Μανώλης Κωστίδης
ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Η Αντιόχεια που ξέρατε δεν υπάρχει».
Αυτή η σοκαριστική ομολογία κατοίκων της περιοχής, ίσως περιγράφει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί. Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου και στα περισσότερα κατεστραμμένα κτίρια οι διασώσεις γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.Από την ώρα της έναρξης του ταξιδιού μας από τα Αδανα στην Αντιόχεια αντιληφθήκαμε πως η κατάσταση στην περιοχή ήταν χειρότερη από όσα είχαμε ακούσει και όσα είχαμε φανταστεί. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δύο πόλεις σε τρία σημεία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Δεκάδες φορτηγά μετέφεραν εκσκαφείς, όπως και πολλά ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους προσπαθούσαν να προσπεράσουν τα οχήματα στους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη συγκεκριμένη πόλη φαίνεται πως έχει κάποια καθυστέρηση, όμως –δεδομένων των συνθηκών– είναι δύσκολο να επιρρίψει κάποιος ευθύνες, καθώς οι σεισμοί έντασης 7,8 και 7,6 Ρίχτερ έπληξαν 10 πόλεις με πληθυσμό 12,5 εκατομμυρίων.
Στο κέντρο της πόλης της Αντιόχειας τουλάχιστον 50% των κτιρίων έχουν καταρρεύσει και τα υπόλοιπα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης και όταν λέγαμε πως είμαστε δημοσιογράφοι, οι κάτοικοι μας εκλιπαρούσαν να ενημερώσουμε τις Αρχές πως κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους υπάρχουν συγγενείς τους, φίλοι τους. Αλλοι μας έλεγαν να τους βοηθήσουμε να βρουν τρόφιμα. Στα περίχωρα της πόλης οι άνθρωποι άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν και περίμεναν τις κρατικές αρχές να τους βοηθήσουν.
Σε κάποιους δρόμους της πόλης είδαμε οχήματα του στρατού, όπως και στρατιωτικά ελικόπτερα, αλλά και συσσίτια που μοίραζαν φρούτα, κουβέρτες και συσκευασμένα τρόφιμα, ωστόσο σε πολλές περιοχές μέχρι αργά το βράδυ, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, δεν είχε έρθει κάποιος να τους βοηθήσει ή να μάθει τις ανάγκες τους.
Η ομάδα της ΕΜΑΚ που έφθασε στην περιοχή κατάφερε να διασώσει 4 άτομα, έναν 50χρονο άνδρα, ένα 11χρονο κοριτσάκι, ένα 7χρονο κοριτσάκι και έναν 15χρονο. Οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ συνεχίζονται, με τους κατοίκους της περιοχής να τους παρακαλούν και να τους τραβούν από τα χέρια για να πάνε στα σπίτια τους που έχουν γίνει συντρίμμια. Οσες ώρες βρεθήκαμε μαζί τους, διαπιστώσαμε πως, δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχει οργανωμένος συντονισμός με τις τουρκικές αρχές πολιτικής προστασίας για τις προτεραιότητες της διάσωσης, οι άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούν οι ίδιοι να αποφασίσουν και να δώσουν προτεραιότητα για το ποιον θα βγάλουν μέσα από τα συντρίμμια. Αργά το βράδυ στη διάσωση της 11χρονης δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο και ο υπογράφων σχεδόν με το ζόρι σταμάτησε ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο που περνούσε τυχαία από τον δρόμο. Στις προηγούμενες διασώσεις της ΕΜΑΚ ένα ασθενοφόρο πάντα περίμενε σε κατάσταση επιφυλακής, όπως υπήρχε και ένα τεθωρακισμένο όχημα της στρατοχωροφυλακής. Αργά το βράδυ αποχώρησε.
Πάντως πρέπει να τονίσουμε πως με τόσους νεκρούς και τραυματίες, ίσως είναι δύσκολο να περιμένει κάποιος πως παντού θα υπάρχουν ομάδες διάσωσης ή κρατικής μέριμνας. Ισως σε άλλες πόλεις της Τουρκίας η οργάνωση να είναι καλύτερη. Η Αντιόχεια, η σημαντική για τον χριστιανισμό αυτή πόλη, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τεράστια κρατική αρωγή για να καταφέρει να ορθοποδήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου