Το Βερολίνο θα στείλει γερμανικά τανκς στην Ουκρανία, εφόσον οι ΗΠΑ πράξουν αναλόγως, ανέφερε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναζητούν – εν μέρει ανεπιτυχώς – κοινό βηματισμό για τον εξοπλισμό του Κιέβου, με τα Leopard να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Όπως είναι γνωστό, το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην αποστολή των γερμανικών Leopard που χρησιμοποιούνται στα εδάφη του ΝΑΤΟ, και τα οποία αποτελούν τον διακαή πόθο του Κιέβου, ενώ θεωρούνται από τους περισσότερους ειδικούς σε θέματα άμυνας, ως η ιδανική λύση για την Ουκρανία.
Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς «έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πίσω από κλειστές πόρτες ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, θα είναι να αποστείλει και η Ουάσιγκτον αμερικανικά τανκς».
Θέση με την οποία, πάντως, δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται ο Τζο Μπάιντεν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος πιστεύει πως κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει τις δικές της, κυρίαρχες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της βοήθειας προς την Ουκρανία».
«Δεν έχουμε άλλο χρόνο», λένε οι Ουκρανοί
Κι ενώ το μπρα ντε φερ μεταξύ των συμμάχων καλά κρατεί, συνεχίζονται και οι εκκλήσεις από την ουκρανική πλευρά. Όπως έγραψε ο ανώτατος προεδρικός αξιωματούχος, Αντρέι Γέμακ σε νέο μήνυμά του στο Telegram την Πέμπτη «δεν έχουμε άλλον χρόνο, ο πλανήτης δεν έχει άλλο χρόνο».
Το Κίεβο διαμηνύει ότι τα λίγα οχήματα που υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν είναι αρκετά, ζητώντας 200 με 300 βαρέα άρματα μάχης και 600 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 500 πυροβόλα τύπου Xάουιτζερ.
Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, τα οποία του δώρισαν Ανατολικοευρωπαίοι σύμμαχοι ή υπήρξαν λάφυρα πολέμου μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού. Τα δυτικά οχήματα που ζητούν οι Ουκρανοί θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων. «Η ευκινησία είναι απαραίτητο συστατικό του σύγχρονου πολέμου», λέει διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας. «Αν η Ουκρανία αντεπιτεθεί, θα χρειαστεί ευκίνητα βαριά πυροβόλα. Δεν αρκούν τα ελαφρά οχήματα. Πρέπει να έχουν όπλα ικανά να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης από μεγάλη απόσταση, όπως είναι τα αμερικανικά αντιαρματικά ρουκετοβόλα HIMARS», λέει ο διπλωμάτης.
Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης ΑΜΧ-10, που θα παραδοθούν σε δύο μήνες, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε την αποστολή βαρέων αρμάτων Challenger-2.
Ουκρανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοια ποικιλία οπλικών συστημάτων συνοδεύεται από σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Τα αμερικανικά τανκς Abrams Μ1 διαθέτουν πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά απαιτούν μεγάλες ποσότητες κηροζίνης για τη λειτουργία των κινητήρων τους. Παρότι τα βρετανικά Challenger-2 θα αποτελούσαν σημαντική βελτίωση από τα σοβιετικά άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού, το Κίεβο επιμένει να ζητάει τα γερμανικά Leopard-2, ικανά –ενώ βρίσκονται σε κίνηση– να πλήξουν στόχο μεγέθους οικιακού ψυγείου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων· επίσης ο κινητήρας τους χρησιμοποιεί ντίζελ, που είναι ευκολότερο στη μεταφορά και την παραγωγή από την κηροζίνη.
Οι εμπλεκόμενες χώρες σχεδιάζουν να προωθήσουν σταδιακά τα νέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δίνοντας χρόνο στους Ουκρανούς χειριστές να εκπαιδευθούν στα νέα όπλα και στο επιτελείο του Κιέβου να δημιουργήσει τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές για τη χρήση τους.
με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Politico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου