Μεγάλη έρευνα Reporters United και δημοσιογραφικών οργανισμών αποκαλύπτει το μέγεθος των χρημάτων που έχουν μοιραστεί στην Ε.Ε. το 2014-2021
• Συνεταιρισμοί, εταιρείες και κρατικοί φορείς οι παραδοσιακά ωφελημένοι στη χώρα μας • Ο αγρότης Μητσοτάκης και η προκλητική απάντηση: Δεν στερεί επιδότηση από άλλον αγρότη.
Πόσα ευρώ έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αγροτικές επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια και πόσα από αυτά πήγαν σε εκείνους που σχετίζονται πραγματικά με την αγροτική οικονομία;
Η νέα διασυνοριακή έρευνα #FarmSubsidies έντεκα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, στην οποία συμμετέχει και το Reporters United, δίνει μερικές απαντήσεις για το σύνολο των χρημάτων που κινήθηκαν στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και για εκείνους που εισέπραξαν τα περισσότερα.
Αναφορικά με τη χώρα μας, από το 2014 έως το 2021, έχουν δοθεί 21.363.331.474,34 ευρώ, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οκτώ από τους δέκα μεγαλύτερους αποδέκτες είναι… φορείς του Δημοσίου που δεν σχετίζονται πρωτογενώς με την αγροτική οικονομία.
Η έρευνα συμπεραίνει ότι από τον χορό των δισεκατομμυρίων τα περισσότερα χρήματα δεν φτάνουν, τελικά, στους άμεσα εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της μονοπρόσωπης ΑΕ που είναι υπό την επίβλεψη του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικεύεται σε έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Άλλη μια εταιρεία είναι η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ανώνυμη ΜΚΟ του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που ιδρύθηκε το 1996 και έχει ως αποστολή την «επιστημονική και τεχνική στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης στη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και κυρίως αυτών που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε γενικές γραμμές οι πιο ευεργετημένοι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι παραδοσιακά συνεταιρισμοί, εταιρείες και κρατικοί φορείς.
Ο αγρότης πρωθυπουργός και το… ιστορικό δικαίωμα
Ανάμεσα στους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, όπως καταγράφεται και στην έρευνα των Reporters United, είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός απασχολεί με τις… αγροτικές του περιπέτειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, φαίνεται πως έχει εισπράξει 29.849,03 ευρώ από το 2014 έως το 2021.
Στα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, εξάλλου, καταγράφονται καλλιέργειες, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, αγροκτήματα και δενδροκαλλιέργειες σε Κρήτη και άλλα νησιά.
Το Reporters United είχε επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου Τυπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος επανέλαβε αυτά που είχε πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από μερικούς μήνες περί ιστορικού δικαιώματος του πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια, πάντως, άλλαξε τροπάριο, λέγοντας, ότι δεν έχει κάνει κάτι που παράνομο, ενώ «δεν στερεί την επιδότηση από κάποιον άλλον αγρότη».
Το Reporters United, ωστόσο, επισημαίνει ότι «είναι ακριβές πως ο πρωθυπουργός δεν κάνει κάτι παράνομο και προφανώς κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, η απάντηση που δίνεται δια του εκπροσώπου του αφήνει εκτός κάδρου το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα μη χρήσης του δικαιώματος ενίσχυσης, και μάλιστα παραχώρησης του δικαιώματος προς το εθνικό απόθεμα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ “χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης”».
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου