Προ των πυλών είναι οι εκλογές 2023 και οι πολιτικές δυνάμεις «ακονίζουν τα ξίφη» τους για την προσφυγή στις κάλπες ακόμη και αν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της εκλογικής «μάχης». Με αυτό στο μυαλό πολλοί πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το όποιο κενό υπάρχει στην πολιτική αντιπροσώπευση με αποτέλεσμα να «ξεφυτρώνουν» αρκετοί νέοι συνδυασμοί με άτομα που πολλές φορές προξενούν έκπληξη.
Κάτι που συμβαίνει και τώρα καθώς την απουσία του κόμματος Κασιδιάρη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν άνθρωποι που τους αντιπροσωπεύει ο δεξιός χώρος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, γνωστά πρόσωπα στον πολιτικό χώρο, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο γνωστός επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και άλλοι, εμπλέκονται σε σενάριο συνασπισμού, χωρίς ωστόσο οι αποφάσεις να είναι οριστικές.
Σε αυτή τη φάση γίνονται ζυμώσεις, συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχει κοινός τόπος και δεν αποκλείεται, πολύ σύντομα, να υπάρξουν οριστικές εξελίξεις. Στην ουσία θα πρόκειται για ένα κοινό «πατριωτικό μέτωπο», όπως αναφέρουν πηγές που κινούνται στην δεξιά. Ποιοι εμπλέκονται ως τώρα στο σενάριο:
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είναι αδιαμφισβήτητα το πιο γνωστό όνομα που ακούγεται πως θα συμμετάσχει στον νέο πολιτικό φορέα που «μαγειρεύεται» καθώς υπήρξε κορυφαίο στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία, ενώ διετέλεσε μέχρι και υπουργός Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η παρουσία του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αναλυτικά, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εκλεγόταν συνεχώς, από τον Απρίλιο του 2000 έως και τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών. Την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Κώστα Καραμανλή.
Διετέλεσε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, τον Μάρτιο του 2004), ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε στη συνέχεια γενικός εισηγητής της κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Επίσης, έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (Σεπτέμβριος 2007), εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (Νοέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2011) και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ (Ιανουάριος 2011 – Ιούνιος 2012).
Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις 25 Ιουνίου 2013 έγινε υπουργός Πολιτισμού, όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Ιουνίου 2014. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 απέτυχε να εκλεγεί, ωστόσο, στις 6 Μαΐου 2019 ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία παραιτήθηκε από βουλευτής.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διεργασίες στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα δεν είναι κάτι καινούριο για τον κ. Παναγιωτόπουλο καθώς τον Μάιο του 2022 είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της κίνησης «Γαλάζιοι» όπου, πέραν του Πάνου Παναγιωτόπουλου, συμμετείχαν τα άλλα πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά Σάββας Τσιτουρίδης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Θανάσης Σκορδάς και Νίκος Νικολόπουλος, καθώς και ο πρώην Σύμβουλος Στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος.
Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Ο γνωστός δημοσιογράφος αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική το 2019 ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών για τις βουλευτικές εκλογές εκείνου του έτους, στις οποίες και εξελέγη συγκεντρώνοντας 24.733 ψήφους. Οι δηλώσεις του στάθηκαν αιτία για τη διαγραφή του στις 5 Οκτωβρίου 2021 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ κατηγορήθηκε για αντικομμουνιστικό και ακροδεξιό λόγο στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με αφορμή την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Στις 5 Απριλίου 2022, ο Μπογδάνος ανακοίνωσε την ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία». Στην εκδήλωση παρέστησαν και αλλά πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της δεξιάς, ενώ παρευρέθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί της «Δημιουργίας ξανά» και της «Νέας Δεξιάς» (Θάνος Τζήμερος, Φαήλος Κρανιδιώτης) με τους οποίους ο Μπογδάνος μετά από νύξεις, προχώρησε στη δημιουργία πολιτικού φορέα, στον οποίο ανέλαβε αντιπρόεδρος. Η πολιτική συνεργασία στο πλαίσιο της «Εθνικής Δημιουργίας» τερματίστηκε στις 10 Αυγούστου 2022, όταν ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, τον διέγραψαν.
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος όμως δεν το έβαλε κάτω και στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοίνωσε την ίδρυση της «Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής» (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.) του οποίου και ηγείται. Αντιπρόεδρος είναι η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου. Ιδεολογικά το κόμμα ανήκει στον χώρο της δεξιάς και αυτοπροσδιορίζεται ως συντηρητικό και φιλελεύθερο. Το σύνθημα του κόμματος είναι «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια και Οικονομική Ελευθερία». Η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α, σύμφωνα με το καταστατικό της, προσδιορίζεται ως ένα δεξιό, συντηρητικό, αστικό και οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα, ενώ στις αναφορές αρκετών Μέσων Ενημέρωσης πως πρόκειται για ένα καθαρά ακροδεξιό κόμμα, ο Κ. Μπογδάνος απαντά ότι «η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. δεν ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή».
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κάνει δεύτερες σκέψεις αυτή την περίοδο και εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να έχει λάβει ακόμη κάποια οριστική απόφαση.
Νίκος Νικολόπουλος
Αλλος ένας βετεράνος στην πολιτική, ο Νίκος Νικολόπουλος εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής τον Νοέμβριο του 1989 με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που έπραξε ξανά το 1990. Τον ίδιο χρόνο έθεσε υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο στην Πάτρα, επικεφαλής της παράταξης «Μέλλον της Πάτρας», στις εκλογές όμως που ακολούθησαν ηττήθηκε συγκεντρώνοντας το 37,11% των ψήφων. Στις εθνικές εκλογές του 1993, 1996, 2000 και 2004 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, απέτυχε όμως να εκλεγεί το 2007. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας συγκεντρώνοντας 21.705 σταυρούς, ενώ στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και Ιουνίου 2012 επανεξελέγη και τις δύο φορές βουλευτής Αχαΐας.
Την περίοδο 1990-1993 διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει χρηματίσει τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004-2007), τακτικό μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δομημένων Ομόλογων, αναπληρωτής γραμματέας της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεσογείου και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ορθοδοξίας και Θρησκευμάτων της Βουλής των Ελλήνων.
Ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, που ορκίστηκε στις 21 Ιουνίου 2012. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου 2012, ο Νίκος Νικολόπουλος παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδος με τους εταίρους της. Απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στις 12 Ιουλίου και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις 3 Αυγούστου 2012 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 23 Μαΐου 2013 ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος. Το 2014 εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη για ακόμη μία φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο Νίκος Νικολόπουλος επιλέχθηκε για να γίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας. Η διαφοροποίησή του με την κομματική γραμμή στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», και ένα μήνα μετά η καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., χωρίς όμως να παραδώσει την έδρα του.
Τον Μάιο του 2022, ανακοινώθηκε η δημιουργία της κίνησης «Γαλάζιοι», με στόχο την κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές ως κόμμα και την απόσπαση «κεντροδεξιών» ψήφων, ενώ είχε προηγηθεί η «Κίνηση των 13», όπου συμμετείχαν οι Νικολόπουλος, Καραχάλιος, Τσιτουρίδης, Αργύρης Ντινόπουλος και Δημήτρης Καζάκης. Σε δήλωση του έχει αναφέρει ότι οι Γαλάζιοι θα δεχτούν συγκυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός.
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Στα 85 του χρόνια ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου μετά την πολύχρονη επιχειρηματική του σταδιοδρομία ασχολείται πλέον και με την πολιτική, έχοντας ιδρύσει από το 2021 το πολιτικό κόμμα «Πατριωτική Ένωση» σκοπός του οποίου είναι, όπως αναφέρει, η ένωση όλων των πατριωτικών δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Στο ευρύ κοινό πάντως είναι πιο γνωστός από την κατασκευαστική εταιρεία που είχε ονόματι «Μηχανική», η οποία και κατέρρευσε το 2010 αφήνοντας στους πιστωτές της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη και παράλληλα της αφαιρέθηκε το πτυχίο ανάληψης έργων οδηγώντας την εκτός αγοράς.
Μάλιστα, ο κ. Εμφιετζόγλου, μόλις ανακοίνωσε την ίδρυση του πολιτικού του κινήματος, το 2021 ξεκίνησε αμέσως τον προεκλογικό του αγώνα κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου παλαιότερα δραστηριοποιούνταν κατασκευαστικά αναλαμβάνοντας έργα της ΔΕΗ στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα. Εκεί όπου δηλαδή βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες που τώρα με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης θεωρεί ότι θα βρει αγανακτισμένους πολίτες που θα στηρίξουν τα πολιτικά του σχέδια.
Νίκος Καραχάλιος
Ο Νίκος Καραχάλιος από το 1997 έως το 2009 διετέλεσε Σύμβουλος Στρατηγικής του πρώην Πρωθυπουργού και Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, καθώς και των μετέπειτα Προέδρων Αντώνη Σαμάρα (2010-2015) και Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2015). Έχει υπάρξει Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας Κ.Π.Ε.Ε. (2000-2004), Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ (2004-2009), αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού ΣΦΠ (2010-2011) και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ το 2012 και Πρόεδρος του ανεξάρτητου think tank Forum2020.gr (2009 έως σήμερα). Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κίνηση «Γαλάζιοι» με στόχο την κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές ως κόμμα και την απόσπαση «κεντροδεξιών» ψήφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου