Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Πρωτοφανείς σκηνές στο Κογκρέσο – Tο Kεφαλοκλείδωμα σε Bουλευτή που αποφάσισε να τηρήσει αποχή

 Εικόνες που θύμισαν House of Cards στη Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Έπειτα από τέσσερις ημέρες απόλυτου χάους και 15 ψηφοφορίες, με πρωτοφανείς εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος

της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού πρώτα χρειάστηκε να προβεί σε εκτεταμένες παραχωρήσεις προς την «αντάρτικη» ομάδα των σκληροπυρηνικών δεξιών του κόμματος.

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο, κατά τη 14η ψηφοφορία, όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή, προκαλώντας μια συμπλοκή με τον συνάδελφό του, επίσης Ρεπουμπλικανό, Μάικ Ρότζερς.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν ισχύουν οι κανόνες λειτουργίας του σώματος καθώς ακόμα δεν είχε υπάρξει εκλογή νέου προέδρου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σε real time και με ανοιχτά μικρόφωνα τις συναλλαγές που έγιναν προκειμένου ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών να βρεθεί στη θέση της Νάνσι Πελόζι.

Αυτό που, ωστόσο, δεν περίμεναν ποτέ να δουν ήταν το κεφαλοκλείδωμα που χρειάστηκε να γίνει στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή από την Αλαμπάμα, Μάικ Ρότζερς, προκειμένου να μην «βουτήξει από τον γιακά» τον συνάδελφό του από την Φλόριντα, Ματ Γκετζ, επειδή εκτίμησε ότι κάνει παζάρι σε βάρος του προκειμένου να επιτρέψει την εκλογή Μακάρθι.

Δείτε εικόνες και βίντεο

    

Βαθιά πόλωση

Η πύρρειος νίκη του Μακάρθι, η οποία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου εδώ και πάνω από 160 χρόνια, κατέδειξε όμως και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν, δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον συνεχάρη, καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών». «Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα», ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

«Είμαι χαρούμενος που τελείωσε», δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.

Πρόεδρος υπό… ομηρεία

Ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των «σκληροπυρηνικών», σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει νόμους για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε «σκληροπυρηνικούς» που αντιτέθηκαν στην ηγεσία του Μακάρθι.

Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλο «ψαλίδι» των δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ιδίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισ. δολάρια.

Την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατ΄επανάληψη κλείσει τμήματα της κυβέρνησης και έχουν σπρώξει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Τέλος, σε μια λεπτομέρεια με σημαντικό συμβολισμό, η πύρρειος νίκη του Μακάρθι σημειώθηκε την επομένη από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Μετά από 24 μήνες και με δεδομένα τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο, είναι εμφανές ότι το «αποτύπωμα» του Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, διατηρεί ισχυρό το διχαστικό του πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις