Νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του Συντάγματος, για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη».
«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση, ενώ ανοίγει “παράθυρο” προς το ΠΑΣΟΚ μετά από τις δεύτερες κάλπες.
Κασιδιάρης: Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης
Άμεση ήταν η απάντηση του Ηλία Κασιδιάρη στην εξαγγελία, Μητσοτάκη την οποία χαρακτηρίζει «Συνταγματική εκτροπή». Καμία αντισυνταγματική μεθόδευση δεν θα μένει αναπάντητη.
Συγκεκριμένα ο ιδρυτής του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ, έγραψε στο Twitter:
«Τρομοκρατημένος και πανικόβλητος ο υποκλοπέας Μητσοτάκης προαναγγέλλει την κατάλυση του Συντάγματος για να κόψει ψήφους από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες. Ό,τι και να κάνουν οι καταστροφείς της χώρας, θα επανεκλεγώ πανηγυρικά Βουλευτής και θα συντρίψω την διεφθαρμένη δικτατορία τους!»
Μεθοδεύσεις
Η μεθόδευση Μητσοτάκη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, πως αναζητούσε νομοθετική φόρμουλα για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασιδιάρη από τις εκλογές.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση εξέταζε τρόπους για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του στις εκλογές ενώ έγιναν διαβουλεύσεις κυβέρνησης
– συνταγματολόγων.
Η βέβαιη είσοδος των Ελλήνων στη Βουλή εξαφανίζουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ισχνή ελπίδα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Οι Έλληνες από την πλευρά τους προειδοποιούσαν ότι, μαζί με τη νομική τους ομάδα δεν θα αφήσουν την παραμικρή λεπτομέρεια αναπάντητη και ότι τα επαίσχυντα μέτρα που χρησιμοποιούν παρεμβαίνοντας μεταξύ άλλων και στην δικαιοσύνη, μπορεί στο μέλλον να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.
Η δυναμική Κασιδιάρη
Η κυβέρνηση είναι φανερά ανήσυχη για τις διαρροές που εμφανίζει προς τα δεξιά και δη προς τον εθνικιστικό χώρο. Τα μηνύματα ενίσχυσης του Κασιδιάρη προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, κρίσιμες περιοχές της Αττικής αλλά και την Πελοπόννησο.
Οι τάσεις αναδεικνύουν συγκεκριμένες περιοχές και περιφέρειες σε αποφασιστική σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα που θέλει η κυβέρνηση, τις ποσοστιαίες διαφορές, τις κοινοβουλευτικές έδρες και την ίδια την αυτοδυναμία που είναι ο στόχος της.
Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεδομένων των ευρημάτων που δίνουν οι μετρήσεις τάσεων.
Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία κυριαρχούσε σε πολλούς νόμους κυρίως της Μακεδονίας σε ποσοστό πάνω από 40% και κοντά στο 50% όπως στην Πιερία (47,45%).
Μεγάλη πρόκληση για το Μαξίμου, αποτελούν περιφέρειες εντός Λεκανοπεδίου Αθηνών και Αττικής όπου κατά την προηγούμενη δεκαετία η Χρυσή Αυγή είχε μεγάλη ορμή.
Στις εκλογές του 2019 ισχύς της ακροδεξιάς περιορίστηκε, όμως σήμερα η ανησυχία φουντώνει καθώς έχει παρατηρηθεί κινητικότητα και μια τάση υπέρ της, λόγω:
– της εγκληματικότητας,
– του Μεταναστευτικού
– της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, που εμφανίζεται με ποικίλες αφορμές.
Αλιβιζάτος (Συνταγματολόγος): Η μεθόδευση μέσω του αρθρου 29 του Συντάγματος
Τη γραμμή του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου φαίνεται να υιοθετεί ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξή του προανήγγειλε την απαγόρευση του εθνικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη καθώς σε άρθρο του στην Καθημερινή στις 9 Ιανουαρίου 2023 ο ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητησε από την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου το κόμμα – οι εποδόσεις του οποίου φοβίζουν το Μαξίμου και μάλιστα, περιέγραψε την σχετική νομική μεθόδευση.
«Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές της προσεχούς άνοιξης, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ρυθμιστούν δύο ανεπίτρεπτες εκκρεμότητες του εκλογικού νόμου, που η διατήρησή τους δεν περιποιεί τιμή στα κόμματα του συνταγματικού τόξου: Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα που η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει στους μαχαιροβγάλτες και τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής να πολιτευτούν νομότυπα, παρότι έχουν καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών και για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», επισημαίνει ο συνταγματολόγος ο οποίος θέλει να άρει τη νόμιμη λειτουργία ενός κόμματος μέσα απο νομικούς χειρισμούς και περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία.
Τι προβλέπει ο νόμος
Υπενθυμίζει ως προς την νομιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές ότι ο νόμος που, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, ψηφίστηκε το 2021, επιτρέπει στους κ. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό & Σία να είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς κόμματος –υφιστάμενου ή νέου–, αρκεί να μην κατέχουν ηγετική θέση σε αυτό (άρθρο 93 ν. 4804/2021)».
Συμπεραίνει ότι «μπορούν, με άλλα λόγια, να πολιτευτούν από τη φυλακή, τοποθετώντας κάποιους από τους εκτός φυλακής φίλους τους, ως επικεφαλής ‘’αχυρανθρώπους’’».
Όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, και το γεγονός ότι στο Μαξίμου φοβούνται το κόμμα Κασιδιάρη είναι αποκαλυπτικός: «Μερικοί από τους εγκλείστους το επιδιώκουν από καιρό, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων», υπογραμμίζεται.
Αμετάκλητη ποινική καταδίκη
Για το γεγονός ότι επιτρέπεται στα μέλη της Χ.Α να συμμετάσχουν στις εκλογές επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια το Σύνταγμα, το άρθρο 51 του οποίου ορίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μόνο ‘’συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα’’. Χρειάζεται δηλαδή να εξαντληθεί και το στάδιο της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο», σημειώνει υπογραμμίζονται ότι λόγω των ρυθμών εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο χρονικά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.
Αλλαγή εκλογικού νόμου χωρίς αυξημένη πλειοψηφία
Σημειώνει ότι «χωρίς να χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία που το Σύνταγμα προβλέπει για την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η σημερινή Βουλή μπορεί να προλάβει το κακό».
Οι νομικοί χειρισμοί και το άρθρο 29
Ο καθηγητής επικαλείται το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η οργάνωση και η δράση» των πολιτικών κομμάτων οφείλει να υπηρετεί «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «αφήνει πολλά περιθώρια για τη λήψη πρακτικών μέτρων εναντίον των νεοναζί και όλων όσοι μετέρχονται την ωμή βία».
Και ενώ παραδέχεται ότι, «υπό το ισχύον Σύνταγμα, ούτε με νόμο ένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου –τυπικά, όσο και αν αυτό φαίνεται παράλογο, η Χ.Α. δεν έχει διαλυθεί, παρά την καταδίκη της ηγεσίας της–, πλην όμως, αν αποδεδειγμένα το κόμμα αυτό λειτουργεί ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης, το άρθρο 29 δεν αποκλείει τον αποκλεισμό του από τις εκλογές».
Και προς τούτο επικαλείται την πρωτοδική καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνοντας ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος αφορά τα πολιτικά δικαιώματα ατόμων και όχι κομμάτων.
Το τεκμήριο αθωότητας
Αναφερόμενος στο τεκμήριο αθωότητας σημειώνει ισχύει για φυσικά πρόσωπα και όχι για φορείς συλλογικής δράσης.
«Είναι αλήθεια – παραδέχεται – ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει κρίνει ότι αυτό εκτείνεται και πέραν της πρωτόδικης δίκης μέχρι και την κατ’ έφεση», σημειώνει
Σημαίνει το τεκμήριο αθωότητας σημαίνει «απλά ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστο να εξετάσει την υπόθεση από την αρχή.
Γι’ αυτό, έως ότου το εφετείο αποφανθεί τελεσίδικα, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αθώος, πρώτα πρώτα από το ίδιο το δικαστήριο που τον δικάζει, αλλά και από τους κάθε λογής αξιωματούχους (υπουργούς κ.ά.), που μπορούν ως εκ της θέσεώς τους να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης»
«Το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», αφήνει περιθώρια για τη λήψη μέτρων εναντίον των νεοναζί», σημειώνει στο άρθρο του ο συνταγματολόγος, οργανώνοντας τη διαδικασία θεσμικής εκτροπής με την απαγόρευση ενός νόμιμου κόμματος και… προαναγγέλλοντας το σχεδιασμό του Μαξιμου που βρίσκεται σε πανικό αλλά και … σε αποδρομή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου