Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Ερωτήματα για την εκκολαπτόμενη συμφωνία εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, της οποίας επικεφαλής ήταν μέχρι το 2019 ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Aίσθηση και αναπόφευκτα ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία, δηλαδή την πλήρη εξαγορά της Enel Romania, με τη φιλοδοξία μάλιστα να ολοκληρωθεί η συμφωνία τον Ιανουάριο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές την υπογραφή Σύμβασης Αποκλειστικότητας με τον ιταλικό όμιλο. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξαγάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ. Ο ιταλικός όμιλος εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, αλλά όπως είναι γνωστό είχε ήδη ανακοινώσει προ μηνών ότι θα προχωρήσει σε πώληση των θυγατρικών του σε Ρουμανία, Αργεντινή, Περού και αλλού προκειμένου να περιορίσει το χρέος του.
Τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι ο αδρά αμειβόμενος –και με stock options– επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήρθε ως πολλά υποσχόμενη μεταγραφή το 2019 από την Enel Romania, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος, από το 2007. Η Enel Ρουμανίας έχει ένα πελατολόγιο περίπου 3 εκατ. καταναλωτών σε τρεις νευραλγικές περιοχές της χώρας και η εξαγορά της, κατά τις πληροφορίες, θα απαιτήσει ποσό αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ, «όσα περίπου και τα υπερκέρδη της δημόσιας επιχείρησης από την ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών», όπως σχολιάζουν καλοί γνώστες του πεδίου.
Αναζητούνται επιχειρήματα
Βεβαίως, ο κ. Στάσσης, ο οποίος πρωτοστάτησε το φθινόπωρο του 2021 στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34,1%, με το τρικ της αύξησης κεφαλαίου, και στη μετατροπή της σε ιδιωτική επιχείρηση που λογοδοτεί πλέον σε μεγαλομετόχους όπως η CVC, θα πρέπει να πείσει με ισχυρά επιχειρήματα για το επωφελές της επέκτασης. Και οπωσδήποτε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το πέρασμά του από τη ΔΕΗ δεν αποτελούσε τελικά μέρος ενός… ιταλικού πρότζεκτ.
Τα ερωτήματα ενισχύονται από το γεγονός ότι ο υπό κρατικό έλεγχο ιταλικός όμιλος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 21,5 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες για να μειώσει το χρέος του, το οποίο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 69 δισ. ευρώ. Υπό πώληση είναι και το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου στην Ισπανία.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει με τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις, για να ελαφρύνει το χρέος της ENEL θα πρέπει να αιτιολογηθεί με πολύ ισχυρή τεκμηρίωση για την απόδοση της επικείμενης επένδυσής στη Ρουμανία, της οποίας χρηματοδότες, σε τελική ανάλυση, είναι οι Ελληνες πολίτες, τόσο ως πελάτες της ΔΕΗ που πλήρωσαν ακριβά τα «λύτρα» της ρήτρας αναπροσαρμογής και της επιδότησης της αισχροκέρδειάς της, όσο και ως φορολογούμενοι που τον Νοέμβριο 2021 είδαν να πωλείται ο έλεγχος στο πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του κράτους έναντι 1,3 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι αλλαγές στο καταστατικό, δηλαδή η μετατροπή της και τυπικά σε ιδιωτική εταιρεία που εξαιρείται από τον νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης των Α.Ε. του Δημοσίου. Εγκρίθηκε επίσης η πολιτική αποδοχών για τα μέλη του Δ.Σ., για τα οποία προβλέπονται σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή τα περίφημα δικαιώματα αγοράς μετοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου