Με αμείωτους ρυθμούς, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφηθούν όλα τα «πλοκάμια» του σκανδάλου Qatargate, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών στο Βέλγιο, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν «εξαχθεί» και σε άλλες χώρες εμπλεκομένων προσώπων (κυρίως στην Ιταλία), αλλά και την Ελλάδα, λόγω της εμπλοκής της Εύας Καϊλή.
«Χτενίζουν» λογαριασμούς στην Ιταλία
Σύμφωνα με ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύζυγο της Εύας Καϊλή), Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.
Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.
Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ανοιχτή γραμμή Ελλάδας με Βέλγιο
Όπως είναι γνωστό από την Πέμπτη, εκτός από το Βέλγιο και την Ιταλία, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στην Ελλάδα μετά την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης παρενέβη στην υπόθεση, διατάσσοντας ποινική προκαταρκτική εξέταση και στη χώρα μας για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, την ώρα που ήδη η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει διατάξει γενικευμένη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου της ίδιας, του συντρόφου της και της συγγενικών της προσώπων.
Η ποινική προκαταρκτική εξέταση αφορά κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία και στρέφεται κατά της Εύας Καϊλή είτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου βρεθεί να εμπλέκεται στο υπό έρευνα σκάνδαλο. Στην ουσία, όμως, η ελληνική έρευνα θα αφορά πράξεις που δεν απασχολούν τις βελγικές αρχές, καθώς ισχύει η βασική αρχή του ποινικού δικαίου, ότι δεν μπορεί ένας πολίτης να διώκεται για τις ίδιες πράξεις δύο φορές. Οπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές, η έρευνα της ελληνικής εισαγγελίας θα αφορά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και δωροδοκίες, αν εντοπιστούν στη χώρα μας ευρήματα που στοιχειοθετούν αυτές τις κατηγορίες, για παράδειγμα χρήματα, κίνηση λογαριασμών, απόκτηση ακινήτων κ.λπ.
Η έρευνα για την Εύα Καϊλή που στρέφεται σε οικονομικό πεδίο ανατέθηκε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας σε δύο επίκουρους εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα τη διενεργήσουν, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτυχή της υπόθεσης σε ό,τι αφορά την άμεση συνεργασία που ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας με τις βελγικές αρχές. Ο κ. Μπαρδάκης ειδικότερα, μέσω του Ελληνα εισαγγελέα που είναι στην Ευρώπη, ζήτησε τον πλήρη φάκελο που έχουν σχηματίσει οι βελγικές αρχές για την Εύα Καϊλή, προκειμένου να έχει γνώση του περιεχομένου, ενώ παράλληλα οι έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος κινητοποιήθηκε άμεσα και ο επικεφαλής της, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε την πλήρη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, ο σύντροφός της, οι γονείς και η αδελφή της, ενώ δόθηκε εντολή να ελεγχθεί στο σύνολό τους η περιουσία των παραπάνω προσώπων. Ηδη η εντολή της Αρχής έχει διαβιβαστεί σε πιστωτικά ιδρύματα, κτηματολογικά γραφεία και οι έλεγχοι έχουν δρομολογηθεί.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγγελικές αρχές στη χώρα μας είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί από τη βελγική Δικαιοσύνη, η οποία έχει αυτή την ώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ ανάλογη προετοιμασία ανταπόκρισης σε κάθε αίτημα έχει λάβει και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Στο «κάδρο» και το Μαρόκο
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα θέτουν στο πλαίσιο της υπόθεσης και το Μαρόκο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Politico, ο Παντσέρι λέγεται πως δεν είχε πάρει «δώρα» μόνο από το Κατάρ αλλά και από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Επικαλούμενοι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne, οι συντάκτες του Politico υπογραμμίζουν ότι το ενδιαφέρον των μαροκινών Αρχών για την Ευρώπη είχε να κάνει με τη μεγάλη μαροκινή διασπορά που ζει στο Βέλγιο αλλά και με τα αλιευτικά δικαιώματα.
Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις προκειμένου τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλυφθούν από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την ΕΕ. Κατά αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζοντας δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την ΕΕ, το Μαρόκο επιχειρεί όμως παράλληλα να ενισχύσει και τη θέση του έναντι του Μετώπου Πολισάριο. Μαρόκο και Μέτωπο Πολισάριο συγκρούονται στη δυτική Σαχάρα προβάλλοντας αντικρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις.
«Όλοι μιλούν για το Κατάρ αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Παντσέρι ξεκίνησε με το Μαρόκο και όχι με τις χώρες του Κόλπου», σχολιάζει με καυστική διάθεση ο Μοχάμεντ Σιντάτι, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στη Γαλλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου