Κατά 10% μειώθηκε το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος το 2021 και διαμορφώθηκε στο 247% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι 257% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 χρόνων, αφού πρώτα άγγιξε επίπεδα ρεκόρ λόγω των επιτπώσεων της πανδημίας. Πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007 το χρέος ανερχόταν στο 195%.
Αν αποτιμηθεί σε δολάριο το παγκόσμιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό, φθάνοντας πέρυσι στο ποσό ρεκόρ των 235 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ το ιδιωτικό χρέος -το οποίο περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για 190 χώρες- οδήγησε στη συνολική μείωση, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 153% του ΑΕ.
Η πτώση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το δημόσιο χρέος, που υποχώρησε στο 96% του ΑΕΠ, ήταν η μεγαλύτερη πτώση εδώ και δεκαετίες,
Οι ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις στους δείκτες χρέους – ή «παγκόσμιο τρενάκι του χρέους» – προκλήθηκαν από την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και την ταχεία αύξησης του πληθωρισμού, δήλωσε το ΔΝΤ.
Ανησυχίες για την πληρωμή
Η δυναμική του χρέους διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ χωρών. Οι προηγμένες οικονομίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος να μειώνεται κατά 5% του ΑΕΠ πέρυσι, ακολουθούμενες από παρόμοια αποτελέσματα στις αναδυόμενες αγορές, εξαιρουμένης της Κίνας
Ωστόσο, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα είδαν το 2021 να συνεχίζουν να αυξάνονται οι συνολικοί δείκτες χρέους τους, λόγω του υψηλότερου ιδιωτικού χρέους, με το συνολικό χρέος να φτάνει το 88% του ΑΕΠ.
Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς εκτιμάται ότι το 25% των χωρών της αναδυόμενης αγοράς και πάνω από το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται είτε σε δυσχερή κατάσταση χρέους είτε κοντά σε αυτή.
Ο επικεφαλής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ και δύο άλλοι ανώτεροι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα γίνει όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση των υψηλών επιπέδων χρέους, εάν οι οικονομικές προοπτικές συνεχίσουν να επιδεινώνονται και το κόστος δανεισμού αυξηθεί περαιτέρω.
Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού συνέχισαν να συμβάλλουν στη μείωση των λόγων χρέους το 2022, αλλά οι δαπάνες θα αυξηθούν εάν ο πληθωρισμός γίνει επίμονος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα.
Είπαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που συμβάλλουν στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων τώρα και των τρωτών σημείων του χρέους μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου