Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ντ.Μπακογιάννη: «Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων – Τάσσομαι κατά της επέκτασης στα 12 ν.μ.»! Τι δήλωσε η πρώην ΥΠΕΞ και αδελφή του πρωθυπουργού


 Η πρώην ΥΠΕΞ, βουλευτής της ΝΔ και αδελφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή Αντιθέσεις στο ΚΡΗΤΗ TV είπε πως για την ίδια δεν είναι… «ταμπού» η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο ενώ τάχθηκε κατά της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή της Κρήτης, «αυτή την στιγμή».

Μάλιστα σύμφωνα με την Ν. Μπακογιάννη η Ελλάδα δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα Δύσης-Ανατολής!

Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις «γέφυρες». Οι «γέφυρες» δεν εξυπηρετούν ποτέ τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα κάποιων άλλων.

«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που είναι σε πόλεμο είναι ένα παράδειγμα, συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη».

Στη συνέχεια τόνισε: «Η επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά μια τέτοια κίνηση γίνεται με ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Επί της ουσίας, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι μας δίδαξε ο Ελ. Βενιζέλος είναι ότι το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Οι συσχετισμοί, τα συμφέροντα. Να δημιουργήσεις συμμαχίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (μέσα σε ένα ορίζοντα πενταετίας), έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο,  συνέχιση των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών (σ.σ.: οι οποίες συζητούν ΜΟΝΟ τις τουρκικές απαιτήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων, ζητάει επιμόνως η Άγκυρα.

Αυτά είναι τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποκάλυψε χθες, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις