Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν την Ρωσία παρά την διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι Δυτικοί δημοσιογράφοι που θέλουν να δείχνουν στις δυτικές κοινωνίες πως το Κίεβο «κερδίζει».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ είπε ότι, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα προκειμένου να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην τρέχουσα σύγκρουση κατά της Ρωσίας.
Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, παρά την πολεμική ρητορική, πιστεύουν ότι η επίλυση της σύγκρουσης θα γίνει με διπλωματικές διαπραγματεύσεις και όχι με τη βία.
Ο Milley φαίνεται έντονα σκεπτικός για οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας της Ουκρανίας μέσω της στρατιωτικής διαμάχης.
Ο Milley σχολίασε επίσης τον χρόνο που θα χρειαζόταν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Αν και ορισμένοι Ουκρανοί και δυτικοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν να εκδιώξουν τους Ρώσους το συντομότερο δυνατό, δεν πιστεύει στην πιθανότητα να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το 2023 αλλά το 2024 και υπό όρους.
«Οι σταθερές θέσεις που διατηρούν οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές που πρόσφατα ενσωματώθηκαν στην Ομοσπονδία καθιστούν δύσκολο να πιστέψουμε στην πιθανότητα μιας ταχείας στρατιωτικής ανατροπής αρκετά ισχυρής ώστε να εγγυηθεί στο Κίεβο τον έλεγχο αυτών των εδαφών».
Οι απόψεις του αρχηγού του στρατού των ΗΠΑ Mark Milley ακούγονται ρεαλιστικές.
Ξεκαθαρίζει ότι οι αδυναμίες της Ουκρανίας δεν θα ξεπεραστούν τόσο εύκολα, παρά τη δυτική βοήθεια.
Μόνο οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, παρέχοντας πακέτα που περιλαμβάνουν βαρέα όπλα, οχήματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού.
Η Ευρώπη και τα συμμαχικά κράτη του ΝΑΤΟ παρέχουν επίσης ότι μπορούν στο ουκρανικό καθεστώς.
Ωστόσο, η ρωσική στρατιωτική υπεροχή είναι γεγονός όπως φαίνεται στις πρόσφατες νίκες στο Soledar και στην Klescheevka.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν την επιτυχία της Ρωσίας παρά τη δυτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ρωσία επικεντρώνεται στην αποφυγή ενός πολέμου φθοράς έτσι δεν σκοτώνονται τόσοι Ρώσοι στρατιώτες και πολίτες.
Επίσης, το ρωσικό πυροβολικό επικεντρώνεται σε μεγάλες στρατιωτικές ζώνες και εγκαταστάσεις υποδομής, ενώ παράλληλα στρατεύματα, όπως η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «Wagner Group» παίζουν ρόλο πεζικού, κυρίως σε αστικές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία φαίνεται να έχει δυσκολίες στη στρατηγική διαχείριση της σύγκρουσης.
Παρά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως έχουν ήδη αναφερθεί από αρκετούς πληροφοριοδότες, χαρακτηρίζονται από αποδιοργάνωση και διαφθορά.
Τα περισσότερα δυτικά όπλα είναι εντελώς νέα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να τα χειριστούν σωστά, προκαλώντας συχνά ζημιές στη δική τους πλευρά.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στα εδαφικά κέρδη ανεξαρτήτως των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, σε αντίθεση με την στρατηγική των Ρώσων.
Ενώ η Ρωσία υιοθετεί στρατηγικές υποχωρήσεις για να σώσει ζωές, η Ουκρανία κρατά στρατεύματα στα χαρακώματα ακόμα και όταν οι μάχες έχουν σχεδόν χαθεί.
Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος χιλιάδων στρατιωτών σε περιττές μάχες.
Αυτοί οι στρατιώτες αντικαθίστανται από νέους, με ανεπαρκή εκπαίδευση και χωρίς στρατιωτική εμπειρία, με αποτέλεσμα στρατηγικά λάθη και περισσότερους θανάτους Ουκρανών στρατιωτών.
Στην πραγματικότητα, τα λόγια του Milley απλώς επιβεβαιώνουν το βασικό συμπέρασμα μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων: η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να νικήσει τη Ρωσία – τόσο επειδή η Ρωσία είναι στρατιωτικά ισχυρότερη όσο και λόγω της έλλειψης οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας από την πλευρά των Ουκρανών.
Η πιθανότητα μιας πραγματικής στρατιωτικής ανατροπής θα συνέβαινε μόνο σε ένα σενάριο άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ, αλλά στην περίπτωση αυτή ο πόλεμος σίγουρα θα κλιμακωνόταν σε πυρηνικό επίπεδο και θα τελείωνε χωρίς νικητές.
Στον κοντινό ορίζοντα, μόνο η ρωσική νίκη μοιάζει με πραγματικό σενάριο, η Ουκρανική νίκη είναι αδύνατη….
Όπως πρότεινε ο Milley, οι ίδιοι οι δυτικοί πολιτικοί το πιστεύουν αυτό, αλλά προτιμούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη σύγκρουση απλώς και μόνο για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει τη ζωή των Ουκρανών πολιτών.
Παρά την άρνησή τους να δεσμεύσουν πιο προηγμένα βαριά τεθωρακισμένα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και οι ΗΠΑ θέλουν οι εχθροπραξίες να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός Στρατός διεξάγει εντατική εκπαίδευση για περίπου 315.000 στρατιώτες, επιπλέον των άλλων προετοιμασιών που θα επιτρέψουν στον ρωσικό Στρατό να δώσει το τελειωτικό χτύπημα και να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Αναμενόμενα, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας της πολιτικής Δύσης παρουσιάζει αυτή την αλλαγή ως υποτιθέμενη αποτυχία του στρατηγού Surovikin, με αποτέλεσμα την προφανή αντικατάστασή του λόγω της οπισθοχώρησης στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, πολύ βολικά, αποκρύπτουν κρίσιμες πληροφορίες, όπως το γεγονός ότι η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επεκτείνεται τώρα σε εύρος και μέγεθος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τον Surovikin να συντονίσει μόνος του ολόκληρη την προσπάθεια.
Για το λόγο αυτό, η Ρωσία αποφάσισε να απασχολήσει τέσσερις από τους ανώτατους διοικητές της και να τους δώσει τη διοίκηση διαφόρων επιχειρησιακών τομέων, με τον στρατηγό Gerasimov στο τιμόνι αυτής της διευρυμένης επιχείρησης.
Με μια δύναμη άνω των 500.000 στρατιωτών,οι Ρώσοι σχεδιάζουν μία μεγάλη αντεπίθεση.
Μία αντεπίθεση η οποία για πολλούς έχει ήδη ξεκινήσει καθώς φαίνεται πολλά μέτωπα που ήταν «βαλτωμένα» να έχουν «ξεκολλήσει»
Ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας του καθεστώτος του Κιέβου Ρουστέμ Ουμέροφ ισχυρίζεται ότι η επερχόμενη επίθεση θα προέλθει από τρεις κατευθύνσεις.
«Η επίθεση θα γίνει από το βορρά, από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, από τα ρωσικά προπύργια στην ανατολική Ουκρανία και από το νότο», δήλωσε ο Ουμέροφ, χωρίς να αναφέρει πηγές ή πληροφορίες.
Ο ισχυρισμός έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε το Κίεβο και προφανώς προειδοποίησε τον Zelensky για την «επικείμενη επίθεση» της Ρωσίας.
Πάντως φαίνεται πως ήδη έχουν διαρρήξει εκτός του μετώπου του Μπάκχμουτ και αυτό της Ζαπορίζια.
Σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας συνολικής ρωσικής επίθεσης από τρεις κατευθύνσεις.
Ωστόσο, είναι επίσης προς το συμφέρον του ρωσικού Στρατού να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού.
Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της δεξιάς όχθης του Δνείπερου ποταμού, κάτι που θα απαιτούσε επιθετικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς, τον βορειοανατολικό (προς το Chernigov), τον ανατολικό (προς το Kharkiv) και τον νότο (προς Zaporozhye και Dnepropetrovsk).
Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στο Donbass αναμένεται να διατηρήσουν την πίεση και να δεσμεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις των Ουκρανών, κάτι που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικύκλωση και την οριστική εξάλειψη αυτών των μονάδων.
Ο επικεφαλής διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny, γνωρίζει καλά την ικανότητα του Gerasimov, καθώς ο ίδιος περιέγραψε κάποτε τον ανώτατο στρατιωτικό της Ρωσίας ως «τον πιο έξυπνο των ανθρώπων».
Συνειδητοποιώντας τις επικείμενες συνέπειες του διορισμού του Gerasimov ως γενικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην Ουκρανία, το καθεστώς Zelensky ζητάει όλο και περισσότερα όπλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου