καταστείλουν την απόρριψη των οργάνων, αλλά μειώνουν επίσης σημαντικά την ανοσία του οργανισμού σε ιούς, βακτήρια και άλλα παθογόνα.
«Μία από τις αιτίες για την επιμονή του ΚΚΚ στην πολιτική μηδενικής ανοχής COVID με οποιοδήποτε κόστος είναι η προστασία αυτών των ληπτών οργάνων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση», δήλωσε ο Δρ Σιαοχού Λιν, ιολόγος με έδρα τις ΗΠΑ, στο Elite Forum, ένα πρόγραμμα στο αδελφό μέσο ενημέρωσης NTD της Epoch Times. Πρόσθεσε ότι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στη μόλυνση και τόσο η COVID-19 όσο και το ίδιο το εμβόλιο είναι τύποι ιών.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα ανθρώπινων οργάνων στον κόσμο και το ΚΚΚ έχει εδώ και καιρό εκτεθεί ως διοργανωτής εγκλημάτων συλλογής οργάνων σε κρατικό επίπεδο από κρατούμενους, ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και Ουιγούρους.
Συγκάλυψη του αριθμού των νεκρών
Με βάση τις επίσημες αποκαλύψεις για τον αριθμό των κρεματόριων στη χώρα, τον αριθμό των θανάτων τα προηγούμενα χρόνια και τον τρέχοντα φόρτο εργασίας των ορατών κρεματόριων, η κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times υπολόγισε στις 19 Ιανουαρίου ότι η επιδημία σκότωσε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τον πρώτο μήνα της ξαφνικής χαλάρωσης των περιορισμών της COVID από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Οι πολίτες της Κίνας αντιμετωπίζουν αυτό που θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο γεγονός μαζικού θανάτου στη χώρα τους μετά το Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Μπεν Λόουσεν, ειδικός σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας της Κίνας και σύμβουλος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο The Diplomat στις 5 Ιανουαρίου.
Το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός, ένα πολιτικό κίνημα που ξεκίνησε άμεσα από τον Μάο κατά την περίοδο 1958-1961, οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων σε λιμό.
«Σε έναν δυσοίωνο παραλληλισμό, η κυβέρνηση του Σι σήμερα έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από την παροχή στατιστικών στοιχείων για την COVID-19», δήλωσε ο Λόουσεν.
Οικονομία κοντά στην κατάρρευση
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι σκληρές προσεγγίσεις του ΚΚΚ για τη πολιτική μηδενικής ανοχής COVID έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της Κίνας και έχουν κλονίσει τα θεμέλια της εξουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η οικονομική ύφεση δεν έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, «είναι ένα θέμα για το τέλος της κινεζικής κομμουνιστικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Σι Σαν, μιλώντας μεταφορικά ότι η οικονομία υπό το αυταρχικό σύστημα του ΚΚΚ είναι σαν ένα αεροπλάνο, «μόλις χάσει ταχύτητα, θα καταρρεύσει».
Το 2022, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας διολίσθησε στο 3%, πολύ κάτω από τον στόχο της για ανάπτυξη 5,5%, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία. Αλλά με τη συνεχή παραποίηση των δεδομένων από το ΚΚΚ, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δήλωσε ο Σι Σαν.
Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση των τοπικών κυβερνήσεων έχει επιδεινωθεί από τον παρατεταμένο αποκλεισμό και τις εξετάσεις νουκλεϊκών οξέων για όλο το προσωπικό. Αλλά η κεντρική κυβέρνηση δεν θα παράσχει καμία διάσωση για τα τοπικά χρέη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Λιού Κούν.
Η κρίση ζωής και διαβίωσης που προέκυψε από τους ακραίους περιορισμούς της μηδενικής ανοχής COVID έχει επίσης πυροδοτήσει ένα κύμα αντίστασης των πολιτών, όπως το κίνημα του Λευκού Χαρτιού και η Επανάσταση των Πυροτεχνημάτων, με συνθήματα διαμαρτυρίας που απευθύνονται στο καθεστώς του ΚΚΚ, όπως «ρίξτε το ΚΚΚ, ρίξτε τον Σι Τζινπίνγκ».
Κρίση εσωτερικών συγκρούσεων
Η εκστρατεία του Σι κατά της διαφθοράς που προσανατολίζεται προς τους διαφωνούντες με το κόμμα, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα συγκεντρωτική εξουσία μετά το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη γραφειοκρατία του ΚΚΚ.
Σε ένα Φόρουμ στις 29 Ιανουαρίου, ο σχολιαστής Τσιν Πενγκ δήλωσε ότι ο Σι έχει χάσει το κύρος του μέσα στο κόμμα μετά τις αποτυχίες του στην πρόληψη επιδημιών και σε οικονομικά και διπλωματικά ζητήματα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για έναν δικτάτορα του ΚΚΚ.
«Αλλά από την άλλη πλευρά, ο Σι δεν είναι πρόθυμος να χάσει [την εξουσία], οπότε αυτή η εσωτερική πάλη θα ενταθεί και δεν θα τελειώσει μέχρι τον θάνατο», δήλωσε ο Τσιν.
Ορισμένα σημάδια έδειξαν ότι ο Σι προσπαθεί ενεργά να ξεκινήσει μια νέα εκκαθάριση στο κόμμα. Σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την Πειθαρχική Επιθεώρηση (ΚΕΠΕ) στις 9 Ιανουαρίου, ο Σι είπε ότι η νέα ΚΕΠΕ θα πρέπει να «προωθήσει την αυστηρή διακυβέρνηση του κόμματος ανά πάσα στιγμή». Η ίδια ιδέα τονίστηκε σε ένα άρθρο της 31ης Ιανουαρίου στο περιοδικό Qiushi του ΚΚΚ, το οποίο ανέφερε ότι αυτή η διακυβέρνηση έχει σημασία για τη σταθερότητα της εξουσίας του ΚΚΚ και την τύχη του καθεστώτος του.
Ο Λι Σι, γραμματέας του ΚΕΠΕ, δήλωσε σε συνάντηση στις 3 Φεβρουαρίου ότι «πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά την πολιτική θέση του Σι». Από τότε που ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012, το ΚΕΠΕ έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τον ίδιο για να καθαρίσει το κόμμα από τους πολιτικούς του εχθρούς.
Σύμφωνα με τον Σι Σαν, ο Σι έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση στις εσωτερικές υποθέσεις και τη διπλωματία και οι πολιτικοί του εχθροί δεν θα διστάσουν να του επιτεθούν στις ευάλωτες στιγμές του.
«Ο Σι δεν έχει τρόπο να επιστρέψει στην εσωτερική μάχη του κόμματος, αν κάνει ένα βήμα πισω, θα πεθάνει χωρίς τόπο ταφής”, δήλωσε ο Σι.
Ο τηλεοπτικός παραγωγός Λι Τζουν δήλωσε στην εκπομπή Elite Forum στις 28 Ιανουαρίου ότι «ο Σι θα λογοδοτήσει σίγουρα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα βρουν αδιάσειστα στοιχεία για να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από το αξίωμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου