Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο μυστηριώδης επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, τα κλειστά ξενοδοχεία, τα «αμέτρητα» μετρητά και η Βενεζουέλα - MIA υπόθεση σαν σενάριο ταινίας


 Υψηλή κινητικότητα εμφανίζεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες γύρω από ένα κυριολεκτικά μυστηριώδες πρόσωπο το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών φορολογικών -και όχι μόνο- αρχών και ο οποίος εμφανίζεται να έχει επενδύσει δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- σε επενδύσεις real estate στην Ελλάδα από το 2015: Τον Θεόδωρος Δουζόγλου, ομογενή εκ Βενεζουέλας, αλλά με ρίζες στην… Ρουμανία!

Ο Duzoglu Danilopol Teodoro, όπως γράφει το διαβατήριό του, γόνος επίσης οικογένειας ομογενών, δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για το γεγονός ότι έχει αγοράσει μερικά από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της χώρας (το ξενοδοχείο «Πεντελικό» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς που έχει συνδέσει την ύπαρξή του με τη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία και το «Λητώ» της Μυκόνου, το μοναδικό μεγάλο ξενοδοχείο στο παλιό λιμάνι, επάνω στον Γυαλό), αλλά κυρίως γιατί τα έχει… κλειστά!

Ο Θ. Δουζόγλου έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, κατοικεί με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, ενώ τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται στο «οχυρωμένο» «Πεντελικόν». Γιατί «οχυρωμένο»; Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Σε τελική ανάλυση ο οιοσδήποτε έχει δικαίωμα να επενδύσει 30-40 εκατ. και να αγοράσει δύο ξενοδοχεία, απλά για να… τα κλείσει και συνολικά πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε ακίνητα.

Το ερώτημα είναι γιατί οι αρχές της Βενεζουέλας, τον αναζητούν με… τόση μανία. Γιατί αυτό συμβαίνει.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι «Η Βενεζουέλα δεν είναι πρότυπο δημοκρατίας και λογικό είναι να καταδιώκεται ένας πολίτης της», αλλά θα τελείωνε εκεί η συζήτηση;

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία χώρα, όπου το χρήμα προς «ξέπλυμα» φεύγει σε… κοντέινερ μέσα από την ζούγκλα για την γειτονική Κολομβία ή για τα μυστικά λιμάνια στον Ατλαντικό.

Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε.

Εν πάση περιπτώσει, ο Θεόδωρος Δουζόγλου, εμφανίστηκε το 2015 στην Ελλάδα «από το πουθενά» έκανε μια σειρά αγορών με «ζεστό» χρήμα, τόσο πολύ «ζεστό» που θα έκαναν ακόμα κι έναν… Λάτση ή έναν Βαρδινογιάννη να «κοκκινίζουν» από το γεγονός ότι… δεν έχουν τόσο μετρητό!

Ούτε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, ούτε τίποτα τέτοιο «μπανάλ» παρά μόνο «ζεστό χρήμα»: Πρώτα το «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, μετά το «Λητώ» στη Μύκονο μετά το μεγάλο ακίνητο του ΟΤΕ στη Σταδίου και αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Αξίες αγορών πάνω από 60 εκατ. ευρώ, η πρώτη παρτίδα. Όλα μετρητά!

Το εμβληματικό «Πεντελικόν» πέρασε στον έλεγχο του επιχειρηματία μέσω της Alpha Bank, έναντι υποχρεώσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ιδιοκτητών του.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2016, ο Θ.Δουζόγλου αποκτά το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, καταβάλλοντας περί τα 17 εκατ. ευρώ, σε σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τ.ιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ

Λίγους μήνες αργότερα, ο Θ.Δουζόγλου αγόρασε από τον ΟΤΕ κτίριο 1.400 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, πλησίον της Παλαιάς Βουλής.

Το τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 17 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο των αρχών της δεκαετίας του ’30, σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο.

Μετά ήρθε το «ταπεινό» Mistral, ξενοδοχείο τριών αστέρων και δυναμικότητας 74 δωματίων, στην περιοχή της Καστέλλας, έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Ποτέ, κανένα δεν λειτούργησε μετά την εξαγορά τους!

Γεγονός που από μόνο του δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Για ποιο λόγο κάποιος να αγοράζει μερικά από τα καλύτερα ακίνητα στην χώρα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και στην συνέχεια τα κρατάει κλειστά, επί πολλά χρόνια;

Γιατί κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο επιχειρηματίας έχει έλλειψη κεφαλαίων.

Το αντίθετο μάλιστα: Η δύναμή του στα «μετρητά» είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί ακόμα και σε θεωρούμενους ως επιχειρηματικούς κολοσσούς εν Ελλάδι.

Στη συνέχεια, τέλη του 2017, ο Θεόδωρος Δουζόγλου εμφανίστηκε μεταξύ των συνεπενεδυτών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μαζί με τους Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φαίρφιλντ.

Η συμμετοχή του Θ.Δουζόγλου υπολογιζόταν τότε στα 200 εκατ. ευρώ! Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τελικά ναυάγησε…

Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και άλλη έκταση.

Επιπλέον, τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Πρόκειται για τις «Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο».

Πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα ομογενή να έχει ακόμη και σχέσεις με ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και επιφανείς αστούς της χώρας που ήλεγχαν την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Εάν ψάξει κανείς στον Τύπο της Βενεζουέλας, είναι ελάχιστα τα δημοσιεύματα για τους Δουζόγλου.

Ένα από τα ρεπορτάζ όπου εντοπίζεται το όνομά τους, αφορά έναν γάμο το 2009 του Διογένη Δουζόγλου (γιο του Θόδωρου) με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.

Το ζήτημα είναι ότι ο Δουζόγλου εμφανίζεται με μυθική περιουσία και σαρώνει τα πάντα στην Ελλάδα μεταξύ 2015 και 2019 και από τότε το μοναδικό που κυκλοφορεί γι’αυτόν είναι η «οχύρωσή του» με μεγάλη ένοπλη φρουρά στο «Πεντελικόν».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν κάποιες επιπλέον νυν μεγάλες οικονομικές κινήσεις του οι οποίες ερευνώνται από τις αρχές.

‘Εχοντας -μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον- διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην στενό συνεργάτη (προ πολλών ετών) του μακαρίτη Δ.Κοντομηνά, τον Λαυρέντη Αλβέρτη, αλλά και σύμβουλο τον τέως μέτοχο της κατασκευαστικής εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ, Νίκο Τόλη, ο Θ.Δουζόγλου, ο Θ.Δουζόγλου είναι ίσως η πιο μυστηριώδης προσωπικότητα της Ελλάδας σήμερα…

Άλλά στελέχη που ήταν κατά καιρούς κοντά του ήταν ο Χρήστος Στεφανίτσης και Γιώργος Τρεπεκλής.

Ο Γιώργος Τρεπεκλής ήταν εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC, που προμήθευσε το σύστημα ασφαλείας C4ί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και εν συνεχεία εναπλάκη (η εταιρεία) μέσω στελεχών της (Άρης Καρατζάς) στο σκάνδαλο υποκλοπών κατά στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις