Mέσω των «δημοτικών εκλογών» την Κυριακή.
Δυσαρέσκεια. Είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην κατεχόμενη Κύπρο. Για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας. Για την πολιτική του Ερσίν Τατάρ.
Για τον περιορισμό ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Για τη νέα θέση όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού που δείχνει διχοτόμηση. Και για την προσπάθεια η Κύπρος και δη τα κατεχόμενα να μετατραπούν σταδιακά σε «τουρκική επαρχία».Οι τουρκοκύπριοι έστειλαν για μία ακόμα φορά μήνυμα κατά των μεθοδεύσεων της Τουρκίας με όργανο τον Ερσίν Τατάρ. Αυτή τη φορά μέσω των «δημοτικών εκλογών» την Κυριακή.
Κάστρο της αριστεράς και των προοδευτικών
Με την κατεχόμενη Λευκωσία να δείχνει το δρόμο. Και να εκλέγει ξανά «δήμαρχο» τον Μεχμέτ Χαρμαντζί, τον υποψήφιο του κόμματος Κοινoτικής Δημοκρατίας (TDP). Δημιουργώντας σύμφωνα με αναλυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, μία νέα δυναμική ακόμα και για εκλογή τουρκοκύπριου ηγέτη από την αριστερά, όπως ο Μουσταφά Ακιντζί.
Η κατεχόμενη Λευκωσία άλλωστε υπήρξε πάντα το «κάστρο» των προοδευτικών δυνάμεων και της αριστεράς.
Όπως επισημαίνουν τα κυπριακά ΜΜΕ το γεγονός ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήταν αυτές πουσ αναδείχθηκαν στους νικητές των εκλογών κερδίζοντας όλους τους μεγάλους κατεχόμενους «δήμους».
Νέος Ακιντζί;
Ο Χαρμαντζί στη Λευκωσία κέρδισε το 49,44% των ψήφων σε μια αναμέτρηση με έξι ανθυποψηφιούς. Άφησε δεύτερη την υποστηριζόμενη από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί και «καταδίκασε» στην Τρίτη θέση τον Σαντίκ Καρντιάνογλου του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσαν τα κυπριακά ΜΜΕ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, κέρδισε 7 συνολικά «δήμους», το «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας 6, το «συγκυβερνών» Δημοκρατικό κόμμα έναν και 3 ήταν οι ανεξάρτητοι που εξελέγησαν «δήμαρχοι».
Μεγαλύτερη συμμετοχή από τις «προεδρικές»
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ποσοστό συμμετοχής, που σκαρφάλωσε στο 68,85% αντί του 64,1% που ήταν το 2018. Η συμμετοχή ξεπέρασε και τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 καθώς τότε το ποσοστό ήταν στο 56%.
Το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αναδείχθηκε νικητής στους μεγάλους «δήμους» Κερύνειας και Αμμοχώστου, αλλά και στους μικρότερους της Λεύκας, και τους νέους «δήμους» Κυθρέας – Λουρουτζίνας, Μεσαορίας, Άγιου Αμβρόσιου – Άγιου Επίκτητου, Δικώμου.
Το κυβερνόν ΚΕΕ αναδείχθηκε νικητής στους «δήμους» Μόρφου, Κιόνελι – Γερόλακκου, Τρικώμου, στους νέους «δήμους» Λευκόνοικου – Τζιάος, και στους δύο της Καρπασίας: Κόκκινα – Ριζοκαρπάσου, Γαλάτεια – Κώμη Κεπήρ.
Ανεξάρτητος είναι ο «δήμαρχος» Περγάμου, Μπουλέντ Μπεμπέκ, Άγιου Σέργιου, Κατίπ Ντεμίρ και ο Φιράτ Ατασέρ, «δήμαρχος» στον ενοποιημένο «δήμο» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τον «δήμο» Ακανθού.
Αντιδράσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα έχουν ενταθεί ιδιαιτέρως και εκφράζονται με σειρά από αφορμές. Νομοσχέδια που έχει προσπαθήσει να περάσει η κυβέρνηση Τατάρ έχουν βγάλει επανειλημμένα τους πολίτες στο δρόμο, διώξεις πολιτικών και πολιτών που διαφωνούν με την πολιτική που επιβάλλει η Άγκυρα, αλλά και της απόφασης για το νέο «προεδρικό».
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα υποστηρίζει ότι εργάζεται για την αναγνώριση των κατεχομένων, ασκώντας σαφείς πιέσεις σε κράτη που θεωρεί «δορυφόρους» της ενώ παράλληλα έχει καταστήσει σαφές ότι έχει πάψει να συζητά την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απαιτώντας διχοτόμηση του νησιού.
Με το Κυπριακό να θεωρείται σταθερά ως το «ασφαλές πεδίο» προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και τους τουρκοκύπριους να δηλώνουν με την ψήφο τους ότι δεν υποχωρούν στους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου