Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Oι ατράνταχτες αποδείξεις που μαρτυρούν πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμoς έχει αρχίσει - Ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα είναι υπαρκτός και αυξανόμενος. Θα το σταματήσει κανείς πριν να είναι πολύ αργά;


 Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, που προειδοποιούν ότι, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να κλιμακωθεί σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια παραλλαγή σε αυτό το θέμα είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Οι περισσότεροι δείχνουν με το δάχτυλο τη Ρωσία ως εκείνη που θα εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα από απελπισία για μια αποτυχημένη εκστρατεία στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Η ρωσική εκστρατεία δεν αποτυγχάνει (είναι σε αναμονή για αρκετούς μήνες αναμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσει μια χειμερινή επίθεση), επισημαίνει σε ανάλυσή του ο James Rickards βραβευμένος συγγραφέας και κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής.

Εκείνες που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα πρώτες είναι οι ΗΠΑ για να σώσουν την τιμή τους και να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία όταν η Ουκρανία καταρρεύσει. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το πιστέψουν.

Η δυτική προπαγάνδα μεταφέρει μία εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο Putin είναι ο διάβολος που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο. Όμως η αλήθεια είναι άλλη.

Εξάλλου οι ΗΠΑ είναι εκείνες που διεξήγαγαν τον μοναδικό πυρηνικό πόλεμο στην ιστορία από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου 1945 και είχε επιτυχή έκβαση.

Όμως τώρα ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά και εάν άρχιζε θα ισοδυναμούσε με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε

Η αλήθεια πάντως είναι ότι, δεν κατευθυνόμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αφού ήδη αυτός είναι σε εξέλιξη.
Το ζήτημα του πότε αρχίζουν και τελειώνουν οι πόλεμοι γενικά και πότε οι παγκόσμιοι πόλεμοι ειδικότερα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο πιστεύουν πολλοί.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα:

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Πότε ξεκινά επίσημα ένας πόλεμος; Είναι περίπλοκο Πότε ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος;
Υπήρχαν πολλοί πρόδρομοι, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του Αγαδίρ στο Μαρόκο (1911), του Ιταλοτουρκικού πολέμου (1911–12) και των Βαλκανικών Πολέμων (1912–1913).
Σαφώς, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε φάση αντίστροφης μέτρησης ήδη από το 1911.

Πιο συγκεκριμένα, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand στις 28 Ιουνίου 1914;

ferd_1.jpg

Με την κήρυξη του πολέμου της Αυστροουγγαρίας στη Σερβία στις 28 Ιουλίου 1914; Με την κήρυξη πολέμου της Γερμανίας στη Ρωσία την 1η Αυγούστου 1914;

Το γεγονός είναι ότι η αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (που τότε ονομαζόταν ο Μεγάλος Πόλεμος) ήταν μια σειρά από λάθη.

Υπήρχαν πολλά άλλα λάθη εκτός από αυτά που μόλις αναφέρθηκαν. Φυσικά, οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο στις 6 Απριλίου 1917.

a_2.jpg

Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι επίσης συγκεχυμένο. Η 11η Νοεμβρίου 1918 παρουσιάζεται ως ημέρα λήξης του πολέμου αλλά δεν είναι πολύ σωστό. Τότε ήταν η μέρα που υπογράφηκε ανακωχή και σταμάτησαν οι εχθροπραξίες.

a1.jpg

Αλλά η ανακωχή είναι κατάπαυση του πυρός, όχι συνθήκη ειρήνης. Η πραγματική Συνθήκη των Βερσαλλιών που τερμάτισε τον πόλεμο υπεγράφη στις 28 Ιουνίου 1919.

a2_1.jpg

Ο Πόλεμος της Κορέας

Ο πόλεμος της Κορέας σταμάτησε με μια ανακωχή που υπεγράφη στις 27 Ιουλίου 1953, αλλά τεχνικά δεν έχει ακόμη τελειώσει αφού δεν υπήρξε ποτέ συνθήκη ειρήνης.

korea_2.jpg

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση (και η πιο σχετική με τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πότε πραγματικά ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί τον χρονολογούν αντανακλαστικά από τις 7 Δεκεμβρίου 1941, όταν η Ιαπωνία επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ.

Αυτή είναι η σωστή ημερομηνία για την είσοδο στις ΗΠΑ, αλλά φυσικά ο πόλεμος ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939, όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.

poland_1.jpg

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 1939. Ωστόσο, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε πραγματικά πολύ νωρίτερα.

kursk_1.jpg

Η Ιαπωνία εισέβαλε στη Μαντζουρία στις 18 Σεπτεμβρίου 1931
. Ίδρυσαν εκεί ένα καθεστώς μαριονέτα που ονομαζόταν Manchukuo με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Puyi (τον διαβόητο «Τελευταίο Αυτοκράτορα» της Κίνας και απόγονο της Δυναστείας Qing).

Ακολούθησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Κίνα από την Ιαπωνία το 1937 και οι φρικαλεότητες στη Ναντζίνγκ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους

Φυσικά, το ευρωπαϊκό και το θέατρο του Ειρηνικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν διαφορετικά και χωρίστηκαν γεωγραφικά, αλλά είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε στην Κίνα το 1931 ή το αργότερο το 1937.

japan_1.jpg

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοήσουμε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936–1939) κατά τον οποίο η Γερμανία βομβάρδισε τη Γκουέρνικα, η Ρωσία χρηματοδότησε το Λαϊκό Μέτωπο και πολλοί ξένοι κυρίως αριστερών πεποιθήσεων σχημάτισαν τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκολν.

Το θέαμα των ΗΠΑ και της Ρωσίας να πολεμούν τη Γερμανία σε ισπανικό έδαφος ήταν μια προεπισκόπηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισροή ξένων μαχητών στον πόλεμο στην Ουκρανία προσφέρει έναν σύγχρονο παραλληλισμό.

Η υπόθεση για την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Έτσι, η περίπτωση για ασαφείς αρχές και τέλος πολέμων είναι ξεκάθαρη. Ποια είναι η περίπτωση να πούμε ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει με βάση την κατάσταση στην Ουκρανία;

Το πρώτο σημείο είναι ο αριθμός των κρατών που εμπλέκονται άμεσα. Είναι λάθος να λέμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την Ουκρανία παρασκηνιακά. Αυτές οι χώρες εμπλέκονται άμεσα στην παροχή όπλων, πληροφοριών, χρημάτων, πυρομαχικών και με στρατιωτικούς στο έδαφος.

Τα πολωνικά στρατεύματα επιχειρούν ως μισθοφόροι με ουκρανικές στολές και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Ειδικοί στρατιωτικοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται εντός της Ουκρανίας παρέχοντας πληροφορίες, εκπαίδευση όπλων και βοήθεια με την επιμελητεία.

(Αυτοί οι ειδικοί χειριστές προσλαμβάνονται συχνά από τη CIA και την MI6 για να συγκαλύψουν τις σχέσεις τους με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.)

ukr_1.png

  • Η Πολωνία και η Λιθουανία προμηθεύουν με εξελιγμένα άρματα μάχης Leopard την Ουκρανία.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία το πιο εξελιγμένο άρμα μάχης που διαθέτουν το Challenger II, επίσης.
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν οχήματα μάχης Bradley και τεθωρακισμένα Stryker.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης HIMARS και Patriot.

b1.jpg

Η Δύση παρέχει στην Ουκρανία πυρομαχικά, χρήματα, drones, δορυφορική απεικόνιση και συνεργασία.

Η Ρωσία δεν στάθηκε αδυσώπητη όσον αφορά τη στρατολόγηση συμμάχων και μισθοφόρων. Η ομάδα Wagner, ένας ιδιόκτητος στρατός, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κοντά στο Soledar και το Bakhmut. Η Ρωσία παίρνει drones από την Τουρκία και το Ιράν. Φτάνουν μαχητές από τη Συρία. Η Κίνα παρέχει οικονομική υποστήριξη και προσφέρει τεχνολογία που βοηθά τη Ρωσία να κατασκευάσει τα όπλα της και να συνεχίσει τις πυραυλικές της επιθέσεις.

Η σκάλα της κλιμάκωσης

Φυσικές μάχες σημειώθηκαν στην Πολωνία (ένας λανθασμένος ουκρανικός πύραυλος), στη Λευκορωσία (επίσης λανθασμένος ουκρανικός πύραυλος), στη Ρωσία (επιθέσεις με drones σε αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα κοντά) και στη Γερμανία (δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream).

Υπήρξαν επίσης ναυμαχίες στη Μαύρη Θάλασσα. Φυσικά, ένας μακρύς κατάλογος χωρών παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία συμμετέχοντας σε χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι χώρες που εμπλέκονται τώρα άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία με όπλα, χρήματα, πληροφορίες, μισθοφόρους ή οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Συρία, το Ιράν, Τουρκία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Λευκορωσία και Μολδαβία.

Αυτές οι χώρες εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι παγκόσμιες. Αν δεν πρόκειται για παγκόσμιο πόλεμο, δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι.

b2.jpg

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι εδώ. Μπορεί να είναι στο στάδιο του 1937 και όχι σε εκείνο του 1941. Η μόνη μας ελπίδα είναι η κατάσταση να παραμείνει εκεί στο στάδιο του 1937 αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο.

Και είναι σημαντικό να τονιστεί και για τους επενδυτές και για όλους, πως ο πόλεμος αυτός δεν είναι κοντά στο τέλος του. Είναι ακόμη στην αρχή.

Είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθεί όσον αφορά στις πληγείσες χώρες, τις οικονομικές κυρώσεις και τον πόλεμο. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα είναι υπαρκτός και αυξανόμενος. Θα το σταματήσει κανείς πριν να είναι πολύ αργά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.