Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Explainer: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα «ιπτάμενα αντικείμενα» σε ΗΠΑ και Καναδά

 Οι τέσσερις πρόσφατες καταρρίψεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής και εντείνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα

Η κατάρριψη ενός τεράστιου κινεζικού μπαλονιού στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ,

ακολουθούμενη από την κατάρριψη δύο μικρότερων ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά –και ενός άλλου πάνω από το Μίσιγκαν την Κυριακή– έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής και εντείνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα.

Εδώ είναι όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Guardian:

Ποια ήταν τα τέσσερα αντικείμενα;

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ένα γιγάντιο κινεζικό αερόστατο –το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν αερόστατο επιτήρησης– έλαμπε για μέρες στους ουρανούς των ΗΠΑ προτού καταρριφθεί στις 4 Φεβρουαρίου από ένα μαχητικό F-22 στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Η Κίνα επέμεινε ότι το μπαλόνι διεξήγε μετεωρολογικές έρευνες.

Το Πεντάγωνο είπε ότι έφερε καλάθι στο μέγεθος τριών λεωφορείων και ζύγιζε περισσότερο από έναν τόνο, ότι ήταν εξοπλισμένο με πολλαπλές κεραίες και είχε ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα ώστε να τροφοδοτούν αρκετούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα άλλο αντικείμενο στα ανοιχτά της βόρειας Αλάσκας, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι ήταν «εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ πάνω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα». Δεν είχε κανένα σύστημα πρόωσης ή ελέγχου, είπαν αξιωματούχοι.

Το Σάββατο, ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22, ενεργώντας κατόπιν εντολών των ΗΠΑ και του Καναδά, κατέρριψε ένα «αερομεταφερόμενο αντικείμενο σε μεγάλο ύψος» πάνω από την κεντρική επικράτεια του Καναδά, περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για τις πολιτικές πτήσεις. Ο Καναδάς το περιέγραψε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το αρχικό μπαλόνι. Η Καναδή υπουργός Αμυνας Ανίτα Αναντ δεν προέβη σε εικασίες για το αν προέρχεται από την Κίνα.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το δεύτερο και το τρίτο αντικείμενο περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να καταρρίψουν ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν «με τρομερή προσοχή», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το αντικείμενο περιγράφηκε ως μια οκταγωνική κατασκευή με σκοινιά να κρέμονται από αυτό και δεν θεωρήθηκε στρατιωτική απειλή. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία επειδή πετούσε περίπου στα 20.000 πόδια, είπε ο αξιωματούχος.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος ενημερώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά το περιστατικό στο Γιούκον, είπε την Κυριακή –πριν από το περιστατικό στη λίμνη Χιούρον– ότι τα δύο προηγούμενα αντικείμενα ήταν πιθανώς μπαλόνια, «αλλά πολύ μικρότερα από το πρώτο», ενώ αμφότερα πετούσαν περίπου στα 40.000 πόδια.

Μόνο το πρώτο αντικείμενο έχει αποδοθεί μέχρι στιγμής στο Πεκίνο.

Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ, αρμόδιος για την προστασία του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει πώς τα τρία τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες κατάφεραν να πετάξουν, προσθέτοντας ότι δεν τα αποκαλούσε μπαλόνια.

Τι έχει ανακτηθεί;

Στρατιωτικές ομάδες που εργάζονται από αεροπλάνα, σκάφη και μίνι υποβρύχια σαρώνουν τα αβαθή ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας για το πρώτο αντικείμενο. Οι στρατιωτικές εικόνες δείχνουν μέχρι στιγμής την ανάκτηση ενός μεγάλου τμήματος του μπαλονιού. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών αναλαμβάνει τη φύλαξη των συντριμμιών για ανάλυση.

Οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση του δεύτερου αντικειμένου συνεχίζονται στους θαλάσσιους πάγους κοντά στο Deadhorse της Αλάσκας. «Οι καιρικές συνθήκες της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του ψυχρού ανέμου, του χιονιού και του περιορισμένου φωτός της ημέρας, είναι καθοριστικοί παράγοντες», δήλωσε ο στρατός.

Ομάδες ανάκτησης που υποστηρίζονται από ένα καναδικό περιπολικό αεροσκάφος CP-140 αναζητούν συντρίμμια από το τρίτο αντικείμενο στο Γιούκον, είπε η Αναντ το Σάββατο.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι το FBI συνεργάζεται στενά με την καναδική αστυνομία.

Στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, εξοπλισμένο με εξειδικευμένο καταδυτικό εξοπλισμό σχεδιασμένο για τα εξαιρετικά κρύα νερά της λίμνης Χιούρον του Μίσιγκαν, αναμένεται να αναπτυχθεί γρήγορα για να αναζητήσει κομμάτια του κατεστραμμένου τέταρτου αντικειμένου.

Γιατί τόσο πολλά αντικείμενα τώρα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι τα αερόστατα ήταν μέρος ενός «στόλου» που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης κινεζικής προσπάθειας επιτήρησης που στοχεύει ξένες στρατιωτικές δυνατότητες ενόψει πιθανών οξέων εντάσεων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ και του Καναδά λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων δεδομένων και γενικά αποκλείουν ορισμένα εξ αυτών για να επικεντρωθούν στην απειλή των εισερχόμενων πυραύλων και όχι σε αντικείμενα που κινούνται αργά, όπως τα μπαλόνια.

«Τώρα, φυσικά, τα ψάχνουμε όλα. Οπότε νομίζω ότι μάλλον βρίσκουμε περισσότερα πράγματα», είπε στο NBC ο Τζιμ Χιμς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Πεντάγωνο σημείωσε ότι εξετάζει πιο προσεκτικά τα ραντάρ από την ανακάλυψη του μπαλονιού και μετά.

Αξιωματούχοι είπαν, δε, ότι τρία αερόστατα είναι πλέον γνωστό ότι πέταξαν για λίγο πάνω από αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ –και δεν είχαν εντοπιστεί τότε– και ένα νωρίτερα κατά τη θητεία Μπάιντεν.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλαν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, με σκοπό να σταθεροποιήσουν τις σοβαρά τεταμένες σχέσεις, ενώ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε έξι κινεζικές οντότητες που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν προγράμματα στρατιωτικών κατασκοπευτικών μπαλονιών.

Το Πεκίνο κατήγγειλε την κατάρριψη του πρώτου αερόστατου, λέγοντας ότι «παραβιάζει σοβαρά τη διεθνή πρακτική». Διατήρησε το δικαίωμα «να χρησιμοποιεί τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων».

Για τις τελευταίες καταρρίψεις δεν υπήρξε αντίδραση από την κινεζική πλευρά.


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις