Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Κώδικας Braille: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το «αλφάβητο» των τυφλών


 Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ, την 4η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λουί Μπράιγ, ο οποίος πριν από δύο σχεδόν αιώνες επινόησε τον ομώνυμο κώδικα γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς.

Ο Γάλλος παιδαγωγός που έμεινε τυφλός σε ηλικία τριών ετών  ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τη ζωή εκατομμυρίων τυφλών ανά τον κόσμο.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για τη σπουδαία αυτή εφεύρεση;

Ιδού 10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για τον κώδικα Μπράιγ.

  1. 1. Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (World Blind Union – WBU) για να τιμήσει τον Louis Braille, δημιουργό του κώδικα Braille ως μέσο επικοινωνίας για τους τυφλούς. Ο Braille γεννήθηκε στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου 1809.

2. Ο Λουί Μπράιγ ανέπτυξε τον Κώδικα ανάγνωσης και γραφής 6 σημείων την περίοδο που φοιτούσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, έχοντας χάσει την όρασή του και από τα δύο μάτια σε πολύ νεαρή ηλικία.

3. Βάση για τη δημιουργία του Κώδικα υπήρξε το λεγόμενο σύστημα «νυχτερινής γραφής», το οποίο είχε επινοήσει ο λοχαγός του γαλλικού στρατού Σαρλ Μπαρμπιέ, έπειτα από απαίτηση του ιδίου του Ναπολέοντα.

Ο Γάλλος στρατηλάτης επιθυμούσε τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας που θα επέτρεπε στους άντρες του να επικοινωνούν αποτελεσματικά ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

4. Η γνωριμία του Μπράιγ με τον Μπαρμπιέ πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, όταν ο Μπράιγ ήταν δέκα ετών. Πέντε χρόνια αργότερα και σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών, θα παρουσίαζε δημοσίως τον ολοκληρωμένο Κώδικά του.

5. Ο Κώδικας Braille δεν είναι γλώσσα. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης, ένα είδος «απτού αλφαβήτου», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα όπως (ενδεικτικά) την κινεζική, την ισπανική, την αγγλική, τη γαλλική, την ελληνική και πολλές άλλες.

6. Εκτός από τον Κώδικά του, ο Louis Braille έχει δώσει το όνομά του και σε έναν αστεροειδή: το 1999, το διαστημικό σκάφος Deep Space 1 της NASA, καθ’ οδόν για τον κομήτη Borelly τον οποίο επρόκειτο να φωτογραφίσει, πέρασε πολύ κοντά από έναν αστεροειδή. Προς τιμήν του Louis Braille, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ «βάπτισε» τον αστεροειδή αυτό 9969 Braille.

7. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO), υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης. Από αυτούς, 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί ενώ 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.

8. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι τυφλοί δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τον Κώδικα Braille. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων με τύφλωση που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον Κώδικα μειώνεται συνεχώς, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν άλλα μέσα, όπως λογισμικά αναγνώρισης φωνής, ηχητικά βιβλία κ.α. για να διαβάσουν και να γράψουν.

9. Ο αντίστοιχος Κώδικας Braille για τα μαθηματικά ονομάζεται Κώδικας Nemeth: εφευρέθηκε το 1946 από τον Δρ. Abraham Nemeth και αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων «τύπου Braille» που βοηθά τους πάσχοντες από τύφλωση στη μελέτη, εκμάθηση και γραφή των μαθηματικών.

Πότε προσαρμόστηκε στο ελληνικό αλφάβητο

1o. Η προσαρμογή του Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο πραγματοποιήθηκε το 1948, από μια ομάδα ειδικών στη Λειψία της Γερμανίας.

Σήμερα, υπάρχουν δύο «επίσημες» εκδοχές του Κώδικα στα ελληνικά, οι οποίες όμως διαφέρουν πολύ λίγο μεταξύ τους.

Η πρώτη από αυτές είναι γνωστή ως «Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας» και χρησιμοποιείται στην καθημερινή επικοινωνία ενώ η δεύτερη, γνωστή ως «Διεθνής Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας» χρησιμοποιείται στην αναπαράσταση των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου στις ξένες γλώσσες και στα μαθηματικά.

Λουί Μπράιγ: Έμεινε τυφλός 3 ετών, έδωσε φως σε όσους έχουν το ίδιο πρόβλημα

Έμελλε να είναι ο άνθρωπος που θα δώσει «φως» σε τυφλούς ανθρώπους, έπειτα από το δικό του ατύχημα που του στέρησε την όραση σε πολύ μικρή ηλικία.

Ο Γάλλος παιδαγωγός Λουί Μπράιγ, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος ανέπτυξε ένα σύστημα τυπογραφίας και γραφής που χρησιμοποιείται από τους τυφλούς και φέρει το όνομά του.

Γεννήθηκε στο Κουβρέ, ένα μικρό χωριό τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, στις 4 Ιανουαρίου 1809. Η οικογένειά του ήταν σχετικά ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του εκτός από αγρότης, ασχολείτο με το εμπόριο δερμάτων και εξαρτημάτων αλόγων.

Το ατύχημα που τον τύφλωσε και η εφεύρεσή του

Σε ηλικία τριών ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια, από αστοχία ενός εργαλείο, που περιεργαζόταν στο εργαστήριο του πατέρα του. Το ατύχημα του αυτό, που ήταν καθοριστικό για την ζωή του, δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει μουσική και να γίνει ένας εξαίρετος οργανίστας και τσελίστας.

Το 1819 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να φοιτήσει στο Εθνικό Ινστιτούτο για Τυφλά Παιδιά και από το 1826 άρχισε να διδάσκει εκεί. Ο Μπράιγ ενδιαφέρθηκε για ένα σύστημα γραφής, που παρουσίασε στη σχολή ο Σαρλ Μπαρμπιέ και στο οποίο ένα κωδικοποιημένο σύστημα με τελείες αποτυπωνόταν ανάγλυφα σε χαρτόνι.

Στα δεκαπέντε του χρόνια επεξεργάστηκε μια παραλλαγή αυτού του συστήματος, που γραφόταν με ένα απλό όργανο, και ικανοποιούσε τις ανάγκες των τυφλών. Δημοσίευσε πραγματείες για το σύστημα αυτό το 1829 και το 1837.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 43 ετών, στο Παρίσι, στις 6 Ιανουαρίου 1852.

Τάφηκε αρχικά στην γενέτειρά του και αργότερα τα λείψανά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον, στο θρησκευτικό μαυσωλείο των Παρισίων, όπου «αναπαύονται» οι επιφανείς Γάλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις