Ποιος να εξηγήσει καλύτερα τον ορισμό του τι είναι μια έξυπνη πόλη από το “στόμα των αλόγων”, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πριν το διαβάσετε, παρατηρήστε ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι μέλος του WEF.
Μια έξυπνη πόλη είναι βασικά ένα “Ψηφιακό Γκουλάγκ”. Θα σας εξηγήσουμε…
Όταν βλέπετε δημοσιεύσεις για το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IOT), τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain να αναφέρονται σε 1 πρόταση, μπορεί να μεταφραστεί ως επιτήρηση, κοινωνικές πιστωτικές βαθμολογίες και ψηφιακά νομίσματα, ανεξάρτητα από το πώς το ντύνουν. Βασικά μια φυλακή.
Αλλά πόσο καιρό υπάρχει η ιδέα των έξυπνων πόλεων; Στο σχεδιασμό, εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πραγματικότητα, η πρώτη αναφορά των έξυπνων πόλεων στον ιστότοπο του WEF μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο 2016 σε ένα άρθρο που ονομάζεται:
«4 τρόποι με τους οποίους οι έξυπνες πόλεις θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη»
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων, τα έξυπνα τηλέφωνα και οι αισθητήρες είναι βασικά για την επιτυχία τους. Στο άρθρο αναφέρουν επίσης ότι “υλικά και περιουσιακά στοιχεία” θα παρακολουθούνται. Ποια ή τι είναι αυτά τα “υλικά και περιουσιακά στοιχεία”; Εμείς (οι άνθρωποι) είμαστε τα “υλικά και περιουσιακά στοιχεία” που θα παρακολουθούνται…
Αυτό έχει προγραμματιστεί παγκοσμίως εδώ και αρκετό καιρό. Το 2016 το WEF δημοσίευσε μια λευκή βίβλο με τίτλο “Reforms to Accelerate the Development of India’s Smart Cities”
2 χρόνια αργότερα, το 2018, δημοσίευσαν την παρακάτω εικόνα από τον λογαριασμό τους στο Twitter. Παρατηρήστε τα drones, τις ηλεκτρικές μεταφορές, τους έξυπνους δρόμους, τις ανεμογεννήτριες στον τελευταίο όροφο. Καθοδηγείται από την Ατζέντα 2030, με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα να είναι βασικές.
Το 2020 το WEF και το G20 συνήψαν μια συμμαχία που ονομάζεται Global Smart Cities Alliance (GSCA). Το WEF λέει:
“Η Συμμαχία μας δημιουργεί έξυπνη διακυβέρνηση πόλεων”
Έδωσαν έναρξη στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας τη λέξη διακυβέρνηση. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν είναι “έλεγχος“.
https://www.weforum.org/impact/smart-cities-governance-alliance/
Το 2λεπτο βίντεο του WEF που εξηγεί το GSCA είναι αποκαλυπτικό. Η λέξη κλειδί που συνεχίζει να εμφανίζεται είναι τα δεδομένα. Πουλάνε την ιδέα ενώ “προστατεύουν τα δεδομένα σας“, ενώ στην πραγματικότητα είναι το εντελώς αντίθετο.
Με την παρακολούθηση των δεδομένων σας οπουδήποτε ταξιδεύετε, ό,τι κάνετε μπορεί να παρακολουθείται από το κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε επίσης να περιμένετε 5G παντού και αναγνώριση προσώπου ως στάνταρ στις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος.
Το 2021 το WEF δίνει ένα παράδειγμα προσαρμοσμένης έξυπνης πόλης στην Toyota της Ιαπωνίας. Όπως ήταν φυσικό, διέγραψαν τη σελίδα. Εδώ είναι από το Wayback Machine.
Το παρακάτω 2λεπτο βίντεο δίνει μια καλή εξήγηση.
https://www.weforum.org/videos/japan-is-building-a-futuristic-smart-city
Εδώ είναι ότι μπορείτε να περιμένετε. Αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και ρομπότ. 3 τύποι δρόμων: ένας για πεζούς, ένας για ποδήλατα και σκούτερ και ένας για αυτο-οδηγούμενα αυτοματοποιημένα οχήματα. Τα λεωφορεία θα παραδίδουν αγαθά και τα ρομπότ θα είναι παντού. Τίποτα δυστοπικό σε αυτό…
Είναι ενδιαφέρον από τις 36 πόλεις που χρησιμοποιούνται ως πεδία δοκιμών για έξυπνες πόλεις, αυτή που έχει προκαλέσει τους περισσότερους κυματισμούς πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η Οξφόρδη (η οποία δεν είναι μία από τις 36)
Η ιδέα της έξυπνης πόλης έχει πλέον μεταμορφωθεί σε πόλεις 15 λεπτών. Τι είναι μια πόλη 15 λεπτών;
Κάθε πόλη θα χωριστεί σε τομείς. Μέσα σε 15 λεπτά με το ποδήλατο ή με τα πόδια θα υπάρχουν καταστήματα, μπαρ, γυμναστήρια, ιατρεία, σχολεία κλπ.
Δεν θα χρειαστεί, ούτε θα μπορείτε να φύγετε χωρίς άδεια.
Αυτό θα σημαίνει επίσης μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα, καθώς θα υπάρχουν λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.
Ακούγεται υπέροχο, έτσι δεν είναι; Ακούγεται επίσης ότι θα ήταν πολύ εύκολο να κλειδώσεις τους ανθρώπους μέσα. Τώρα που το έχουμε ξαναδείς Ας πάμε πίσω 2 χρόνια…
Σκεφτείτε το 2020/2021, όπου οι άνθρωποι πέρασαν τη ζωή τους σε απόσταση 1 έως 5 τετραγωνικών μιλίων από το σπίτι τους. Κοιτάζοντας πίσω και με ό,τι γνωρίζουμε τώρα, αυτό δεν είχε καμία σχέση με μια πανδημία ή τη δημόσια υγεία – ήταν ψυχολογική προετοιμασία για “πόλεις 15 λεπτών”.
Το συμβούλιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χωρίσει την Οξφόρδη σε κοινότητες 15 λεπτών ή 6 ζώνες. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, δεν μπορείτε να αφήσετε την πόλη σας 15 λεπτών με αυτοκίνητο περισσότερες από 100 φορές το χρόνο, διαφορετικά θα σας επιβληθεί πρόστιμο.
Οι κάμερες θα κινηματογραφούν πινακίδες κυκλοφορίας για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.
Είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τα lockdown, εκτός από το ότι αυτή τη φορά θα είναι “κλιματικά lockdown“. Αν παρακολουθήσατε τους “Αγώνες Πείνας”, τότε θα θυμάστε ότι παντού ήταν χωρισμένοι σε συνοικίες. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο.
Αναμφίβολα τα μέλη του συμβουλίου θα έχουν επιπλέον “πάσα”. Ταξιδέψτε τώρα όσο μπορείτε, γιατί θα είναι αποκλειστικά πολυτέλεια για τις ελίτ στο εγγύς μέλλον.
Ο ιδρυτής του όρου “έξυπνες πόλεις” αποκάλεσε ψεύτικες ειδήσεις τα “κλιματικά lockdowns”. Τότε είναι που ξέρεις ότι είναι αλήθεια…
Μας φέρνουν τα “Hunger Games” και μας λένε ότι είναι καλό για εμάς! Η Οξφόρδη δεν είναι η μόνη “πόλη των 15 λεπτών”, αλλά είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με προγραμματισμένη εθνική και διεθνή ανάπτυξη. Το Canterbury βρίσκεται επίσης στη λίστα επιτυχιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Πανεπιστήμιο Maynooth (NUI) στην Ιρλανδία είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις ιρλανδικές έξυπνες πόλεις. Συνεργάζονται χέρι-χέρι με το All Ireland Smart Cities Forum.
Δεν είναι αστείο πώς το λογότυπό τους μοιάζει σε σχήμα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
https://smartcitiesireland.org
Το Πανεπιστήμιο Maynooth (NUI) διοργάνωσε ένα συνέδριο το 2016 με ένα εργαστήριο με τίτλο “Δημιουργία Έξυπνων Πόλεων”. Μία από τις διαφάνειες ονομαζόταν επιτήρηση της “έξυπνης πόλης”:
Το 2017 ο Jamie Cudden, Διευθυντής Προγράμματος Έξυπνης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου έδωσε μια ομιλία για 20+ περιπτώσεις χρήσης έξυπνων πόλεων σε 15 λεπτά (ειρωνικός τίτλος). Η πρώτη διαφάνεια αφορούσε και πάλι τα δεδομένα. Εδώ είναι μερικές μόνο από τις 20 χρήσεις και τα σχόλια που έκανε κατά την παρουσίασή τους.
- Πληροφορίες επιβατών σε πραγματικό χρόνο, όπου λέει “άνοιγμα αυτών των πληροφοριών σε φορείς όπως η Google και η τεχνητή νοημοσύνη”
- Έξυπνοι κάδοι: “μπορείτε να βάλετε αισθητήρες στους κάδους για να μετρήσετε τον αριθμό των ανθρώπων στην περιοχή, μπορείτε επίσης να βάλετε σημεία πρόσβασης wifi στον κάδο”
- Έξυπνος Οδικός Φωτισμός: “τι μπορείτε να κάνετε με αυτά όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, τις επικοινωνίες, τους αισθητήρες, τις κάμερες, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες”
- Έξυπνα Στάδια: “χρησιμοποιώντας ένα στάδιο ως μικρόκοσμο για μια έξυπνη πόλη” (θα επανέλθω σε αυτό αργότερα)
- Έξυπνα Πάρκινγκ: ”μπορούμε να βάλουμε έναν οπτικό αισθητήρα σε χώρους στάθμευσης και στα φώτα του δρόμου για να ανιχνεύσουμε πάνω και κάτω στο δρόμο, καθώς και να τα χρησιμοποιήσουμε για εκπομπές CO2” καθώς και “δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μετρητές κερμάτων”.
- Φόρτιση EV & Μοίρασμα αυτοκινήτου: “Τέλεια αν δεν θέλετε να έχετε αυτοκίνητο”
- Car Pooling & Αυτόνομα Οχήματα: “μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και μοιράζονται ταξίδια και πώς αυτό τροφοδοτεί το μέλλον των αυτόνομων οχημάτων”
- Το Bike Sharing “μεταμόρφωσε ολόκληρη την ιδέα της οικονομίας κοινής χρήσης στις πόλεις” και “στις κινεζικές πόλεις είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου μπορείτε να βάλετε ένα τσιπ GPS και μια έξυπνη κλειδαριά στο ποδήλατο”
Είδατε αρκετά; Εάν ζείτε σε μια πόλη, θα έχετε δει πολλά από αυτά να λειτουργούν ήδη. Ίσως πριν νόμιζες ότι ήταν όλες υπέροχες ιδέες. Αλλά μόλις αρχίσουμε να ενώνουμε τις κουκκίδες, όλα επιστρέφουν στα δεδομένα και την επιτήρηση.
Ο ίδιος Jamie Cudden ήταν ο συντονιστής μιας εκδήλωσης το 2022 με τίτλο “Sustainable Cities & Enabling Technologies”. Η κεντρική ομιλία δόθηκε από την Alice Charles που είναι επίσης στο WEF. Η Cristina Martinez, η άλλη ομιλήτρια είναι επίσης διαμορφώτρια του WEF Global.
Νωρίτερα ανέφερα τα Έξυπνα Στάδια. Το 2017 δόθηκε μια ομιλία για το πώς χρησιμοποιούνται ως το πεδίο δοκιμών για Έξυπνες πόλεις. Είχε τον τίτλο “Building Smart City Technology Into Smart Stadiums” σε συνεργασία με τις Intel & Microsoft (WEF).
Το Croke Park έχει χωρητικότητα 82.000. Είναι ένα πεδίο δοκιμής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το οποίο στη συνέχεια θα διατεθεί σε Έξυπνες πόλεις. Ένα από τα έργα που δοκιμάστηκαν ήταν η “συμπεριφορά του πλήθους”.
Οι αισθητήρες ήχου και οι κάμερες ανατροφοδοτούν παντού δεδομένα σχετικά με το πού “συγκεντρώνεται το πλήθος και γιατί συγκεντρώνεται“, καθώς και “εντοπίζουν αντικοινωνικές συμπεριφορές” (τα λόγια του είναι, όχι τα δικά μου).
Θα προστεθεί και η αναγνώριση προσώπου…
Ακούγεται πολύ μεγάλος… αδερφός και ενοχλητικός. Δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει κατάχρηση, έτσι;
Οι πόλεις παγκοσμίως ακολουθούν την ατζέντα που έχει σχεδιαστεί για αυτές και το Δουβλίνο δεν διαφέρει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους big mac and whys, που με οδήγησαν στο έργο City Edge με έδρα το Δυτικό Δουβλίνο. Το συμβούλιο του Δουβλίνου εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό.
Και πάλι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για στέγαση 75.000 ατόμων. Ωστόσο, πρόκειται πραγματικά για το μυθικό μηδενικό άνθρακα και τη βιωσιμότητα. Χωρίζεται επίσης σε 5 ζώνες (θυμηθείτε την Οξφόρδη).
Το διατυπώνουν ακόμη και στο όραμα του έργου τους, το οποίο βασίζεται στην αρχή των 15 λεπτών.
Δυστυχώς, η επόμενη γενιά ήδη διδάσκεται για τις έξυπνες πόλεις. Ο Jonathan Reichental συγγραφέας του “Smart Cities for Dummies”, έγραψε 2 βιβλία για παιδιά με τίτλο “Exploring Smart Cities” και “Exploring Cities Bedtime Rhymes”.
Ο λαμπρός Πάτρικ Γουντ το συνοψίζει καλύτερα όταν λέει:
Οι παραδοσιακοί πολεοδόμοι επιδιώκουν να χτίσουν λειτουργικές πόλεις που να λειτουργούν για τους ανθρώπους, ενώ οι “έξυπνοι” πολεοδόμοι χτίζουν λειτουργικές πόλεις με επίκεντρο τον έλεγχο των ανθρώπων.
https://truthtalk.uk/2022/technocracy-and-smart-cities/
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τον όρο “έξυπνη πόλη”, απλώς αντικαταστήστε τον με “δεδομένα, επιτήρηση και έλεγχος”.
Τα έξυπνα χωριά είναι στα σκαριά και θα ακολουθήσουν…
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο σε αυτά. Είναι απλώς άλλη μια αιχμή στον τροχό της Ατζέντας 2030, για την σοβαρότητα και πραγματικότητα της οποίας πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν οι άνθρωποι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου