Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Τι λέει συνεργάτης της – Όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται στο «Mικροσκόπιο»


Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να γίνουν τελικά οι ανακοινώσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς, που περιλαμβάνει χρηματισμό Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή,  η οποία έχει προσαχθεί και ανακρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει συνέντευξη Τύπου, απλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή της σε σύλληψη. Όπως έγραψε η εφημερίδα L’Echo η κ. Καϊλή προσήχθη επ’ αυτοφώρω, που είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να παρακαμφθεί η βουλευτική ασυλία που την προστατεύει. Συνεπώς, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο εντός 48 ωρών για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρι να στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το θέμα λοιπόν είναι εάν υπάρχουν τόσο σοβαρά στοιχεία στα οποία θα μπορέσει να βασιστεί ο εισαγγελέας για να παραταθεί η κράτησή της. Η L’Echo έγραψε νωρίτερα ότι στο σπίτι της βρέθηκαν τσάντες με μετρητά χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Επίσης, ανέφερε ότι έχει προσαχθεί και ο πατέρας της, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του μια βαλίτσα με χαρτονομίσματα και να ετοιμαζόταν να διαφύγει.  Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές.

«Μετά τις πρώτες προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές», αναφέρει η L’ Εcho.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις προσαχθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Τα πρόσωπα που ερευνώνται

Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τα Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των ατόμων που έχουν προσαχθεί είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή,  Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ήταν πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στα κρατητήρια της βελγικής εισαγγελίας.

Ο Παντζέρι θεωρείται πρόσωπο “κλειδί” και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο σπίτι του φέρεται ότι βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε χτες στην Ιταλία συνελήφθησαν η γυναίκα του και η κόρη του. Με μεγάλο συνδικαλιστικό παρελθόν σε εργασιακά θέματα, μετά τη λήξη της θητείας του το 2019, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τιμητικό και όχι εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ΜΚΟ «Fight Impunity», μετείχαν τιμητικά προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι παραιτήθηκαν εχθές το βράδυ από αυτό το τιμητικό αξίωμα, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στο σκάνδαλο. Στο ίδιο συμβούλιο εμφανίζονται και άλλες προσωπικότητες.

Παντζέρι: Ο «μαέστρος της ορχήστρας»

Σημειώνεται ότι σε άρθρα τους τα βελγικά μέσα «Knack» και «Le Soir», στα οποία επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι οι Βέλγοι ερευνητές καταλήγουν ότι ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το πώς θα κινηθούν.

Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Όπως γράφει το περιοδικό Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου είχε επιβάλει στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο 2017-2019. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Επίσης, κρατείται ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρία Αρένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Οι βελγικές αρχές έκαναν έλεγχο σε 16 κατοικίες και φέρεται να εμπλέκονται ακόμη περισσότερα άτομα στην υπόθεση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις