Η αποκάλυψη της λίστας των ονομάτων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό λίγο πριν τις εκλογές
Εφόδους στις εγκαταστάσεις των παρόχων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται θα ξεκινήσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχοντας ως αντικειμενικό σκοπό να ταυτοποιηθούν όλα τα πρόσωπα τα οποία παρακολουθούσε η υπό την εποπτεία του Κυρ. Μητσοτάκη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Oι έλεγχοι έχουν ανασταλεί για λίγες ημέρες λόγω ασθένειας του Προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου από κορωνοϊό, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς.
Η αποκάλυψη της λίστας των ονομάτων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό λίγο πριν τις εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων μέσω εισαγγελικής διάταξης είναι επίσημες και δεν μπορεί να τις αρνηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν αυτές αποκαλυφθούν.
Η διενέργεια των ελέγχων είχε αποφασιστεί σε συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής να τίθεται επικεφαλής του κλιμακίου που θα τους πραγματοποιήσει.
Στην ΑΔΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήματα από διάφορα πρόσωπα για τον έλεγχο των κινητών τους τηλεφώνων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι έξαλλος με υπουργούς που του είχαν υποσχεθεί ότι «ελέγχουν την κατάσταση», όπως έγραψε πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Μητσοτάκης φέρεται να απειλεί ότι θα «πάρει κεφάλια», γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση πανικού λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.
Η διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο της ΑΔΑΕ με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρό της, επίτιμο Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Χρ. Ράμμο είναι το κλειδί για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, δεδομένης της στάσης που κρατά μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη η οποία επί της ουσίας αρνείται να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους της δυσώδους υπόθεσης.
Το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ θα μεταβεί επιτόπου στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων Cosmote, OTE, Vodafone και Wind για «έλεγχο όλων των αρχείων τους σχετικά με άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών διαφόρων προσώπων», όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η αρχή που ορίζεται από το ίδιο το σύνταγμα.
Αλλωστε, ακόμη και οι κατάπτυστες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 και το 2022 (άρθρο 87 του ν. 4790/2021 και άρθρο 4 του ν. 5002/2022) οι οποίες απαγορεύουν με «πρόδηλη αντισυνταγματικότητα» τη χορήγηση πληροφοριών σε όσους ήρθη το απόρρητο των επικοινωνιών (παρά μόνο ενημέρωση μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης παρακολούθησης) δεν θέτουν περιορισμούς στην αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να ελέγξει τις κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες παρόχους για την τήρηση ή όχι των διαδικασιών απορρήτου.
Για να περιοριζόταν η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ θα απαιτούνταν σύμφωνα με νομικές πηγές η αναθεώρηση διατάξεων του συντάγματος.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ΑΔΑΕ έχει αποφασίσει την ικανοποίηση του αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να λάβει γνώση για τις διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου της τελευταίας τριετίας που αφορούν πρόσωπα αυξημένης ευθύνης, δηλαδή υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου κλιμάκιο της ΑΔΑΕ πραγματοποίησε έφοδο στην Cosmote. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ήταν παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ ως πρόσωπα επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια.
Η έφοδος της ΑΑΔΕ ωστόσο στην Cosmote δεν ήταν βελούδινη. Η νομική σύμβουλος της εταιρείας επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα και απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ώστε να μην την επιτρέψει.
Ο Ισ. Ντογιάκος εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνομη. Τότε από τα κλιμάκια της Α∆ΑΕ τού επισημάνθηκε ότι η στάση του μπορεί να ερμηνευτεί ως παράβαση καθήκοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου