Ο κόσμος των ζώων δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Και το 2022 μας έδωσε επίσης μερικές εξαιρετικές, αλλά και… αποκρουστικές ανακαλύψεις. Από τους αυτοθεραπευόμενους χιμπατζήδες έως τους αόρατους βατράχους και τις κλειτορίδες φιδιών, σας παρουσιάζουμε 9 ιστορίες που μας βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για το ζωικό βασίλειο και τις υπέροχες ιδιορρυθμίες του.
1. Οι μέλισσες μπορούν να αλλάξουν τον καιρό
Αν υπάρχει ένα μικρό έντομο που μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα, αυτό είναι η μέλισσα. Η ανακάλυψη, την οποία έκαναν οι Βρετανοί ερευνητές μετρώντας τα ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις κυψέλες, αποκαλύπτει ότι οι μέλισσες που ταξιδεύουν σε σμήνη μπορούν να παράγουν τόσο ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό όσο μια καταιγίδα. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα καιρικά φαινόμενα.
2. Οι χιμπατζήδες θεραπεύουν ο ένας τον άλλον με έντομα
Χάρη σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στο τροπικό δάσος της Γκαμπόν από την Alessandra Mascaro του Loango Chimpanzee Project ανακαλύψαμε ότι οι χιμπατζήδες εφαρμόζουν θρυμματισμένα έντομα ο ένας στις πληγές του άλλου. Ένα φάρμακο που μπορεί πραγματικά να έχει αντιβιοτικά, αντιικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
3. Τα φίδια έχουν και κλειτορίδα
Ένα διχαλωτό όργανο, γνωστό ως «ημικλειτορίς», βρέθηκε για πρώτη φορά σε τουλάχιστον εννέα είδη φιδιών. Αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να τον αναζητήσει. Γνωρίζουμε τώρα ότι, με εξαίρεση τα πουλιά, κλειτορίδες βρίσκονται σε κάθε γενεαλογία σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοντινών ξαδέλφων των φιδιών, των σαυρών.
«Είναι αρκετά ταμπού περιοχή. Τα γυναικεία γεννητικά όργανα δεν είναι ένα εύκολο θέμα που αναλύεται μερικές φορές και νομίζω ότι οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι λέγοντας «δεν υπάρχει». Δεν χρειάζεται να έχει το φίδι», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μέγκαν Φόλγουελ, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.
4. Οι βάτραχοι κρατούν το μυστικό της αορατότητας
Οι γυάλινοι βάτραχοι είναι τροπικά αμφίβια με διάφανο δέρμα που κάνει ορατά τα εσωτερικά όργανα. Αλλά αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν τρωτό σημείο είναι αντίθετα η δύναμή τους: όταν κοιμούνται γίνονται πρακτικά αόρατα και αυτό τους επιτρέπει να κρύβονται σε κοινή θέα στα φύλλα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke ανακάλυψαν πρόσφατα το μυστικό τους: για να γίνουν ακόμα πιο διαφανείς, όταν κοιμούνται αποθηκεύουν προσωρινά ερυθρά αιμοσφαίρια στο ήπαρ, κάτι που τους επιτρέπει να μην βλέπουν το αίμα να ρέει μέσα από τις φλέβες τους.
5. Μέλλουσες μητέρες χταποδιών αυτοκαταστρέφονται
Πολλά είδη ζώων πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή. Αλλά στις μητέρες χταπόδια, αυτή η πτώση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: Καθώς τα αυγά πλησιάζουν να εκκολαφθούν, σταματούν να τρώνε και γίνονται επιρρεπείς σε αυτοτραυματισμούς, σκίζουν το δέρμα τους, προσκρούουν σε βράχους και τρώνε ακόμα και τα πλοκάμια τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε μια δραστική βιοχημική αλλαγή που προκαλείται από την εγκυμοσύνη.
6.Τα δελφίνια δοκιμάζουν τα ούρα του δικού τους είδους
Τα ρινοδέλφινα δοκιμάζουν τα ούρα του δικού τους είδους για να επαληθεύσουν την ταυτότητα ενός δελφινιού από ένα άλλο. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον από απόσταση χάρη στα διακριτικά τους σφυρίγματα, αλλά αυτή ήταν μόνο η μία όψη του νομίσματος. Χρησιμοποιούν επίσης τη γεύση για να πιστοποιήσουν την ταυτότητα ενός φίλου και όταν έρχονται αντιμέτωποι με έναν άγνωστο, η οργανοληπτική τους ανάλυση διαρκεί τρεις φορές περισσότερο.
7. Τα κοράκια είναι πιο έξυπνα από ό,τι νομίζετε
Μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι μόνο ο ανθρώπινος εγκέφαλος είχε το «χάρισμα» της αναδρομής, εκείνης της γνωστικής διαδικασίας που περιλαμβάνει μετα-αναπαράσταση και συμπέρασμα κάτι που δεν μπορείτε να δείτε. Τώρα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tübingen ανακάλυψαν ότι τα κοράκια έχουν αυτή την ικανότητα και απέδειξαν ότι η νοημοσύνη τους είναι συγκρίσιμη με αυτή ενός παιδιού μεταξύ 3 και 4 ετών, ανώτερη ακόμη και από τους μακάκους.
8. Άλμα αράχνης μετά το ζευγάρωμα
Οι αρσενικές αράχνες έχουν «ενσωματωμένους καταπέλτες» τους οποίους χρησιμοποιούν για να ξεφύγουν από τον σεξουαλικό κανιβαλισμό. Χάρη σε ένα βίντεο από το Πανεπιστήμιο Hubei του Wuhan, γνωρίζουμε τώρα ότι αμέσως μετά το ζευγάρωμα, οι αράχνες φεύγουν πηδώντας στον αέρα για να ξεφύγουν από το θηλυκό, το οποίο διαφορετικά θα έτρωγε τον ερωτικό της σύντροφο. Και για να το κάνουν αυτό, τυλίγουν τα πόδια τους σαν ελατήρια, κάτι που τους επιτρέπει να πηδούν με σούπερ ταχύτητα 88 εκατοστών το δευτερόλεπτο.
9. Οι ιπποπόταμοι εκτοξεύουν “ανεμοστρόβιλους” από κοπριά
Όταν ακούν το κάλεσμα ενός ξένου, οι ιπποπόταμοι ψεκάζουν κοπριά στον αέρα για να σημαδέψουν την επικράτειά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και όσο πιο περίεργος και πιο κοντινός είναι ο ήχος που ακούνε, τόσο μεγαλύτερος είναι… ο ανεμοστρόβιλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου