Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: mενέντεζ και Πάπας προσγείωσαν τον Ερντογάν για τα F-16

 


Η πρωτοβουλία Μπάιντεν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κορυφαίων αμερικανών νομοθετών ενώ ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο

Μπορεί στην Τουρκία να έφερε χαμόγελα η πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την  έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία  ωστόσο, φαίνεται ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολύ δρόμο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που αντιδρούν σε μία τέτοια εξέλιξη, λόγω των ακραίων προκλήσεων της Άγκυρας κατά της Αθήνας.

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κορυφαίων αμερικανών νομοθετών ενώ ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο οποίος έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια σε μία πιθανή πώληση μαχητικών στην Άγκυρα, διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Την ίδια στιγμή, οι συμπρόεδροι της ομάδας για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους.

Ο Κρις Πάπας υπενθυμίζει ότι από τη στιγμή που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως έχει κλιμακώσει την ρητορική και τις ενέργειες της.

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην άμεση αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά των πολεμικών αεροσκαφών έως ότου η Τουρκία αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και επιδεικνύει αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ. 

Τι θα γίνει αν το Κογκρέσο μπλοκάρει το αίτημα Μπάιντεν

Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να θέσει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα – εάν το επιθυμεί – να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας. 

Τα επόμενα βήματα του «σουλτάνου»

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιέσει με όλους τους τρόπους τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει η πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Ο ίδιος έχει στηρίξει άλλωστε πολλά ενόψει των εκλογών στην Τουρκία σε αυτό το θέμα και θέλει να προχωρήσει άμεσα. Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι υπάρχουν αρκετές φωνές στην Τουρκία που υποστηρίζουν ότι λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Αθήνας, έχει αλλάξει η ισορροπία στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις