Από ότι φαίνεται από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θα λείπουν δύο βασικά πράγματα, το χιόνι και οι ισχυροί ηγέτες
Το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση πλούτου και πολιτικής ισχύος στο παγκόσμιο ημερολόγιο, όμως για πρώτη φορά φέτος η ισορροπία αλλάζει.
Ως γνωστόν, τον Ιανουάριο οι διοργανωτές ανακοινώνουν μία λίστα με εθνικούς ηγέτες, παγκόσμιους αξιωματούχους και πανίσχυρους CEO. Φέτος θα πάνε στο Νταβός, 52 αρχηγοί κρατών, όμως οι κορυφαίοι ηγέτες θα λείπουν.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΝΑ:
Ηχηρές απουσίες
Σύμφωνα με το politico, μεταξύ των πανίσχυρων ηγετών που θα λείπουν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Και η λίστα με τις απουσίες συνεχίζεται…
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει τον πλανήτη ξανά μεγάλο, παραλείπει επίσης το Φόρουμ, μαζί με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον επανεκλεγμένο Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva.
Ο μόνος εκπρόσωπος της G7 – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι θα απουσιάζουν
Ο Σολτς πρόκειται να είναι ο μόνος από τους εκπροσώπους της G7 που θα παραβρεθεί στο Νταβός, μαζί με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Φέτος, το Φόρουμ προσελκύει και βασιλείς μεταξύ των οποίων η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας.
Τα πιο «ηχηρά» ονόματα από τον πολιτικό κόσμο θα είναι ο Ισπανός πρωθυπουρός Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μερικές από τις πιο μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να επιστρέψουν τη συμμετοχή τους εν μέσω μεγάλων απολύσεων. Ακόμη, οι Ρώσοι ολιγάρχες, που πάντα βρίσκονται εντός των συμμετεχόντων, δεν μπορούν να πάνε λόγω των κυρώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Με όλους τους αντιπροσώπους της παγκόσμιας ελίτ απόντες, φέτος το φόρουμ επικεντρώθηκε στην αύξηση της συμμετοχής των CEO. Μεταξύ 2.700 συμμετεχόντων σε επίσημες συνεδρίες του WEF, «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε το παλιό ρεκόρ από το 2020 με 600 παγκόσμιους CEOs — συμπεριλαμβανομένων 1.500 C-suite επίπεδο συνολικά», δήλωσε ο επικεφαλής ψηφιακού και μάρκετινγκ του WEF George Schmitt, ο οποίος πρόσθεσε ότι 80 από τους διευθύνοντες συμβούλους πρωτοεμφανίζονται στο Νταβός.
Η αμερικανική αποστολή
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος θα μείνει στο Νταβός για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, αλλά άλλοι, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δεν θα μείνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την υπουργό οικονομικών ξεκινά ένα ταξίδι 11 ημερών με στάσεις στη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και τη Νότια Αφρική, χωρίς χρόνο για το Νταβός.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Beatrice Fihn, η οποία κάνει εκστρατεία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, είπε ότι «είχε πραγματικά ξεχάσει ότι το Νταβός εξακολουθεί να συμβαίνει».
«Το σχήμα φαίνεται λίγο παλιό τώρα. Τα ιδιωτικά τζετ και τα ολιγαρχικά πάρτι δεν συμβαδίζουν πλέον με τη σύγχρονη επιχειρηματική ζωή», δήλωσε ο Σκοτ Κόλβιν, βετεράνος του Νταβός που είναι τώρα διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Aviva. «Τα γεγονότα γύρω από το COP [την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα] φαίνονται τώρα μεγαλύτερη, δεδομένης της εστίασής τους σε έναν συγκεκριμένο στόχο παγκόσμιας πολιτικής», πρόσθεσε.
Συνεχίζει το πρόβλημα της ίσης συμμετοχής των γυναικών
Παρά τις προτροπές και τα κίνητρα πολλών ετών για τα μέλη να φέρουν περισσότερες γυναίκες συναδέλφους, ο αριθμός συχνά κυμαίνεται από 18 τοις εκατό έως 20 τοις εκατό. Ένας εκπρόσωπος του WEF είπε ότι το 42 τοις εκατό των ομιλητών φέτος θα είναι γυναίκες.
Φέτος, από την Ευρώπη θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες – απόντων εκείνων που ανήκουν στην G7 εκτός του Σολτα. Σε ότι αφορά, την εταιρική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, θα υπερισχύσει για άλλη μια φορά μαζικά των άλλων. Οι 700 Αμερικανοί που συμμετέχουν φέτος ξεπερνούν αριθμητικά την κινεζική αντιπροσωπεία περίπου 20 προς 1.
Ο δεκάλογος του Οικονομικού Φόρουμ
1. Προώθηση της αποτελεσματικής ενεργειακής μετάβασης 2022
Η πανδημία, η απότομη οικονομική ανάκαμψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις ενεργειακές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Τονίζεται μάλιστα, ότι μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση απαιτεί προσεκτική εξισορρόπηση και των τριών μερών του ενεργειακού τριγώνου: οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια και πρόσβαση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Καθώς η η παγκόσμια ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2050, η απαλλαγή των βιομηχανιών από άνθρακα είναι θεμελιώδης για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Μόλις πέντε βιομηχανίες (τσιμέντο και σκυρόδεμα, σίδηρος και χάλυβας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χημικά προϊόντα και εξόρυξη άνθρακα) μαζί ευθύνονται για το 80% των βιομηχανικών εκπομπών.
2. Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων
Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα από την Έρευνα Αντίληψης Παγκόσμιων Κινδύνων 2022-2023 για να κατανοήσει τους κινδύνους που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα 10 χρόνια. Τα επόμενα δύο χρόνια, η κρίση κόστους ζωής θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ τα επόμενα 10 χρόνια κυριαρχούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.
3. Οι Αγορές του Αύριο
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να διαμορφώσουν μια νέα εποχή συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με το WEF οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργήσουν ως «επενδυτές πρώτης ανάγκης» για να προσκαλέσουν ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα και επενδύσεις σε τεχνολογίες και τομείς με τις υψηλότερες δυνατότητες να οικοδομήσουν τις αγορές του αύριο.
Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 12.000 απαντήσεις στην Έρευνα Εκτελεστικής Γνώμης του Φόρουμ. Επιδιώκει να εντοπίσει:
- Ποιες τεχνολογίες αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα;
- Ποιοι τομείς είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν νέες αγορές;
- Ποια είναι τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη νέων αγορών;
4. Το Μέλλον της Εργασίας
Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει την άφιξη του μέλλοντος της εργασίας. Από τον αυξημένο ρυθμό υιοθέτησης της τεχνολογίας έως την επέκταση της εξ αποστάσεως εργασίας, η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ραγδαίες αλλαγές με τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να συμβαδίσουν.
Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων θα χρειαστούν επανειδίκευση έξι μηνών ή λιγότερο για να ανταποκριθούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας.
5. Οι δουλειές του Αύριο
Οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η λευκή βίβλος επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει την ανάγκη για κοινωνικές και πράσινες θέσεις εργασίας σε 10 χώρες έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ένταξης και κλίματος.
Σε αυτές τις χώρες, οι κοινωνικές θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν μόλις το 1%. Για να επιτευχθούν οι στόχοι ένταξης και κοινωνικής κινητικότητας, αυτά τα έθνη χρειάζονται 64 εκατομμύρια περισσότερες κοινωνικές θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, χρειάζονται 12 εκατομμύρια περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας σε αυτές τις χώρες για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.
6. Ισότητα και διαφορετικότητα
Η πανδημία αύξηση τον προβλεπόμενο χρόνο για την επίτευξη παγκόσμιας ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων από 100 σε 132 χρόνια. Τα άτομα LGBTQIA+ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις και μόνο το 4% των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην παροχή προσφορών που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Το 2020, υπολογίστηκε ότι οι εταιρείες παγκοσμίως δαπάνησαν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες που σχετίζονται με αυτόν τον στόχο, ποσό που προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.
7. Η κυβερνοασφάλεια
Η επιταχυνόμενη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ, φέρνουν να φέρουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο επίκεντρο των βασικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε οργανισμούς και έθνη.
Η αύξηση των απειλών της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κλιμάκωση των επιθέσεων ransomware είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις στον κυβερνοχώρο που πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να θεωρούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως ζήτημα διαχείρισης κινδύνου και να εξισορροπούν τις ανταλλαγές μεταξύ ασφάλειας, χρηστικότητας και κόστους σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου ή C-suite.
Μια πρόκληση που εντοπίζεται στην έκθεση είναι η στρατολόγηση και η διατήρηση ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η έρευνα του Φόρουμ διαπίστωσε ότι το 59% όλων των ερωτηθέντων θα θεωρούσαν δύσκολο να ανταποκριθούν σε ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων στην ομάδα τους.
8. Δείκτης ανάπτυξης ταξιδιών και τουρισμού
Καθώς ο κλάδος ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στον κλάδο καθώς αντιμετωπίζει εξελισσόμενες προκλήσεις και κινδύνους.
Κατά μέσο όρο, τα παραπάνω αποτελέσματα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% μεταξύ 2019 και 2021, ενισχύοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η υποστήριξη της ανάκαμψης αυτού του τομέα θα βοηθήσει με τη σειρά του την παγκόσμια ανάκαμψη, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα στηρίξει όλους όσους εξαρτώνται από τον κλάδο για εργασία.
9. Η βιομηχανία του μηδενικού άνθρακα
Το Net-Zero Industry Tracker του Forum είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης που υποστηρίζει την εμφάνιση βιομηχανιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Δεδομένου ότι οι βιομηχανικοί τομείς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , ο μετασχηματισμός και η παρακολούθηση αυτών των τομέων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
10. BiodiverCities έως το 2030: Μετασχηματίζοντας τη σχέση των πόλεων με τη φύση
Οι πόλεις συνεισφέρουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ , ωστόσο η εκθετική τους ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει σε βάρος της φύσης. Εκτός από την καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων και την τροφοδότηση της απώλειας οικοτόπων, οι αστικές περιοχές είναι υπεύθυνες για πάνω από το 75% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου